Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. november 29.
Heintz Tamás az Echo TV-ben – Napi aktuális

Műsorvezető: - Hamarosan folytatjuk, mégpedig Heintz Tamás országgyűlési képviselővel és a gyógyszerellátás jövőjével.

Bejátszás: Riporter: - Nemzeti kézben kell maradnia a lakossági gyógyszerellátás rendszerének a Fidesz szakpolitikusa szerint. Heintz Tamás azt mondta: az egészségügyi salátatörvény-javaslat, amelynek általános vitája szerdán zajlott az országgyűlésben, éppen ezt a célt szolgálja. A kormánypárti képviselő szerint egyrészt azért jó, ha a patikarendszer családi vállalkozásban működik, mert stratégiai ágazatról van szó, másrészt, így jobb a személyi kapcsolat a patikus és a beteg közt, továbbá a befizetett adó is helyben marad. Heintz Tamás azt mondta: az alapellátás erősítése a gyógyszerellátás biztosításával a kistelepülések gyógyszer-ellátásnak elősegítésével valósítható meg.

Bejátszás vége.

(...)

Műsorvezető: - Nemzeti kézben kell maradnia a lakossági gyógyszerellátásnak, ez a stratégia?

Heintz Tamás: - Maga a gyógyszerellátás egy stratégiai kérdés, tudomásul kell vennünk, hogy azok után, hogy a vízi közműveink, a villanyáram-ellátás, a gázellátás, ami szintén stratégiai kérdés, jórészt már  rég nincs nemzeti tulajdonban. Legalább ilyen fontos, hogy a gyógyszereink, a gyógyszerellátásunk nemzeti tulajdonban legyen, legalább annak a helyi, hazai ellátása, hiszen tudjuk, hogy már a gyógyszergyártásunk, illetve a nagykereskedelmi gyógyszerforgalmazásunk jó része már nincs nemzeti tulajdonban.

Műsorvezető: - Az egy szép, szép vízió, hogy legyen a gyógyszerellátás nemzeti ügy, de ha nemzeti kézben marad, de akkor is, például egy fővárosi polgár hozzáférése a gyógyszerekhez és egy kistelepülésen élő ember hozzáférése a gyógyszerekhez az nem igazán van közel egymáshoz. (...) Tudnak-e valamit tenni, mert ugye az ember így nézi, nagyon konkrétan, hogy olcsóbb-e a gyógyszer, egyáltalán hozzájutok-e a gyógyszerhez, hol jutok hozzá a gyógyszerhez?

Heintz Tamás: - Természetesen! Amiről most beszélünk, az több mint 3 millió ember, 3 millió 170 ezer ember volt az elmúlt év januárjában. Ők, a kistelepülésen élő vidéki emberek a legrászorultabbak. Mi egyértelműen azt mondtuk választási programként - és ez kormányprogramra emelkedett -, hogy megteremtjük a nemzeti kézben lévő gyógyszerellátás szabályait, lehetőségeit, és az esélyegyenlőséget, az egyenlő hozzáférés esélyét. Ez történik most, hiszen részint a választási programot, ugye, több mint kétharmaddal elfogadta az ország, a kormányprogramot pedig elfogadta az országgyűlés. Most itt a törvény, amely ennek az elő lépését megteszi.

Műsorvezető: - A gyógyszertári vállalkozásoknak picivel több, mint a negyede veszteséges. Szám szerint 6 milliárd forint veszteséget halmoztak fel. Visszamenőlegesen ezeken a kisebbfajta vállalkozásokon lehet-e segíteni? Mert közben már hallottam olyan gyógyszertárról, azt hiszem talán Szeged volt, hogy van olyan patika, ahol évente 10 milliárd forintot forgalmaznak.

Heintz Tamás: - Igen?

Műsorvezető: - Tehát van, amelyik jól megy, van, amelyik meg gyakorlatilag vergődik.

Heintz Tamás: - Természetesen. Nekünk az a célunk, hogy ezt a 3 millió embert most helyzetbe hozzuk, esélyt adjunk nekik a gyógyulásra Ennek része többek között az is, hogy az alapellátást kívánjuk megerősíteni a jövőben. Ha az alapellátást megerősítem és a települések minél nagyobb százalékában végleges, definitív ellátást akarok nyújtani, akkor ott, helyben bizony gyógyszerrel is el kell tudnom látni. Tehát igenis nagyon fontos és komoly része a kormányprogramnak is és a már ismert Semmelweis Tervnek is ez a definitív ellátás. Ehhez a gyógyszerellátás szigorúan hozzátartozik, elválaszthatatlan. Ez a törvény nem az adósságállomány rendezéséről szól, hanem arról szól, hogy a további romlást meggátoljuk és megakadályozzuk.

Műsorvezető: - Az, hogy a gyógyszerellátásban árverseny alakult ki, az lehet, hogy jó nekünk, potenciális gyógyszerfogyasztóknak, de közben ez azt is jelenti valószínűleg, hogy a gyógyszertár-láncok azok előnyben vannak, hiszen nagyobb mennyiségben tudnak, gondolom én, beszerezni árut a kisebb patikákkal szemben, akik kevesebbet tudnak rendelni. Gondolom, itt kell, hogy valamifajta védelmet élvezzenek, vagy valamilyen módon csökkenteni esetleg a versenyt? Jó-e az, ha csökkentik a versenyt?

Heintz Tamás: - A verseny egy olyan szférában, amely kizárólagosan az üzletről szól, természetesen jó és követendő. Ezt szerettük volna mi is, ezért küzdöttünk, hogy legyen vége az úgynevezett parancsuralmi rendszernek. Nem ezzel van a probléma. Azt kell látni világosan, hogy a gyógyszerellátás első sorban nem gazdasági kérdés, hanem egészségügyi kérdés. Ha ezt világosan látom, akkor helyre kerülnek a dolgok azonnal. A patikus nem eladó lesz, a patikus egy egészségügyi felsőfokú képzettségű szakember, az ő megfelelő szakasszisztenseivel, akinek első sorban a gyógyítás, a gyógyítás utolsó fázisa az alapvető feladata. Minden más szempont ezután következhet, az árverseny és egyéb versenyek utána következnek, az első ennek az alapvetésnek az elfogadása. Ez viszont törvényt kíván, törvényért kiált, ezt tesszük most.

Műsorvezető: - Középpontban az ember, a beteg. Heintz Tamás, köszönöm szépen, hogy itt volt nálunk, minden jót Önnek!

Heintz Tamás: - Köszönöm szépen!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél