Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 09.
Az kamara elnökségének közleménye

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének közleménye

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége megdöbbenéssel fogadta a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének rágalomhadjáratát, amelyet a különböző médiumokban, immár fizetett hirdetés formájában is, folytat.

Az elnökség álságosnak tartja a kamara legitimitásának és érdekvédelmi szerepének megkérdőjelezését a Szövetség részéről, amely idén nyár elején jött létre néhány lánctulajdonos érdekeinek képviseletére, és amelynek több vezetője olyan külföldi tulajdonost képvisel, akiknek hazájában a gyógyszertár-láncok működése tilos. Ennek ismeretében, morálisan elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nyilvánosság előtt a szövetség képviselői a lakossági érdekek és a gyógyszertári színvonal védelmezőjeként állítják be magukat.

A kamara társadalmi felelősségének tudatában egy olyan gyógyszerellátó-rendszer kialakítása mellett száll síkra, amelyben egyaránt érvényesíthetők az állam, a betegek és a gyógyszerészek jogos elvárásai, érvényesül a gyógyszer- és az ellátásbiztonság, valamint garantált a szolgáltatás minősége és a költséghatékonyság. Különösen fontosnak tartjuk ezeknek az elveknek az érvényesülését egy olyan időszakot követően, amelyben szakhatósági tapasztalatok is bizonyítják a szakmai szolgáltatások minőségi mutatóinak romlását. Ezek a jelenségek alapjaiban veszélyeztethetik a gyógyszerellátással kapcsolatos biztonsági és egészségügyi célok érvényesülését.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elkötelezett a gyógyszerészek gyógyszerellátásban megkövetelhető felelősségének helyreállításában, a gyógyszerellátással szemben támasztott, szigorú követelmények érvényesítésében. A gyógyszerészet csak az egészségügy keretei között képzelhető el. Ennek részeként, különös tekintettel a közkiadások magas arányára, indokoltnak tartjuk a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségének megteremtését, beleértve a gyógyszertárak nemzeti érdekkörben tartását.

Mindezek figyelembe vételével visszautasítjuk a kormányzat megtévesztésének vádját, és arra kérjük a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének vezetőit, hogy hagyják abba a Kamara rágalmazását.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél