Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. december 09.
Csökkenő árak, zsugorodó forgalom - pharmanet.hu

Ma Magyarországon 2400 gyógyszertárból 600 üzemgazdasági szempontból már most veszteséges. Figyelemre méltó, hogy a veszteséges működés több esetben a vállalkozás vezetőinek felróható hibás döntések, vagy nem jogkövető tevékenység is állnak. Dr Torma Árpádot a Gyógyszerészi Kamara országos elnökségének gazdasági szakértőjét kérdezzük a gyógyszerkassza átalakításának hatásairól.

 

- Mennyire érzékelhető már a gyógyszerkassza lefaragása miatti árrés kiesés a gyógyszertárakban? 
- A támogatott gyógyszerek fogyasztói áron vett forgalma a III. negyedévben már csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest 120,2 Mrd Ft-ról 118,2 Mrd Ft-ra. Az árrés-tömeg visszaesés az idén július 1 – szeptember 30 között 5,7 % volt 2010 ugyanezen szakaszához viszonyítva. A zsugorodás mértéke tehát jelentősen meghaladja a forgalom apadás arányát. Az árrés-tömeg reálértéke negatív változásának számszerűsítéséhez az 5,7% -hoz a 3,8 % -os inflációt is hozzá kell tenni. Az október 1-jétől életbe lépett – az E-Alap gyógyszerkiadásai jelentős megtakarítását szolgáló – támogatás változások forgalomra és árrés-tömegre kiható kedvezőtlen konzekvenciáiról még nincsenek megalapozott számszerű értékelésre alkalmas adatok. Az októberi hónap részinformációi a III. negyedévre vetítve további érzékeny csökkenést jeleznek.

- Hogyan lehetne kompenzálni ezt a kiesést? 
- Az idei év II. félévének árrés-tömeg zsugorodása olyan tény, amellyel összefüggésben a visszapótlás aligha értelmezhető. A gyógyszertárak 2012-ben – még az idei adatokhoz képest is - várható árrés-tömeg vesztése részleges kompenzációját (is) tartalmazza az un egészségügyi salátatörvény, amelyet a napokban tárgyal az Országgyűlés. A döntés és az állami költségvetés ismerete alapján lehet csak erről több konkrétumot említeni. A kormány előterjesztése szerint a kompenzáció erőteljesen korlátozott jellegű, de ennek ellenére nagyon lényeges az ellentételezés mértéke és differenciáltsága. A Széll Kálmán Terv közvetlen és közvetett hatásairól készült kormányzati becslések 8 Mrd Ft körüli gyógyszertári árrés-tömeg vesztésről szólnak A parciális állami kompenzáció mellett elkerülhetetlen kényszer lesz a gyógyszertári vállalkozások költségcsökkentése is. A nem támogatott gyógyszerek forgalmából realizált árrés-tömeg növelése is ellensúlyozhatná a közfinanszírozott területen bekövetkező kiesést. De az adatok a nem támogatott körben is a forgalom csökkenő tendenciáját mutatják.

Tóth Ilona

Az interjú folytatása a pharmanet.hu oldalon olvasható!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél