Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 10.
Az ellátási lánc integritását segítené a USP - HENT hírlevél

Javaslatcsomagot tett közzé a gyógyszerminőség ellenőrzéssel foglalkozó U.S. Pharmacopeial Convention (USP), amelynek célja, hogy a hamisítványok kiszűrésével a gyógyszerellátási lánc integritását biztosítsa.

Az amerikai gyógyszerminőség ellenőrzéssel foglalkozó független non-profit szervezet, a U.S. Pharmacopeial Convention (USP) január elején olyan irányelveket tett közzé a gyógyszergyártók és -terjesztők számára, amelyek betartása elősegítené az Egyesült Államok gyógyszerellátási rendszerének integritását és biztonságát – írja a SecuringPharma.
A USP 2012. május végéig várja az észrevételeket, javaslatokat programterve kapcsán, ugyanakkor még abban a hónapban, az ellátási lánc integritásának témája köré szervezett konferenciája keretében megvitatja az addig beérkezett szakértői véleményeket és módosító javaslatokat.
A szervezet célja olyan bevált gyakorlatok ("best practice") kialakítása, amelyek biztosítják, hogy hamis hatóanyagok, segédanyagok, gyógyszerek és egészségügyi termékek nem kerüljenek forgalomba a tengerentúlon. Ennek elérése érdekében a kidolgozandó javaslatok négy téma köré csoportosulnak: a gyógyszerimport kockázatainak azonosítása és megelőzése, az egészségügyi termékeket érintő hamisítás kiterjedésének felmérése a terjesztési gyakorlat tekintetében, csomagolóanyagok, minőségi tanúsítványok és adathordozók hamisításának akadályozása, valamint a gyógyszerlopások és gyógyászati terméklopások elleni fellépés fokozása.
A dokumentum nagy előnye, hogy egy helyen összegzi az olyan gyógyszerbiztonsági irányelveket, amelyeket korábban a USP, az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA), illetve az érintett kereskedelmi szervezetek már közöltek.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél