Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. július 20.
Könnyítés a patikáknak - Népszava

Mostantól nem kell a gyógyszert és segédeszközt vásárlók egészségbiztosítási jogviszonyát ellenőrizni a patikákban és segédeszközboltokban.

Eddig a patikusnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából on-line kellett lekérnie az adatokat. S ha a rendszer azt mutatta, hogy az illetőnek nem rendezett a jogviszonya – azt egyrészt jelentenie kellett az egészségbiztosítónak, a vásárlót pedig fel kellett szólítani annak rendezésére.

Az OEP-nél lapunknak elmondták: a kormány az idén fogadta el azt a rendeletet, amelynek értelmében július közepétől az ártámogatási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatók, például a gyógyszertárak és a segédeszköz-forgalmazók nem jogosultak a beteg biztosítási jogviszonyának ellenőrzésére, csak arra, hogy az illető rendelkezik-e érvényes TAJ-számmal. A jogszabályváltozás célja az OEP szerint az egészségügyi szolgáltatók adminisztratív terheinek csökkentése volt, hiszen a vény kiállításakor, tehát az orvosnál ugyanis egyszer már ellenőrzik a beteg jogviszonyát.

A patikák a TAJ-szám ellenőrzésekor mostantól háromféle visszajelzést kapnak az OEP jogviszony-nyilvántartási adatbázisából: zöldet, ha minden rendben, kéket, ha a beteg külföldön biztosított, barnát, ha érvénytelen a TAJ-szám.

Az átállásból a betegek semmit nem érzékelnek, legfeljebb a várakozási idő rövidül, különösen, hogy a július elsejétől bevezetett extravonalkód feltüntetése a vényeken rövidíti a személyes adatok, köztük a TAJ-szám rögzítését és ellenőrzését.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó patikusok viszont azt mondták: a változtatás gesztus a gyógyszertáraknak, de tulajdonképpen nem sokat enyhít a túlzott adminisztrációs kötelezettségeken. A TAJ-szám ellenőrzése továbbra is kötelező, így ugyanúgy kapcsolódniuk kell az OEP adatbázisához, mintha a jogviszonyt bizonyító adatokat hívnák le.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél