Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. június 23.
A kamarai megújulás, és a Semmelweis-terv – a gyógyszerészi hivatást gyakorlók szemszögéből – mgyk.hu

Tudósítás a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság és az egészségügyi szakmai köztestületek közötti sajtó nyilvános egyeztetésről

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerda (2011. 06. 22.) délelőttre sajtónyilvános egyeztetésre hívta a három egészségügyi szakmai kamara vezetőit. A megbeszélésen a NEFMI képviseletében az államtitkár mellett részt vett Cserháti Péter egészségpolitikai államtitkár-helyettes. A Magyar Orvosi Kamara ötfős delegációját Éger István elnök, a MESZK-ét Balogh Zoltán elnök vezette. A Magyar Gyógyszerészi Kamarát Hankó Zoltán, Sohajda Attila és Bartus György alelnökök, Zalai Károly főtitkár és Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető képviselte.

A megbeszélésen mindhárom kamara vezetői beszámoltak a kamarai törvény módosítását követő folyamatokról. Mindhárom kamara vezetői kiálltak az egészségügyi szakdolgozók kötelező kamarai tagsága mellett, ugyanis az EDDSZ aláírásgyűjtést kezdeményez ennek eltörlésére. Az új és visszalépő tagok felvétele mindhárom kamaránál rendben folyik, az MGYK taglétszáma június 21-én 7450 fő volt. A félreértések és vitás kérdések tisztázása (pl. regisztrációs díj szedése) megkezdődött. Mindhárom kamaránál elindult az új szervezeti struktúra kiépítése. Az alakuló küldöttközgyűlések összehívására a MOK-nál, a MESZK-nél és az MGYK-nál is várhatóan szeptember második felében kerül sor, amikor elfogadják a kamarai szabályzatokat (pl. alapszabály, etikai kódex) is. A tisztújító küldöttközgyűléseket november-decemberre tervezik a kamarák.

A megbeszélés második napirendi pontja a Semmelweist-terv megvitatása volt. Szócska Miklós államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a kormányhatározat és a Semmelweis-terv végleges szövege napokon belül megjelenik. A térségi ellátásszervezést nem új intézmények létrehozásával tervezik megvalósítani, az egységes társadalombiztosítást megőrzik, továbbá a fővárosi kórházak állami tulajdonba vételével kapcsolatban megkezdődtek az egyeztetések. A Semmelweis-terv kapcsán mindhárom kamara összefoglalta a korábban is már kifejtett álláspontját, fókuszálva a megoldandó feladatokra. (A társkamarák álláspontja a sajtófigyelésben szereplő cikkekből rajzolódik ki! – a szerk.)
A gyógyszerészkamara képviseletében Hankó Zoltán kifejtette, hogy a kamara a Semmelweis-terv gyógyszerpolitikai fejezetét, a tavaly elkezdett átalakítás szerves folytatásának tekinti. A helyzetértékeléssel egyetért, a célok és feladatok kijelölése is megfelelő. A kérdés az, hogy a megvalósítása hogyan lesz lehetséges. Közismert az ágazat nagymértékű eladósodottsága, a Széll Kálmán-terv kapcsán pedig „brutális” forráscsökkenés várható. Ilyen körülmények között az lesz a fő kérdés, hogy „ki marad életben, és ehhez milyen módszerekre lesz szüksége”. Ezért sürgősen szükséges az adósságmonitoring rendszer felállítása, megfelelő patikai kompenzációs rendszer kidolgozása, valamint vészforgatókönyvek készítése. Szükséges, hogy a Semmelweis-tervben szereplő patikai szolgáltatások díjazása is rendeződjön.
Felszólalásában köszönettel nyugtázta, hogy a Semmelweis-terv egy többmilliárdos patikaalap létrehozását is tartalmazza, amely a patikai tulajdonosi program végrehajtását segítheti. „A patikaalap részleteinek a kidolgozására 2012-ben sort kell keríteni, hogy 2013-ban a szükséges források lehívhatóak legyenek”. Fontos, hogy a gyógyszertári szakfelügyeleti rendszer is kialakításra kerüljön – hasonlóan a többi egészségügyi szakterülethez.

Szócska Miklós és Cserháti Péter válaszukban jelezték: ismerik és „vették a problémákat”. A Széll Kálmán-terv ma „erősebb prioritás”, de a megfelelő kompenzációs intézkedések előkészítése megkezdődött, melyek bevezetése 2012-ben várható.

Az államtitkár a közeljövőben az egyeztetések folytatására hívja a kamarák képviselőit.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél