Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. október 29.
A gyógyszerészi többségi tulajdon kérdései - ATV, Bölcs Judit

Híradó 19:00

2010.10.27.

 

Mv.: - A kormány tervei szerint 2011-től csak úgy lehet patikát alapítani, ha gyógyszerészek a többségi tulajdonosok. A Híradónk által megkérdezett gyógyszertár vezetője szerint jó az irány. A törvény elfogadásával ugyanis megszűnhet a patikák kereskedelmi jellege. A tervezet szerint 2014-ig minden, már létező patikát úgy kell átalakítani, hogy annak gyógyszerész legyen a többségi tulajdonosa. A szakközgazdász szerint ez alkotmányellenes.

R.: - (...) A kormány a teljes egészségügyet át akarja alakítani, köztük a gyógyszertári rendszert is. A tervezet szerint jövőre csak úgy lehet patikát alapítani, ha gyógyszerészek a többségi tulajdonosok. Az egyik budapesti gyógyszertár vezetője szerint jó az irány. A törvény elfogadásával ugyanis megszűnhet a patikák kereskedelmi jellege. Ami a gyógyszerek vásárlására ösztönözte az embereket. Bár vannak patikusok, akik attól tartanak, Bölcs Judit szerint nem lesz áremelő hatása a változásnak. És a patikák sem fognak csődbe menni.

Dr. Bölcs Judit, szakgyógyszerész: - Bízunk benne, hogy kedvező hitelkonstrukciókat biztosítanak azoknak a gyógyszerészeknek a számára, akik ezt igényelni fogják. A gyógyszertárak, a kis patikák vannak igen nehéz helyzetben, elsősorban a vidéki kis patikák, pontosan azért, mert nem bírták a versenyt ezekkel a multi cégekkel.

R.: - A szakközgazdász szerint Európában is hasonló modellek működnek.

Sinkó Eszter, egészségügyi szakközgazdász: - A kormányoknak lehet olyan preferencia, hogy inkább a gyógyszerészeket juttatja tulajdonhoz. Mert úgy tűnik, hogy az ilyen jellegű patikákban a szakmaiság fontosabb szempont. Ez viszonylag egy logikus érvelés.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél