Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. március 09.
Jogszabályi változások a gyógyszerpiacon - pharmanet.hu

Lassan megszokottá válik, hogy minden új esztendő jogszabályi változásokat hoz a gyógyszerpiacon. A legfontosabb módosítás, hogy bevezetik a nemzetközi referenciaárazás jogintézményét. Az OEP évente felülvizsgálja a befogadott gyógyszerek körét és összehasonlítja őket az EU államokban forgalmazott azonos hatóanyagú gyógyszerek áraival. Bidló Judit, az Ártámogatási Főosztály főosztályvezető-helyettese válaszol a PharmaNet kérdéseire.

- 2010. január 1-ével a Gyógyszer-gazdaságossági törvény több helyen is módosult. Mindez érinti a gyógyszercégeket (de a patikákat) is. Melyek a főbb változások?

- A támogatás-volumen szerződések rendszere eddig is létezett, azonban a Gyftv (Gyógyszer-gazdaságossági törvény) január 1 óta külön nevesíti ennek a két speciális alfaját a compliance típusút és a terápia eredményességi mutatón alapuló úgynevezett outcome típusú szerződéseket. Mindkét altípus logikája, hogy a gyógyszer csak akkor működik eredményesen, ha azt a betegek megfelelően szedik, vagyis együttműködőek. Várhatóan ekkor hozhatók azok az eredményességi mutatók az igazi életben, melyek az adott készítmény befogadását megalapozó klinikai vizsgálatokban dokumentálásra kerültek. Az együttműködés hiányában a részlegesen beszedett gyógyszer gyakorlatilag teljesen felesleges.

A betegek együttműködését hivatott fokozni az a törekvés, hogy egy, a gyártótól független szervezet (hasonlóan a klinikai vizsgálatokhoz) a beteg és a kezelőorvos beleegyezését követően segítséget, információt nyújthasson a betegek számára. A programot előzetesen jóvá kell hagyatni, az erre illetékes hatósággal (EBF vagy OGYI). A szerződés megkötése nem kötelező senkire nézve, ez pusztán egy lehetőséget biztosít.

Szintén a GYftv rögzíti, hogy januártól kezdődően a támogatott gyógyszerek árától nem lehet eltérni, azaz a gyógyszertár nem nyújthat árkedvezményt a támogatott listán szereplő termékek árából. A rendeletalkotó célja az volt, hogy amennyiben egy-egy készítmény ára további tartalékot biztosít ilyen kedvezményekre, azt a gyártó forgalmazó az árlicit során érvényesítse, ezzel is csökkentve a betegek illetve az egészségbiztosítási alap kiadásait. Ez valamennyi, az adott gyógyszert használó beteg számára kedvező, míg a patikákban nyújtott kedvezményekkel csak azok tudnak élni, akik ilyen patikák közelében élnek. A rendeletalkotó további célja, hogy fokozódjon az elmúlt években kialakult árverseny.

- Milyen hatással lesznek ezek a változások a generikus gyógyszerek versenyére?

- A patikai kedvezmények nyújtására vonatkozó tiltás várhatóan fokozza az elmúlt években megszokott árversenyt, hiszen a forgalmazóknak azonos pályán kell versenyt futniuk: az OEP-hez benyújtott árajánlatokban tudják érvényesíteni az árkedvezményeket. Ez előnyös a betegnek és a járulékfizetőknek egyaránt.

- Hogyan vonatkoznak a jogszabályok az innovatív készítmények árképzésére?

- A támogatásvolumen szerződéseknél bekövetkezett változás, pusztán technikai, így itt érdemi változás nem történt..

- Mit tartalmaznak azok a jogszabályok, amelyek a patikák működését érintik?

- A Gyftv rendelkezései alapján júliustól kötelezővé válik a patikák számára az on-line elszámolási rendszer alkalmazása. Ennek lényege, hogy a patika elszámolását biztonságos internetes kapcsolaton keresztül juttatja el az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ez gyorsabbá és biztonságosabbá teszi az elszámolásokat. Szintén júliustól teszi kötelezővé a jogszabály az extra vonalkód ellenőrzését a recepten. Az extra vonalkód révén már a patikában, a gyógyszer kiváltása során kiderül, hogy az adott orvos jogosult volt-e a gyógyszer felírására. Az ehhez szükséges adatbázist az OEP biztosítja a patikák számára.

-Köszönöm a válaszokat.

Tóth Ilona

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél