Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. június 02.
VII. Országos Patika Nap, 2010. június 2.

Immár hetedik alkalommal rendezte Magyarországon az országos patika napot a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Galenus Kft-vel. közös szervezésben. Az idei patika nap központi témája a fájdalomcsillapítás – ezen belül is a fejfájás csillapítása volt.

Szimbolikus jelentőségűnek nevezte Dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, hogy a Patika Nap országos megnyitó ünnepsége éppen Sopronban, az idén századik évfordulóját ünneplő Arany Kígyó Gyógyszertárban volt. Mint mondta a patikában immár száz éve ugyanazon falak között, változatlan szellemben folyik a gyógyító tevékenység, hiszen az ott dolgozó gyógyszerészek elődeikhez hasonlóan az etikus modellt követik.

Dr. Horváth Tamás, az MGYK elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Patika Nappal erősíteni szeretnék a gyógyszerészek és a betegek közötti kapcsolatot és megmutatni a gyógyszerészek, mint egészségügyi szakemberek aktív szerepvállalását a népegészségügyi célok megvalósításában. A programokkal tudatosítani akarják, hogy a betegek együttműködése, a gyógyszerszedés módja, az ajánlások betartása nagymértékben befolyásolja a gyógyszeres terápia sikerét, azaz a gyógyulást. Mint mondta, egyre többen élnek a ma már több száz gyógyszertárban igénybe vehető Metabolikus Szindróma Gyógyszerészi Gondozási Programmal is.

A beléjük és munkájukba vetett bizalom megőrzését nevezte a szakma jövőjének, Sopronban dr. Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész. Megfelelő minőségű, hatásos és biztonságos gyógyszerekre van szükség – mondta, hozzátéve, a gyógyszerészek „az egészség kultúráját jobban művelő nemzet felemelkedéséért ténykednek”. Felhívta a figyelmet arra: a gyógyszerészek szakmai esküjükben is vállalják, hogy folyamatosan továbbképzik magukat, ezzel is öregbítve hivatásuk hírnevét.

Firtl Mátyás (KDNP), Sopron város és környéke országgyűlési képviselője arról beszélt: olyan rossz állapotba került mostanra az ország, hogy valójában, de képletesen is szükség van a gyógyszerészek tudására, benne a tudományos igényre, a lelkiismeretességre, a precizitásra, a mások tiszteletére, az empátiára, a hűségre, a test és a lélek bajainak együtt kezelésére. A politikus hangsúlyozta: az a tény, hogy Sopronban tartják az idei patikanap megnyitóját, jól mutatja, hogy a gyógyszerész-társadalom elismeri és európai színvonalúnak tartja az egykor itt élt szaktársak és a mai kollégák tevékenységét.

Dr. Amberger Erzsébet, a Sopron-Fertőd kistérségi ÁNTSZ főorvosa kifejtette, hogy a gyógyszerészek és a betegek közötti kapcsolat bizalmi kérdést, a patika nap pedig lehetőség ennek a bizalomnak az erősítésére.

A VII. Országos Patika Nap fővárosi megnyitó ünnepségére a Belvárosi Gyógyszertárban került sor.

Az ünnepségen megjelent Dr. Rogán Antal országgyűlési képviselő, Belváros-Lipótváros polgármestere, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla egészségügyért felelős alpolgármester, Dr. Csekey Éva, a polgármester egészségügyi referense, Dr. Rádóczyné dr. Kovács Zsuzsanna regionális tiszti-főgyógyszerész, Dr. Zalai Károly az MGYK főtitkára és Dr. Horváth-Sziklai Attila országos ügyviteli vezető.

Házigazdaként Dr. Hetényi László a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezetének elnöke és Gőtze Endréné dr. Sólyom Ildikó gyógyszertárvezető köszöntötte a vendégeket.

Dr. Rogán Antal visszatekintve Belváros-Lipótváros múltjára, nagy tisztelettel és megbecsüléssel emlékezett meg a város gyógyszerészeiről, akik mindig vezető szerepet töltöttek be a város irányításában. Elítélő szavakkal szólt a két éve bevezetett gyógyszertár-liberalizációról, mely ellen 2006-ban, mint parlamenti képviselő ő is szót emelt. Kiemelte a gyógyszerészek egészségügyi szolgálatban elfoglalt fontosságát, a betegekkel kialakított bensőséges kapcsolat, a jó szó szerepének fontosságát.

Dr. Rádóczyné dr. Kovács Zsuzsa regionális tiszti főgyógyszerész kiemelte, hogy a Belvárosi Gyógyszertár Budapest kiemelkedő szakmai színvonalú gyógyszertára és így méltó helyen került megnyitásra a VII. Országos Patika Nap. Rogán Antal polgármestert pedig - a gyógyszertár liberalizációjával kapcsolatos véleményének elismeréseként - tiszteletbeli gyógyszerésszé fogadta.

Gőtze Endréné dr. Sólyom Ildikó gyógyszertárvezető az 1920-as évek elején alapított patika múltjáról, a gyógyításban elfoglalt helyéről beszélt.

Dr. Hetényi László elnök szólt a Patika Nap céljáról, a gyógyszerészeknek az egészségnevelésben betöltött szerepéről és a gyógyszertár, mint a hamis gyógyszerek elleni küzdelem színhelyéről.

A megjelentek nagy csodálattal szemlélték a gyógyszertár dolgozóinak egyforma, Korondról származó fehér, hímzett öltözetét.

 

A patika napról Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke nyilatkozott a Patika Magazinnak. A cikk itt olvasható:

patika nap.pdf

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél