Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 22.
Gúzsba kötött ápolók

Magyar Nemzet 2010. február 22.

Veszélyeztetheti a betegellátást az életidegen rendelet

ZIVKOVICS NATÁLIA

Indokolatlanul korlátozza az ápolók tevékenységét egy most megjelent rendelet: önállóan például nem köthetnének be infúziót vagy katétert, s nem adhatnának intravénás injekciót sem. A Magyar Kórházszövetség arra szólította fel az intézményvezetőket, hogy ne hajtsák végre a jogszabályt, mert összeomlik a betegellátás. A minisztertől azt kérik: helyezze hatályon kívül a rendeletet.

Az Egészségügyi Minisztérium új rendeletének betű szerinti betartása a betegek ellátatlanságát jelentené. Márpedig nem lehet olyan jogszabályt végrehajtani, amely a páciensek életét közvetlenül veszélyezteti - vélekedett lapunknak nyilatkozva Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A szakmai szervezet levelet küldött a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőinek, amelyben többek között az olvasható: arra kérik Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy a rendelet végrehajtását haladéktalanul függessze fel.

Részben egyetértett ezzel a Magyar Szakdolgozói Kamara vezetője is. Balogh Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: nem azzal van gond, hogy a döntéshozók szabályozni próbálják az ápolók jogosítványait.

Régóta szeretné ugyanis elérni a szakma, hogy jogszabály rögzítse, milyen feladatokat végezhetnek a különböző végzettségű szakdolgozók: mire van jogosultsága egy segéd- vagy OKJ-s végzettségű ápolónak, egy szakápolónak vagy éppen egy diplomás ápolónak. Ez az érintetteknek is nagyon fontos volna, többek között azért, mert csak így lehetne tudni, hogy baj esetén miért lehet őket felelősségre vonni. Az erre vonatkozó korábbi megbízásokat - amelyek szintén nem voltak megfelelők egy jogszabály-módosítás 2007-ben hatályon kívül helyezte, új szabályozás viszont azóta sem született. Az új, kifogásolt rendelet ezen kívánna változtatni azzal, hogy az OKJ-s végzettségű, fekvőbeteg-intézményben dolgozó ápolók feladatait leírja. A leírt tevékenységeket orvossal együttműködve eszerint is elláthatják, azaz nem kell magukat teljes mértékben távol tartaniuk a tevékenységtől. A probléma viszont az, hogy az OKJ-s végzettségű ápolók akik a legnagyobb arányban végeztek rutinszerűen, orvosi utasítás alapján bizonyos feladatokat a jövőben ezt csak egy úgynevezett licencvizsgához kötve tehetnék.

- Csakhogy ilyen licencvizsgát most még nem lehet szerezni, az erre vonatkozó jogszabály meg sem jelent, az előkészítése késik.

Innentől számítva akár egy fél év is eltelhet, mire az elsők megszerezhetik a licencvizsgát - szögezte le Balogh Zoltán. De addig mi lesz a betegellátással? - tette fel a kérdést.

Halmosné Mészáros Magdolna, a gyulai Pándy Kálmán Kórház ápolási igazgatója is úgy látja, hogy a jogszabály betű szerinti betartása lehetetlen helyzetet teremtene az ország összes fekvőbetegellátó intézményében. A szakdolgozók ugyanis nem végezhetnének bizonyos feladatokat önállóan. Így nem köthetnének be infúziót vagy katétert, nem adhatnának intravénás injekciót, s nem végezhetnék a betegek szondás táplálását sem. Márpedig ezeket a feladatokat nem lehet az orvosokra hárítani, hiszen ahhoz túl kevesen vannak. Számos helyen előfordul, hogy ügyeletben több mint ezer betegre csak négy orvos jut.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél