Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 08.
Becsődölnek vagy megmenekülnek a patikák? - A Ma reggel vendége dr. Hankó Zoltán az MGYK alelnöke - (videolink)

Becsődölnek vagy megmenekülnek a patikák? - A Ma reggel vendége dr. Hankó Zoltán az MGYK alelnöke - (videolink)

A beszélgetés vieoanyaga ide kattintva érhető el!

videotar.mtv.hu

MTV1 – Ma reggel - 2011. augusztus 8.

Műsorvezető: Mi pedig mivel is foglalkozhatnánk mással ezek után, mint újabb válsággal? Egész nap erről beszélgetünk ma. Hogy a patikaszektorban mi lesz, azt megpróbáljuk a következő percekben kideríteni.

Bejátszás:

Riporter: Egy készülő tervezet szerint a patika heti nyitvatartási ideje határozná meg, hogy hány patikust és asszisztenst alkalmazzanak. A változtatásokat 2011. augusztus 20-tól vezetnék be, de vannak már olyan gyógyszertárak, melyek már az új rendelkezésnek megfelelően alakították át nyitva tartásukat. 2014-től ráadásul előírás lesz az is, hogy 25%-ban, majd később 50%-ban gyógyszerészi tulajdonban kell lennie a vezetett patikának. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke, Korodi Karolina úgy nyilatkozott a pénteki Ma reggelben, hogy az új tervezet több sebből is vérzik, hiszen hiányzik a fedezet és szakmai háttér az intézkedések mögül.

Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke: Próbáltuk mindig is hangsúlyozni azt, hogy nagyon dicséretes, hogyha tulajdonhoz jutnak a gyógyszerészek, de nincs fedezet mögötte. Ugye, nem tudnak hitelhez jutni, hiszen nagyon sokan próbáltak már korábban is tulajdonhoz jutni. Nem tudnak hitelhez jutni! És nem látjuk, hogy mi lesz ennek a kimenete.

 

Bejátszás vége.

Műsorvezető: Hankó Zoltánt köszöntöm, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökét. Jó reggelt kívánok!

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke: Jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: Sokfajta patikáról beszélünk, az a baj, és most világos képet kéne tenni, hogy a magyarországi mezőnyben hogy áll a helyzet? Volt egyszer ugyanis egy patikaliberalizáció, azután volt egy megelőző időszak, amikor ugye gyógyszerész famíliák, akik évtizedek óta egyébként, generáció generációra ezt a szakmát űzik, kialakították a maguk üzletmenetét… Egyrészt hol tartunk most, kiket fenyeget a válság első sorban, azt kéne tisztáznunk legelőször, alelnök úr!

Hankó Zoltán: Hát én azt gondolom, hogy a gyógyszerellátó rendszer válságba legelőször is 2006-ot követően került, amikor liberalizálták a gyógyszertári, tehát a patikapiacot, és tulajdonképpen ennek a válságnak mindenfajta gondját és baját nyögjük még a mai nap is.

Műsorvezető: Megmondom Önnek őszintén, hogy én is féltem a patikaliberalizációtól, aztán figyeltem, hogy hogyan viselkednek az emberek, beleértve önmagamat is. Azért, hogyha komoly a gond, akkor én jól bejáratott, neves, szakmailag megbízható gyógyszertárba megyek, lehetőleg vénnyel beszerezni, ha valódi tétről van szó. Hogy most egy gyors fejfájás-csillapítót, amit többé-kevésbé vény nélkül is meg lehet szerezni, hol veszek, akkor egy kicsit lazább vagyok. Én azt gondoltam, hogy ez talán kellő garancia ahhoz, hogy megmeneküljenek azok, akik ezt a szakmát komolyan csinálják. De nem.

Hankó Zoltán: Nézze, kétség kívül fontos az, hogy azok, akik ezt a szakmát csinálják és komolyan csinálják, talpon tudjanak maradni. Ugyanakkor a gyógyszerellátó rendszerrel kapcsolatos társadalmi cél az, hogy a betegellátás megfelelő, normális körülmények között történjék. Ugye, úgy fogalmaz a politika jelen pillanatban, hogy a térben és időben biztonságos gyógyszerellátásnak a feltételeit biztosítani kell. Értelemszerűen ez jelenti a gyógyszertár-számot, értelemszerűen jelenti a gyógyszertárakban a megfelelő gyógyszerkészletet, és értelemszerűen jelenti a gyógyszertárakban működő szakembereknek a felkészültségét, elhivatottságát és a létszámát is.

Műsorvezető: Még egyszer a kérdés: kiket fenyeget most a veszély, mert ezt én nem tudom egyelőre kiolvasni a nyilatkozatokból. Nekem az a belső félelmem van, hogy a gyógyszerkassza racionalizálásából, amiben többé-kevésbé konszenzus van, abból mégiscsak a szakmailag jobbak húzhatják a rövidebbet!

Hankó Zoltán: Abban az esetben, hogyha a szakmailag jobbak attól jobbak, hogy megfelelő készlettel dolgoznak, megfelelő szaklétszámmal, a szaklétszám megfelelően felkészült szakemberekből áll, és ezeket az embereket meg is kell nekik fizetni…

Műsorvezető: Több patika van most a piacon, mint amennyi indokolt lenne? Vagy ez a kérdés így nehezen értelmezhető?

Hankó Zoltán: Óvatosan válaszolnék erre a kérdésre, mert hogyha azt mondom, hogy „igen”, akkor az a vád fog érni, hogy akkor azt akarom, hogy gyógyszertárakat zárjanak be. Ugyanakkor azt is kell látni, hogy van egy összeg, ami a gyógyszerellátásra fordítható, és ebből az összegből kell tudni működtetni Szombathelytől Nyíregyházáig az összes gyógyszertárat. Tehát ez egy valós problémát jelent, a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódó várható forrás-kivonás a gyógyszertárakat is nagyon érzékenyen érintheti, nem csak a gyógyszergyárakat. Reményt talán az adhat, hogy a Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos tudomásunk szerinti legutolsó kormányülésen egy olyan döntés született, miszerint a forráskivonással párhuzamosan a gyógyszertáraknál egy kompenzációs rendszert is be kell vezetni. Ennek a kompenzációs rendszernek a milyenségéről, tehát hogy milyen tételekből, mekkora összegből áll, szeptember 30-ig kell majd a szaktárcával a tárgyalásokat, az egyeztetéseket lefolytatnunk.

Műsorvezető: Kik juthatnak egyébként ehhez a kompenzációhoz? Ez alapkérdés lesz, mert aki, hogyha valaki belenézett a színfalak mögé, azért látta, hogy óriási tőkecsaták zajlanak a gyógyszerpiacon, és hatalmas koncentrációs kísérletek, ami arról szólt, hogy aki több pénzzel rendelkezik, az megpróbálta erővel a maga hálózatába begyűrni azokat, akik függetlenek maradtak. A kompenzációnál Ön szerint keresztül lehet vinni azt az alapvető civil érdeket, hogy a kicsik, a szakmailag jó, de kisebb tőkével rendelkezőket segítsék?

Hankó Zoltán: Nyilván ez is lehet egy szempont akkor, amikor a kompenzációnak a részleteiről tárgyalni fogunk, ugyanakkor, és nem egy elhanyagolandó, nem egy utolsó szempont, ugyanakkor egy kompenzációs rendszernek a rendszer hatékonyságát is kell tudni biztosítani, és azt is, hogy az egyenletes ellátás, ahogy előbb már említettem, biztosított legyen. Tehát a kis, vidéki településeknek a gyógyszerellátása biztosított legyen. Nyilván a gyógyszertáraknak van egy olyan köre a városokban is, amelyek egészségpolitikailag fontos feladatokat látnak el. De én azt gondolom, hogy egy kompenzációs rendszer nem irányulhat diszkriminációra, arra, hogy bizonyos gyógyszertárakat, amelyeknek szükségük van többlet-segítségre, hogy azokat megsegítse, az teljesen evidencia, én azt gondolom, az, hogy viszont egy ilyen kompenzációs rendszerben bárkit is diszkrimináljanak, én azt gondolom, hogy egyrészt nem engedhető meg, másrészt én úgy látom, hogy az egészségpolitikának ez nem szándéka.

Műsorvezető: Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke volt a vendégünk. Köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat!

Hankó Zoltán: Én köszönöm!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél