Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. február 26.
Drágább gyógyszer, romló ellátás - Magyar Nemzet, február 26.
A szakma több képviselője szerint jóval nagyobb mértékben nőnek majd a betegek terhei az egészségügyet érintő harmincmilliárd forintos megszorítócsomag hatálybalépése után, mint ahogy azt Székely Tamás szakminiszter jósolja.

A kormányzati válságkezelés vesztese az egészségügy lett. E téren 2006-2007-ben a közkiadások a konvergenciaprogramnak megfelelően már jelentősen csökkentek, 2008-ban pedig további 25 milliárd forintos maradványt vont el az ágazattól a kormány. 2009ben a kezdeti 67 milliárdon túl most újabb 30 milliárd forintot vesznek el a gyógyítástól - olvasható a HealthCapital elemzőcég megállapításai között. Az újabb elvonást szakmailag vállalhatatlannak tartják. Megemlítik, hogy még a Reformszövetség szigorú programjában is csupán 10 milliárd forintos egészségügyi kiadáscsökkentés szerepel a következő öt évre. A most bejelentett csomag szerint 15 milliárdot veszítenek el a kórházak és a járóbeteg-ellátók, s noha változik a finanszírozás, a kisebb tortából garantáltan kevesebbet kapnak a szolgáltatók. Pedig a válság valószínűleg a betegszám növekedését hozza. A 30 milliárd forintos megszorítócsomag másik fele a gyógyszerkiadásokat érinti. 2007 januárjában - amikor a támogatási kulcsok utoljára csökkentek - közel 40 milliárd forintos megtakarítást jelentős támogatáscsökkenéssel ért el a tárca, ami a betegek által fizetett térítési díjak 50 százalékos emelkedését hozta. A most tervezett 15 milliárd forintos megtakarítás biztosan jobban akár 8-10 százalékkal - is növelheti a betegek terheit annál a 2-2,5 százaléknál, mint amit a minisztérium prognosztizál.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy reagált Székely Tamás bejelentésére, hogy a magyar lakosság már nem tud újabb tehernövekedést elviselni. Ha a tb-támogatás mégis tovább csökken, akkor sok beteg ellátatlanul maradhat, s a forgalomcsökkenés miatt a patikusok és a nagykereskedők is nehezebb helyzetbe kerülhetnek. - Bár a teljesítményvolumenkorlát eltörlése üdvözölendő, a helyzet mégsem fog gyökeresen pozitív irányba mozdulni, mivel harmincmilliárd forint nem kerül be abba a rendszerbe, amelyből az egészségügyi ellátást finanszírozzák - nyilatkozta lapunknak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Varga Ferenc nehezményezte, hogy kezdeményezésüket - miszerint kérjék ki a szakma véleményét a javaslatcsomag elkészítését megelőzően - most sem vette figyelembe a kormányzat.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél