Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 09.
Egységes gondolkodás az egészségügyi struktúra-átalakításról - NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG (Közlemény!)

Egységes gondolkodás az egészségügyi struktúra-átalakításról

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2012. január végén minden térséget érintő konzultáció-sorozatot kezdeményezett az egészségügyi rendszer átalakításáról. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár országjáró körútján az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett fekvőbeteg intézményeket kereste fel. A megbeszélések alapját a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által tavaly tavasszal lebonyolított kérdőíves felmérés, illetve az azt követően lefolytatott szakértői egyeztetések során kialakult javaslat adta.

A konzultációk minden esetben térségi fórummal zárultak. A helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett.

A megbeszéléseken az államtitkárság munkatársai mellett részt vettek a GYEMSZI, illetve az érintett új Térségi Egészségszervezési Központ (TESZK) vezetői, az adott kórház fenntartója, igazgatója és gazdasági vezetője (menedzsmentje), a fórumokon pedig a térség politikai vezetői, továbbá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) valamint az Országos Mentőszolgálat térségi vezetői is.

A tárgyalásokon világossá vált, hogy a biztonságos és jó minőségű fekvőbeteg ellátást a jövőben megyei-térségi együttműködések formájában lehet megszervezni. Ez a szemlélet számos helyen már most is jellemző, ahol bizonyos aktív ellátásokat – pl. a diagnosztikai vagy szakember hiányában – a szomszédos kórház segítségével biztosítanak. Az egynapos sebészet, a nappali és a kúraszerű ellátások fontossága is nagy hangsúlyt kapott, mivel ezeket is a térségi együttműködésben lehet a legjobban megszervezni. A megbeszéléseken ugyanakkor a sürgősségi ellátás helyben való megtartásához szükséges lépésekről is szó esett.

A fekvőbeteg struktúra 2012. május 1-jéig megvalósuló változása mellett a partnerek érintették az ezzel összefüggő, hosszabb távú intézményi fejlesztési elképzeléseket is. Ennek érdekében hamarosan ismét intenzív egyeztetésre lesz szükség, mivel a közeli hetekben várható az Új Széchenyi Terv részét képező, még hátralévő ágazati pályázatok kiírása.

Az egyeztetések eredményeként született, a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségére, illetve kapacitására vonatkozó felosztási javaslatát a GYEMSZI február 15-ig adja át az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig elkészíti az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a szakmai minimum feltételeknek, ezt követően pedig további négy hónap alatt gondoskodhatnak azok biztosításáról. Az OEP április 30-ig köti meg az új finanszírozási szerződéseket a szolgáltatókkal.

 

2012. február 9.

NEFMI EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél