Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 23.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara Elnökségének állásfoglalása - mgyk.hu

Az év elején Romániában hatályba lépett tanügyi törvény félévszázad hibás gyakorlatát hivatott felszámolni a magyar anyanyelvű orvos- és gyógyszerészképzésben, amikor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (továbbiakban MOGYE) keretein belül biztosítja a magyar nyelvű képzés (többek között a gyakorlati képzésre és vizsgáztatásra is kiterjedő) teljes körűvé tételét.

A tanügyi törvény megnyitja a lehetőséget arra, hogy Románia magyar nyelvű lakossága az anyanyelvén vehesse igénybe az orvosi és gyógyszertári szolgáltatásokat.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (továbbiakban Kamara) üdvözli a tanügyi törvény rendelkezését, ugyanakkor növekvő értetlenséggel és aggodalommal tapasztalja, hogy a MOGYE szenátusa megakadályozza a törvényben foglaltak végrehajtását. A Kamara kéri a MOGYE szenátusát a tanügyi törvény vonatkozó rendelkezésének betartására, valamint az illetékes romániai kormányzati szerveket és hatóságokat, hogy a tanügyi törvénynek szerezzenek érvényt.

A Kamara kéri a Magyar Kormány illetékes szerveit, hogy a MOGYE-n kialakult kaotikus helyzet megoldása érdekében minden lehetséges lépést tegyenek meg. A Kamara a négy magyarországi orvos- és gyógyszerészképző egyetem vezetőit is felkéri a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés teljes körűvé tételéhez előírt feltételek meglétéhez szükséges segítség nyújtására, mert Románia magyar anyanyelvű lakosságának szüksége van a magyar nyelven képzett orvosokra és gyógyszerészekre.

Kelt, Budapest 2011. szeptember 22-én

dr. Horváth Tamás
elnök

Magyar Gyógyszerészi Kamara

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél