Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 27.
A lendület és a megfontoltság ötvözetével - mgyk.hu

Dr. Sándor Csabával beszélgetünk, a 2012. február 3-5 között megrendezésre kerülő Köztestületi Napok konferencia kapcsán, kinek miért érdemes és kinek miért értelmes részt venni a gyógyszerész köztestület idei legnagyobb rendezvényén…


- Már 16 éve vezeted a gyógyszertáradat Dobozon. Miben látod a Köztestületi Napok 2012 Konferencia hasznát a gyakorló gyógyszerész szemével?

- Ez az első rendezvény, amelyet a választások után tart a Gyógyszerészi Kamara. Sok régi és sok új vezetője lett a köztestületnek. A kamara tagjai találkozhatnak a megválasztott vezetőkkel, személyesen mondhatják el gondolataikat, lehetőség lesz az együtt gondolkodásra. 

Az utóbbi időben mint az ország egészében is a gyógyszerészet területén is sorra lépnek életbe az új jogszabályok. Ezen a rendezvényen lehetőség lesz ezek megvitatására, megismerhetjük az okokat mi vezette a döntéshozókat , együtt találhatjuk meg azt a közös utat , amely segít az egyre nehezedő gazdasági helyzetben a patikák továbbműködtetésében.


- Milyen a mindennapokban hasznosítható információkat lehet majd itt „begyűjteni”?

- Mind szakmai , mind jogi, mind adózási ismereteinket bővíthetjük, válaszokat kaphatunk a napi munka során felmerült kérdésekre. Nagyon fontosnak tartom, hogy megismerhetik a résztvevők a kamara munkamódszereit. A megyei etikai bizottságok elnökeiből megalakul Kata professzor vezetésével az Etikai Kollégium.


- Tudom, hogy sok mindenkivel egyeztettél  a megyei kamarai vezetők közül. Ők miért látják, hasznosnak a rendezvényt?

- Nagyon fontosnak tartják a péntek délelőtti találkozást az OTH vezetőivel, hiszen számtalan esetben kell egy adott problémát együtt értelmezni, megoldani. Szeretnék ha az ellenőrzések során egységes metódus kerülne kialakításra, és országosan egységes hatósági gyakorlat alakulna ki. A konferencia megnyitóját megelőző fórumon ugyan csak a tiszti gyógyszerészi kar és a megyei elnökök vesznek majd részt, de a délutáni programban az országos tiszti főorvos és az országos tiszti főgyógyszerész is első kézből számolhat be a tapasztalatairól. A megyei vezetők reményüket fejezték ki, hogy az egészségpolitika irányítóival való találkozás is segíti a problémák közös megoldását .

A lendület és a megfontoltság ötvözetével - mgyk.hu
"... hiszen számtalan esetben kell egy adott problémát együtt értelmezni..."                      Dr. Sándor Csaba


- Milyen várakozásokkal érkezhet szerinted egy megyei elnök vagy alelnök a köztestületi napra?

- A megyei elnökök nagy várakozással tekintenek a jövőre, választ várnak melyek azok a lépések, amelyek biztosítani fogják a patikák rentabilitásának javulását. 

 

- Te milyen gondolatokkal érkezel majd a konferenciára?

- Megítélésem szerint ez egy közösségépítő rendezvény, az újak átvehetik, a régiek pedig átadhatják a tapasztalataikat. Az új vezetők lendületet adhatnak a sok-sok tapasztalattal rendelkező régebbi megyei vezetőknek. A lendület és a megfontoltság ötvözetével tovább erősödhet a kamara, és ez nagyban segítheti a szakma megújulását is.

Nagyon várom, hogy a  hálózatokban dolgozó kollégák eljönnek, elmondják problémáikat. Szeretnék sok kórházi kollégával beszélgetni, hogyan képzelik el a jövőjüket, milyen elvek mentén szeretnék kialakítani a kamarán belül saját szervezetüket, melyek azok a problémák, amelyeket közösen kell megoldanunk, mint annak idején a 90-s évek közepén a patikai privatizációkor. Fontosnak tartanám, ha a gyógyszerészi kompetenciáról,  a szakképzésről is ki tudnánk alakítani egy olyan markáns véleményt, ami segítséget adhat a gyógyszerészi életpálya modell megalkotására.

 

- Köszönöm a válaszokat!

- Szeretettel várom, várjuk a kollégákat!


(Szente)


A válaszadó dr. Sándor Csaba az MGYK alelnöke, önéletrajza az mgyk.hu- oldalon itt elérhető!

 

 

A lendület és a megfontoltság ötvözetével - mgyk.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél