Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 19.
Készülőben az új gyógyszerellátási törvény

A Magyar Hírlap tudósításából megtudjuk, hogy az év végéig elfogadhatja a gyógyszerellátást és a patikai működést szabályozó törvény módosítását a parlament, a tervezet társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium huszonegy szakmai szervezet véleményét már kikérte a témában, a beérkezett javaslatokat pedig feldolgozta. Mikola István annak kapcsán kérdezte Szócskát, hogy december 31-én lejár az Orbán-kormány által elrendelt patikaalapítási moratórium. Mikola aggodalmát fejezte ki az elmúlt években bevezetett patikaliberalizáció kapcsán. Ennek révén ugyanis jelentős tőkekoncentráció valósult meg, a szakma pedig folyamatosan kiszorult a területről a hálózatokat kiépítő, a gyógyszerészettel olykor tisztában sem lévő befektetők javára.

Az államtitkár nemzetpolitikai célként jelölte meg a nemzeti érdekkörben tartott kis patikák fennmaradásának biztosítását, megjegyezve, az előző kabinetek intézkedései révén, valamint a folyamatos forráskivonás miatt a lakosság gyógyszerellátása romlott.

Szócska szerint, mivel közegészségügyi intézmények, a gyógyszertárakat az egészségügyi ellátórendszer részeinek kell tekinteni. Elmondta, az új törvénynek egyebek mellett helyre kell állítania az állam szabályozó és ellenőrző funkcióját, a gyógyszerészek függetlenségét, valamint személyes felelősségét a működtetésben.

 

Az interpelláció és a válasz szövege még nem érhető el a parlament honlapján. Türelmüket kérjük!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél