Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 21.
Elfekvő készletek leépítéséről - mgyk.hu

Az elmúlt napokban több gyógyszertárat megkeresett egy cég, amely – ajánlata szerint –közreműködik „gyógyszertári elfekvő, lassan mozgó vagy lejárat-közeli” készletek „hatékony, gyors értékesítésében, leépítésében”.

Felhívjuk Kollégáink figyelmét, hogy a gyógyszerek gyártása és forgalmazása engedélyköteles tevékenység, továbbá a gyógyszerek gyógyszertári „értékesítésének” illetőleg a visszavételének a szabályai adottak.

A gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos import tevékenységről szóló „53/2004. (VI. 2.) ESZCSM rendelet 3. § (5) bek. szerint „Nagykereskedő gyógyszertártól csak az igazoltan általa kiszállított gyógyszert veheti vissza”, a (6) bek. szerint pedig „Ha a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság ellen felszámolási vagy csődeljárás indul – a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezéseinek betartása mellett – a nagykereskedő a gyógyszer gyártására vagy gyógyszer nagykereskedelmi forgalmazására jogosító engedéllyel rendelkező által kiszállított gyógyszert visszaveheti.”

Egyben felhívjuk a kollégák figyelmét az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló, 2005. évi XCV. törvény 12. § (3) bekezdés rendelkezésére: „A gyógyszertár - ha törvény másként nem rendelkezik - gyógyszert csak olyan gazdálkodó szervezettől szerezhet be, amely rendelkezik gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységre jogosító hatósági engedéllyel.”

Ha olyan cég keresi meg ajánlatával a gyógyszertárakat, amely a fentiekben rögzített feltételeknek nem felel meg és a gyógyszertár él az általuk felkínált lehetőséggel, a cég és a gyógyszertár egyaránt jogsértést követ el.

 

Magyarné dr. Pintér Gabriella
MGYK Szakmai Bizottság elnöke

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél