Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. április 27.
Ártámogatás csak eredmény esetén

Magyar Nemzet 2010. április 27.

Ártámogatás csak eredmény esetén

A gyógyszergyártók attól tartanak, hogy további sarcot jelentene a változtatás

Újfajta finanszírozási módszereket alkalmazhat az egészségbiztosító bizonyos gyógyszerek ártámogatásánál. Az egyik ilyen lehetőség, hogy csak akkor fizetik ki az "állami hozzájárulást" a tb-kasszából, ha a terápia valóban elérte az ígért hatást a betegnél.

Az egyik új gyógyszerár-támogatási technika az úgynevezett eredményességen alapuló finanszírozás. Ez azt jelenti, hogy az egészségbiztosító csak akkor ad támogatást a medicinához, ha az valóban produkálja a klinikai vizsgálati körülmények között kimutatott eredményeket. Rákgyógyszernél ilyen eredmény lehet például, hogy legalább egy meghatározott idejű, mondjuk egyéves túlélést biztosít a betegnek. Ha a páciens nem reagál a készítményre, akkor az eredménytelen terápia költsége a gyártót és nem a tb-t terheli. Arra is van példa, hogy egy daganattípus első két kezelési ciklusának árát a gyártó fedezi, és a biztosító csak akkor állja a további gyógyszeres kezelés költségét, ha a beteg reagált a készítményre, például jelentősen csökkent tumorának a mérete.

Mint azt Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezető-helyettese elmondta: komoly problémát okoz szerte a világon, hogy a gyógyszerek a való életben nem hozzák ugyanazokat az eredményeket, amelyeket a speciális klinikai körülmények között. Pedig nagyon fontos, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló közpénzekből azokat a gyógyszereket támogassák, amelyek a legnagyobb "egészségnyereséget" érik el a betegeknél.

A másik speciális támogatási forma az úgynevezett betegegyüttműködésen alapuló finanszírozás. Bidló Judit hangsúlyozta: nagyon sok gondot okoz a gyógyszeres kezeléseknél, hogy a betegek nem megfelelően szedik az orvosságot. Ezen a problémán kíván segíteni az új rendszer, amely azt jelenti, a tb akkor biztosítja a készítmény finanszírozását, ha a gyártó vállalja, hogy egy önálló programszervező teamet foglalkoztat, amelynek munkatársai részletes információkkal látják el a beteget a gyógyszer megfelelő alkalmazásában. Mindez természetesen csak önkéntes alapon, a beteg és a doktor beleegyezésével működhet - hangsúlyozta. Hozzátette: az új finanszírozási módszer alkalmazásához hamarosan megszületnek a szükséges végrehajtási utasítások is.

Egy gyógyszercég orvos igazgatója elsősorban azért tartotta jónak az új módszert, mert az a források ésszerű felhasználását teszi lehetővé. Ez azoknak a cégeknek nyújt lehetőséget, amelyek bíznak abban, hogy termékük nemcsak klinikai körülmények között, hanem a valós életben is hozza az eredményeket - szögezte le.

Varga Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója azt hangsúlyozta, hogy világszerte alig néhány helyen alkalmazzák ezeket a finanszírozási technikákat, ezért egyelőre nagyon kevés róluk a tapasztalat.

Hozzátette: remélik, hogy ezekkel a módszerekkel az új termékek "klasszikus támogatásba" való bekerülését szeretné segíteni a biztosító, nem pedig egy újabb akadályt görgetni ez elé. - Ha ez újabb sarcot jelent a gyártóknak, akkor nem tudjuk támogatni a terveket - mondta.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél