Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. február 07.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap februári számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap februári számábólA Gyógyszerészi Hírlap februári számában folytatjuk az adherenciával és a légúti megbetegedésekkel kapcsolatos sorozatainkat, egyebek mellett olvashatnak a homeopátiás szerekkel kapcsolatos törvénymódosításról, a legutóbbi egészségügyi salátatörvény gyógyszerhamisítással foglalkozó rendelkezéseiről, valamint néhány gyógyszerészi kompetenciával kapcsolatos gondolatot is megosztunk önökkel.

 

Homeopátia – hogyan tovább a patikákban?

A homeopátiás szerek és módszerek kapcsán hosszú idő óta folyó vita újabb fordulatot vett akkor, amikor az Országgyűlés megszavazta a tavaly őszi egészségügyi salátatörvényt, benne a homeopátiával kapcsolatos passzusokkal. Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú, valamint az egészségüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVIII. sz. törvényben ahomeopátiás szerekkel kapcsolatos módosítások érintik a homeopátiás szereket forgalmazó gyógyszertárakat is. Annak érdekében, hogy a gyógyszertárak meg tudjanak felelni az írásos tájékoztatási kötelezettségüknek, január 14-én a Kamara több szervezet részvételével megbeszélést tartott. Az itt született konszenzusos megállapodásról, illetve a további történésekről tájékoztat a cikk.

 

Mikor hamisítunk gyógyszert?

Tájékoztatónkban a legutóbbi egészségügyi salátatörvény gyógyszerhamisítással foglalkozó rendelkezéseit ismertetjük.

„… könnyen belátható, hogy számos olyan gyakorlat, amelyet például hiánycikk készítmények, vagy alapanyagok vonatkozásában – az ellátás érdekében, akár jóindulatúlag is – elkövethetünk, nemcsak a gyógyszerügyi szakhatóság szabálysértési eljárásait vonhatja maga után. Adott esetben akár megvalósíthatjuk a „gyógyszerhamisítás” bűntettét is azzal, hogy egy hazánkban is engedélyezett készítményt nem a jogszerűen engedélyezett úton (pl. hazai – nagykereskedelmi tevékenységre Magyarországon engedéllyel rendelkező – nagykereskedő közreműködésével) szerzünk be, és ennek kimondásához az sem okvetlenül szükséges, hogy abból egyetlen dobozt vagy grammot is értékesítettünk volna…”

 

Gondolatok a gyógyszerészi kompetenciákról

Dr. Váczi József, a Kamara választási bizottságának elnöke, nyugdíjas tiszti főgyógyszerész írásában az orvosi és gyógyszerészi kompetenciák egymáshoz való kapcsolódását, kompetenciáink fontosságát hangsúlyozza.

"Amikor kompetenciahatárokat fogalmazunk meg, tudjuk, hogy egy mezsgye, egy határterület problémáival foglalkozunk, ahol előfordulhatnak véleménykülönbségek és kényes ügyek is. Az orvosi-gyógyszerészi együttműködés sikerének zálogát a két hivatás szakmai és kollegiális munkakapcsolatának a mélysége és minősége adja."

 

Könyvismertetés: Gyógyszerészi kommunikáció

A Medicina Kiadó gondozásában, Csóka Ildikó szerkesztésében megjelent  hiánypótló könyv tíz fejezeten keresztül öleli fel a gyógyszerészi kommunikáció különböző aspektusait. Szinte a kérdés minden vonzatát tárgyalja, hasznos gyakorlati segítséget nyújtva ezzel a gyakorló gyógyszerésznek.

A szerkesztő (és 4 fejezet szerzője) az alábbiakban foglalja össze motivációját a könyv összeállításában: „összefogva a gyógyszerészi gyakorlat különböző területein dolgozó munkatársakkal és a társszakmák képviselőivel (orvosok, pszichológusok) -- kiterjeszteni a gyógyszerészi kompetenciákat a megfelelő terápiás kapcsolathoz elengedhetetlen készség és tudás tekintetében”.

Ajánlja továbbá a könyvet mindazoknak, akik szeretnének minden tőlük telhetőt megtenni embertársaik gyógyulásáért gyógyszerészi tevékenységük során.

 

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél