Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 06.
Patikapraktika

Hiába, a versenyhivatal már csak ilyen: a szabadpiaci verseny érvényesítése a célja. A probléma ott van, hogy a gyógyszerellátás nem  egyszerűen piaci tevékenység - mint azt már az uniós szabályozás és a hazai jogalkotás is elismeri. Az elvek tisztázása, a jogszabályok szigorítása azonban még nem elegendő ahhoz, hogy a gyógyszerellátásban rend legyen.

Részletek az írásból:

(...) A Pharmanova-csoporthoz jelenleg is 101, egy-egy közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás, valamint a Nova Gyógyszertárak Zrt. által működtetett 38 gyógyszertárból álló hálózat tartozik. Mindezzel ez lett a legnagyobb hazai gyógyszertári lánc. Ez azzal a ténnyel együtt, hogy a kormányzat érzékelhetően fel akar lépni az óriásláncok kialakulása ellen, különös színezetet adhat a GVH mostani döntésének.

A versenyhivatal szerint (...) a részt vevő vállalkozások további tevékenységei (vagyonkezelés, a gyógyszertárak által forgalmazott egyéb termékek) esetében ugyanis nyilvánvalóan nem lehetnek káros versenyhatásai az összefonódásnak. A gyógyszertárak a gyógyszerbeszerzés nagykereskedelmi piacán vevőként vannak jelen, piaci részesedésük számuk és forgalmuk alapján is csak hat százalék körüli. Miután pedig Egerben a Pharmanova Zrt. nem rendelkezik gyógyszertárral, a GVH véleménye szerint a gyógyszerek kiskereskedelmének erősen lokális jellegű piacán sem valószínűsíthető káros versenykorlátozó hatás.

Ahhoz is hozzájárult a GVH, hogy a Hungaropharma által 2009-ben alapított AL-Ma Gyógyszertár Működtető Kft. harminckét gyógyszertár felett megszerezze a tényleges irányítást. (...) A versenyhivatal egyúttal még egy független fővárosi patika bekebelezésére is áldását adta.

A döntés érdekessége, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a kormány egyáltalán nem engedné, hogy gyógyszer-nagykereskedők (ezen a piacon a Hungaropharma részesedése 40 százalék feletti) patikai tulajdont szerezhessenek.

A teljes cikket az előfizetők itt olvashatják:

Tovább >>

A fogyasztok.hu honlap is beszámol a döntésről:

Tovább >>

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél