Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. május 23.
A napi gyakorlat oldaláról közelítjük a témát… - mgyk.hu
A napi gyakorlat oldaláról közelítjük a témát… - mgyk.hu   Magyarné dr. Pintér Gabriellával az MGYK Szakmai fejlesztési munkabizottságának elnökével, a felkészülésről és a téma - helyes gyógyszertári gyakorlat - fontosságáról beszélgettünk - interjú a XIV. Magyar Gyógyszerész Napokra készülve

- A munkabizottság alapos munkát végzett a téma kidolgozása során illetve a dokumentum elkészítésekor, hogyan alakult ez a folyamat, kik vettek eddig részt benne?

- A napi gyakorlat oldaláról közelítjük a témát, áttekintve a gyógyszertár teljes tevékenységi körét, beépítve a hatósági kívánalmakat. A helyes gyógyszertári gyakorlatra (GPP) szeretnénk egy egységes, jól hasznosítható eljárásrendet  adni a kollegák kezébe. A bizottság tagjai (dr. Ádám György Ferenc, Borotsekné dr. Egri Ágnes, dr. Brezanóczy Ferenc, dr. Burgetti László, dr. Fodor András, dr. Marton Krisztina, dr. Vimláti Gábor és jómagam) maradéktalanul kiveszik a részüket a munkából, ki-ki néhány fejezetet dolgoz ki, majd együttesen vitatjuk meg és rakjuk össze a részeket egésszé.


- Egy gyakorlatias szemléletű anyag mindig jól használható – de képes a változások követésére is?

- A változások követése, az anyag egyes patikákra adaptálása a gyógyszertár vezetőinek a  feladata és felelőssége lesz. Természetesen a változásokra igyekszünk mindig felhívni a figyelmet, hiszen biztonsággal csak így várható el, hogy valóban a napi gyakorlat számára aktualizált legyen az anyag. Ez pedig munkánk egyik jelentős célja.

 

- AMGYK Szakmai fejlesztési munkabizottságának koordinálásában jön létre a XIV. Magyar Gyógyszerész Napok szombati programjának „a gyógyszertárak Minőségügyi Rendszere” címmel meghirdetett része – előadásokra és azt követően fórumra is készülhetünk... A részelőadásokat kitől hallgathatjuk meg, és mi lesz a vezérfonaluk?

"A minőségről általában" dr. Ádám György Ferenc bizottsági tag, országos titkár fog beszélni. Ő minőségbiztosítási szakmérnök is egyben, és tőle elvárhatóan fog átfogó képet adni a témáról (előzmények, cél, gyakorlat).

Prof. dr. Paál Tamás "A gyógyszertári minőség a hivatás alapja" címmel a gyógyszertári minőség múltjáról is képet adva, annak aktualitását ecseteli nem csak a gyógyszer, hanem a szolgáltatás vonatkozásában is. Gondolom a tőle ismert élvezetes előadásmódban lesz részünk most is, mint mindig.

Dr. Vimláti Gábor bizottsági tag, országos titkár vázlatosan bemutatja az általunk elképzelt és eddig megalkotott Minőségügyi Kézikönyvet. A kézikönyv elkészítéséhez saját anyagainkon és tapasztalatainkon kívül különböző forrásmunkák is rendelkezésünkre álltak. Ő ismerteti azt is, hogy mi miért más formában gondolkozunk.


- Mit vár Ön személy szerint a fórumtól?

- Remélem, hogy a téma széleskörű érdeklődésre számot tartó, és a fórum során visszajelzéseket is fogunk kapni arról, hogy mit várnak még el a kollegák ezen a téren.


- Hogyan szolgálja a téma megtárgyalása a további – az alkalmazókkal közösen elvégezhető – munkát?

- Olyan anyagot szeretnénk közkézre bocsájtani, amit nem csak a polcon tárolnak a kollegák, hanem a mindennapjaik során hasznosítani tudják. Ehhez a közös gondolkodás igen sok segítséget adhat. Felszínre kerülhetnek olyan dolgok is, ami a mi figyelmünket elkerülte annak ellenére, hogy a bizottság tagjai szinte mind gyakorlati és tapasztalt szakemberek. Továbbá arra is fény derülhet, amit mi fontosnak tartottunk, de a valóságban evidens dolgok és, mint ilyenek nem kell, hogy itt szerepeljenek. Összegezve az általunk elvégzett munka és a még elvégzendő tökéletesedhet, ami a jó minőségű gyógyszertári munka alapját képezheti.

 

 

- Köszönöm a válaszokat!

 

 

(szente)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél