Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. március 25.
Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

A Vándorgyűlés pénteki záró programjában a vitaindító előadásokat követően tartott fórumon nyílt lehetőség az EESZT-vel kapcsolatos aktualitások megvitatására.

 

A vitaindító előadásokra, illetve a feltett kérdések megválaszolására az EESZT fejlesztéséért felelős vezető munkatársait – Szabó Bálint (főosztályvezető, ÁEEK-EESZT), Héja Gergely (informatikai mérnök, ÁEEK-EESZT) és dr. Bertalan Lóránt (gyógyszerész szakértő ÁEEK-EESZT) – hívták meg. Az összejövetel moderátorai dr. Nagy Vilmos és dr. Fang Simon voltak.

Hogy ne adatrabszolgák legyünk… A vitaindítók sorát Szabó Bálint kezdte, aki az EESZT adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseivel kezdte előadását, majd rátért az innováció fontosságára.Mint mondta, a rendszer legnagyobb haszna, hogy valós információkat ad. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész ágazatra vezették be az információs rendszert, ami még egy vállalatnál is nehézségeket okozhat. Mára már napi kb.1 millió receptet kezel a rendszer. A továbbiakban részletezte a rendszer bevezetése óta eltelt időszak történéseit, majd kitért a további feladatokra, tervekre, például hogy 360 fokos minőségbiztosítást kell elérniük. Sorra vette a leggyakrabban előforduló hibákat, amelyek javításán folyamatosan dolgoznak. Kiemelte, az MGYK jól összefogta a gyógyszerészi oldallal kapcsolatos teendőket, további feladatokat.

Dr. Bertalan Lóránt és Héja Gergely közös előadásában az elmúlt időszakban hozzájuk eljutott, a hétköznapokban gyakran előforduló kérésekkel és kérdésekkel foglalkozott. Mint elhangzott, ma már nemcsak a hibák kijavítására helyezik a hangsúlyt, hanem azok megelőzésére is. Az előadásokról összességében elmondható, hogy az EESZT-vel kapcsolatos tapasztalatokat és fejlesztési irányokat, az üzembiztonság és biztonságos működtetés, valamint a fejlesztők feladatait, illetve a rendszerben rejlő lehetőségeket járták körbe.

Hogy ne adatrabszolgák legyünk… Nemcsak a vitaindító előadások alatt, hanem egész nap lehetőségük nyílt a részvevőknek arra, hogy az EESZT működésével kapcsolatban írásban kérdéseket tegyenek fel, amire a meghívott előadók válaszoltak. Az EESZT működésével és további fejlesztésével foglalkozó fórumot nagy érdeklődés kísérte. Több kérdés az orvosok vényírási gyakorlatával, edukációjukkal, mi több, büntetésükkel volt kapcsolatos. Mások a felírási igazolással kapcsolatban kérdeztek. Többen felvetették a dupla vények NEAK elszámolásának kérdését, ahogy felvetődött a közös orvos-gyógyszerész adatbázis szükségessége is.

Az előadásokat és az azt követő fórumon elhangzottakat figyelmesen figyelő konferencia-résztvevők azzal a meggyőződéssel állhattak fel a program végeztével, hogy az EESZT fejlesztőinek nemcsak a feladatok végrehajtása során fontosak a gyógyszertárak és a gyógyszerészek, hanem a megoldandó problémák és a szükséges fejlesztési irányok meghatározásakor is szoros együttműködésre törekednek a gyógyszerészekkel és az őket képviselő kamarával. 

mgyk.gyh
Fotó: Pap Tímea és dr. Nagy Vilmos

Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

Dr. Bertalan Lóránt

Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

Héja Gergely

Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

Dr. Nagy Vilmos és dr. Fang Simon

Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

Hogy ne adatrabszolgák legyünk…

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél