Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. május 26.
Egy év múlva állhat össze a WHO gyógyszerhamisítás elleni programterve - HENT Hírlevél

Az Egészségügyi Világgyűlés (WHA) delegáltjai egy évvel meghosszabbították a gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport tevékenységének idejét. A résztvevők szerint legalább ennyi időre van szükség, hogy létrejöjjön a konszenzus a hamisítás elleni fellépés irányait és prioritásait illetően.

Május 16-a és 24-e között tartotta éves gyűlését a WHA, amelyen ismét napirendre vették a gyógyszerhamisítás kérdését. A szervezet tavalyi találkozóján határozott egy gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport összehívásáról, amelynek feladata lenne, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hamisítás elleni szerepének irányát, tevékenysége fókuszát illetően ajánlásokat fogalmazzon meg. Az ajánlásokat a most esedékes WHA gyűlésen kellett volna megvitatni, de a WHA delegáltak úgy határoztak, további egy évet adnak a munkacsoport számára, hogy konszenzusos állásfoglalást dolgozzon ki a kérdésben.
Az Intellectual Property Watch portál szerint a WHA delegáltak egyetértenek abban, hogy a gyógyszerhamisítás, különösen a fejlődő országokban, rendkívül súlyos probléma, amely számos indokolatlan halálesethez vezet, mert a készítmények nem elegendő mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmaznak aktív hatóanyagot. A probléma kezelésének irányát tekintve azonban már nem teljes az egyetértés. Egyes országok rendre kritizálják a WHO eddigi szerepvállalását, amely szerintük sokkal inkább a kereskedelmi érdekek és a gyógyszergyártók szellemi tulajdonjogai körül forog, ahelyett, hogy elsődlegesen az egészségügyi ellátás biztonságára fókuszálna. Ennek okán a munkacsoport kizárólag az egészségügyi szempontokat szem előtt tartva kellene, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg.
A május közepei gyűlésre a munkacsoport által benyújtott tevékenységi jelentést a WHA vonatkozó bizottsága elfogadta. Ebben már lefektetnek bizonyos előzetes irányelveket a tudatosságnövelés, technikai segítségnyújtás fontosságát illetően.
A WHA bizottsági ülésén tárgyaltak a WHO és a 2006-ban megalakult Gyógyászati Készítmények Hamisítása Elleni Nemzetközi Munkacsoport (IMPACT) közös tevékenységéről is. Az Európai Bizottság és a WHO által társfinanszírozott IMPACT működése is kritikus kérdésnek számít, mivel esetében is a szellemi tulajdonjogok túlhangsúlyozottságát látják egyes állami képviselők. Bizonyos, zömmel a fejlődő országokból érkező, valamint a generikus készítmények gyártása tekintetében domináns India részéről érkező állásfoglalások szerint a két szervezetet teljes mértékben függetleníteni kellene egymástól. Az Európai Unió képviseletében felszólaló magyar képviselő azonban úgy látja, az IMPACT működése nem eredménytelen, ezért a WHO-val kapcsolatát nem lenne célszerű felfüggeszteni.

forrás: Hent Hírlevél, www.hent.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél