Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 05.
A Köztestületi Napok 2012 konferencia programja, vasárnap délelőtt folytatódott - mgyk.hu

A Köztestületi Napok 2012 konferencia programja, vasárnap délelőtt folytatódott.

Dr. Sohajda Attila üléselnök köszöntötte a mintegy 80-90 fős hűséges és érdeklődő hallgatóságot és Prof. Dr. Kiss Istvánt a Magyar Hypertonia Társaság elnökét kérte fel „Gyógyszerészi gondozás és terápiabiztonság” c. előadásának megtartására.

Az előadó foglalkozott a hipertonia egészségügyi, társadalom- és egészségpolitikai vonatkozásaival. Bemutatta a magas vérnyomás betegség más betegségekhez való kapcsolódását és azokat a törekvéseket, amelyekkel a terápia hatékonyságát nemzetközileg összehangolt programokkal növelni szeretnék. A compliance, concordance, adherence és perzisztencia értelmezését követően kitért a gyógyszerész fontos szerepére a hatékonyság érdekében. Eladását a generikus program klinikai, egészség- és gazdaságpolitikai vonatkozásainak ismertetésével zárta.

A nap második előadásaként Dr. Bodrogi József miniszteri biztos, a „Generikus ösztönzés és hatóanyag-rendelés” címmel tartott előadást. Leszögezte: a belső fogyasztás évek óta stagnál és nem segíti a fejlődést. A beruházások csökkenek, a magas munkanélküliség és az államadósság is sújtja az országot. A tb alapok hiánya évek óta növeli az államadósságot, 2005-2011. között ennek az értéke elérte a 950 Mrd Ft-ot. A gyógyszerészeket érintő gazdasági vonatkozású kérdések között kiemelt szerepe van a generikus programoknak: azokban az országokban eredményes a generikus program, ahol megoldották a gyógyszerészek ösztönzését. Szólt arról is, hogy a hatóanyagnéven történő kötelező rendelés több uniós országban alkalmazott gyakorlat, de nem minden gyógyszercsoportra vezethető be. Ezek a programok a gyógyszerészek patika-fenntartási gondjait nem képesek generálisan kezelni, de alkalmasak lehetnek a gyógyszertárak pozíciójának javítására és gyógyszerészek véleményvezető pozíciójának erősítésére.

A Köztestületi Napok 2012 konferencia programja, vasárnap délelőtt folytatódott - mgyk.hu
Eszmecsere - az előadásokat követően...

Rövid szünet után Dr. Sándor Csaba levezető elnök koordinálásával került sor Lepsényi Mária NAV tanácsadó tájékoztatójára az aktuális adózási, számviteli változásokról, Dr. Torma Árpád előadására, aki a gyógyszertári vállalkozások gazdasági adatait mutatta be. Külön érdekessége volt az előadásnak, hogy először publikált 2011-es adatokat. Őt követte Dr. Sohajda Attila aki a gazdasági munkabizottság feladatait összefoglalva a jégen járáshoz hasonlította kihívásukat, hiszen nemcsak a kamara elnökségét kell folyamatos elemzésekkel és adatokkal ellátniuk, hanem a gyógyszertárak részére is használható információkat szeretnének biztosítani. A bizottság elnöke részletesen is bemutatta azokat a modellszámításokat, melyek a generikus ösztönző rendszerhez kapcsolódó bevételek várható vényenkénti és patikai bevételi adatait képesek megbecsülni.

Márkus Ádám az IMS munkatársa „Gazdasági szemlélet erősítése a gyógyszertár vezetésében” címmel tartott előadást, melyben bemutatta, hogy cégük milyen elemzéseket képes biztosítani a velük adatszolgáltatási szerződést kötött patikáknak.

A konferencia dr. Hankó Zoltán elnök zárszavával ért véget.

mgyk.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél