Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. október 12.
Nincs lejárati idő a vakcinán - Magyar Nemzet
Megdöbbenve tapasztalják a háziorvosok, hogy az új influenza elleni vakcinán nincs feltüntetve a lejárati idő.

A dobozban található betegtájékoztató sem egyezik azzal, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezett. Sehol nem találjuk az új influenza elleni oltóanyag szavatossági idejét. Sem a dobozon, sem pedig az ampullán nem szerepel a lejárati idő - hívta fel lapunk munkatársának figyelmét több háziorvos. Mindannyian megdöbbentőnek nevezték a helyzetet, s mint mondták: a közértben egy joghurtot sem lehet eladni, ha nincs rajta az a dátum, amíg fel lehet használni.
Megkérdeztük az ügyben az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI). A sajtóosztály által lapunknak elküldött tájékoztatóban az áll: a készítményen valóban nincs feltüntetve a lejárati idő, az a dobozon található gyártási időtől számított egy éven belül használható fel. Az ampullákon azonban a gyártási idő sem szerepel, csak a gyártási tétel száma. Az OGYI leszögezte: annak érdekében, hogy a gyártó elegendő mennyiséget tudjon előállítani a járvány terjedése előtt, a Fluval P elnevezésű vakcina gyártása még a végleges forgalombahozatali engedélyezés előtt elkezdődött. Az OGYI a forgalombahozatali engedélyt alaki hibás határozattal engedte forgalmazni, amely bizonylat a gyógyszer útját követi, így a gyártótól a nagykereskedőn keresztül jut el az információ a patikákba.
Keszthelyi Gyula háziorvos szerint azonban a jogszabály csak azt teszi lehetővé bizonyos esetekben, hogy a forgalombahozatali engedélytől eltérő paraméterekkel kerüljön forgalomba egy készítmény. Azt nem, hogy törvénysértő módon történjen ez. Márpedig a szavatossági idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében - tette hozzá. Keszthelyi Gyula skandalumnak nevezte az esetet. Ő volt az a doktor, aki mintegy 170 kollégájával együtt ügyvédet fogadott, s csak akkor hajlandó beoltani valakit az új influenza ellen, ha erre a páciens szerződést köt vele, s aláír egy többoldalas dokumentumot. Úgy látja ugyanis, hogy nincs tisztázva, kit mikor milyen felelősség terhelhet, ha valakinél az oltás következtében egészségkárosodás lép fel. Nem látja elegendőnek a klinikai teszteket sem. Kiderült egyébként az is, hogy a háziorvosoknak átadott tételekben a betegtájékoztató sem egyezik azzal, amit az OGYI engedélyezett. A gyógyszerészeti intézet ezt ugyanazzal magyarázza, mint amivel a lejárati idő feltüntetésének hiányát. Az azonban pontosan nem derült ki, hogy a két dokumentum mennyiben tér el egymástól.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél