Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. január 16.
Válságimmúnis szektor a gyógyszeripar - Napi Gazdaság
Nincs jele a fogyasztás visszaesésének Molnár Gergely

Nem valószínű, hogy a hazai gyógyszerfogyasztás visszaesik a válság miatt, de lehet, hogy egyes betegségek esetében a generikus szerek előretörése felgyorsul - mondta a Napinak Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója. Mint mondta, a gyógyszeripar sokkal rezisztensebb és defenzívebb, mint például az autó- vagy az építőipar, ami következik abból is, hogy az iparágban a ciklusok nem években, inkább évtizedekben mérhetőek. "Nem számítunk a betegek lemorzsolódására, esetleg a vény nélküli termékek egyes csoportjainál képzelhető el csökkenés" - mondta. A kormány meghirdette a generikusprogramot: az orvosokat és patikusokat az innovatív, drágább termékek generikus szerekkel való helyettesítésére ösztönzik. Ez mindaddig üdvözlendő folyamat, amíg a két termékkör egyensúlyban van, és nem megy a betegek rovására. A hazai gyógyszerszektort a krízis inkább a gyógyszer-gazdaságossági törvény formájában érte utol, ami a nagyobb magyar cégek beruházásait fogta vissza. A tavaly év végén elfogadott k+f-könnyítés mértéke minimális, de hosszú ideje az első jó irányba tett lépés. Ugyanakkor még nem motivál arra, hogy a kutatást érdemes legyen Magyarországra hozni - mondta Rózsa. De bizakodóak vagyunk, nem a válság az, amivel meg kell küzdenünk, hanem a kormánnyal kell folytassuk a párbeszédet.

A gyógyszeripar alapvetően kevésbé érzékeny a válságra, mert a kereslet nem olyan ingadozó, mint például az FMCG-szektorban - mondta Beke Zsuzsa, a Richter pr-vezetője. Egy súlyos recesszió is inkább csak az árakban okozhat kisebb süllyedést, de a fogyasztás volumene nem változik. A gyógyszeripar a magas készpénzállomány miatt pénzügyileg kedvező helyzetben van, és leginkább akvizíciós lehetőségeket keres a válság időszakában. A Richter nem annyira cégek, mint inkább magas hozzáadott szellemi értékkel bíró termékek akvizícióját tartja vonzónak. Egy felvásárlásnál ugyanakkor az alacsony ár nem olyan fontos szempont, mint a megfelelő szinergia, vagyis a célpontnak illeszkednie kell a vállalat profiljába - mondta Beke.

A válság elhúzódásával elképzelhetőek helyi pénzügyi krízisek, ezért kulcskérdés a kintlevőségek megfelelő kezelése. A gyógyszeripar nem élvez teljes védettséget, mert egy válság rendezetlen helyzetet jelent és annak mindig vannak veszteségei - vélekedett Marosffy László, az Egis gazdasági vezérigazgató-helyettese. Szerinte az Egist első körben azért nem érinti a krízis, mert nem jövedelemrugalmas a fogyasztás, illetve az nem kapcsolódik fogyasztói hitelekhez - tette hozzá. Ugyanakkor áttételesen érinti a céget a válság, hiszen a két legnagyobb vevő a nagykereskedői hálózat és az állam. A nagykereskedők hitelköltségei megnőnek, amit igyekeznek megosztani a partnerekkel. A kormány pedig, ahogy a válság elhárításán dolgozik, a pénzét elkölti, aztán ott spórol, ahol tud, például az egészségügyön. Ezért aztán a gyógyszeripart is érintheti a válság, de kétségkívül nem olyan mértékben, mint egyes iparágakat. Ha úgy vesszük, jó oldala is van a mostani helyzetnek - a csökkenő infláció, az alacsonyabb beszerzési költségek. Az emberek igényei is mérsékeltebbek: az Egisnél 3-5 százalékos bérajánlás született, de válság nélkül 5-7 százalékos bérfejlesztés is lehetett volna.

A nagykereskedelmi kiszállítások alapján nem lehet azt mondani, hogy a válságnak kitapintható hatása lenne a forgalomra - mondta Feller Antal, a Hungaropharma kereskedelmi és marketing-vezérigazgatóhelyettese. Sem múlt év végén, sem 2009 első két hetében nem látni csökkenést. Kettős hatás nehezedhet a fogyasztókra: egyrészt gazdasági, vagyis a vásárlóerő csökkenése, másrészt a munkaképesség megtartása, vagyis az egészség. Az egészségtudatosság megerősödésével párhuzamosan én azt várom, hogy több vitamint és ehhez hasonló, egészségmegőrzéshez szükséges szert fogyasztanak majd a vevők - mondta Feller. Sok múlik a civil szervezeteken, hogy folytatódjon az elmúlt időszakban megfigyelhető folyamat, az egyéni felelősség felismerése az egészségmegőrzésben. Kérdés, hogy milyen mélységeket ér el a válság. A legrosszabb szcenárió azzal számol, hogy a fogyasztók nem tudják megfizetni az ehhez szükséges szereket - ennek bekövetkezése esetén a szektor komoly kihívásokkal nézhet szembe.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél