Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. július 29.
A kamara és az OEP közösen fordult a miniszterhez
Horváth Tamás elnök és Molnár Márk Péter főosztályvezető azt kéri Székely Tamástól, hogy legyen kötelező feltűntetni a recepteken az extravonalkódot.

Horváth Tamás, a kamara elnöke és Molnár Márk Péter, az OEP főosztályvezetője közös levélben fordult az egészségügyi miniszterhez. Ebben beszámolnak arról, hogy az extravonalkód július elsejei bevezetését követően milyen hibákat észleltek.

Levelükben az áll, hogy "a Magyar Gyógyszerész Kamara és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár folyamatosan egyeztet a helyzet alakulásáról  és megoldásokat keres a rendszer bevezetésével kapcsolatos elszámolási problémák kezelésére. A gyógyszertári számítógépes rendszergazdákkal összesített tapasztalatunk szerint fokozatosan nő a vonalkódos vények aránya, azonban adathiba még mindig 10-15%-ban jelenik meg a vonalkódokban, és a vények kb. 20%-a nem olvasható rendesen. Az adathiba feltehetően nem frissített orvosi program használatából adódik, az olvashatósági gond pedig leginkább a mátrixnyomtatók és a régi tintasugaras nyomtatók alkalmazásából ered. Egyetértünk abban, hogy a program és nyomtató problémák száma csökkenő tendenciát mutat, azonban a programmal nyomtatott vények esetén kötelezővé kell tenni egyértelműen az extra vonalkód használatát.

Összességében úgy látjuk, hogy a rendszer bevezetése áldozatokat követel minden érintett részéről, azonban folyamatos munkánk mellett megfelelő ütemben halad. Az OEP és az EBF a Kamarával közösen minden eszközt kihasznál arra, hogy gyorsítsa az átmeneti időszak fennakadásait, és megfelelően kövesse a bevezetés állapotát. A tapasztalatok és észrevételek alapján javasoljuk jogszabályban előírni a programmal nyomtatott vények esetén a vonalkód nyomtatási funkció kikapcsolhatóságának tiltását."

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél