Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. december 17.
Fejlesztés és hatékony terápia finanszírozása az onkológiai ellátás területén - Közlemény! - kormany.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának közleménye a 2012. december 14-én, a szakmai kollégium onkológiai és sugárterápiás tagozatának képviselőivel folyatott egyeztetés alapján. Közlemény.

A héten közigazgatási egyeztetésre megküldött egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításával kapcsolatban számos túlzó megállapítás látott napvilágot. Az egyes terápiás területek felülvizsgálata a szakmai kollégium illetékes tagozatainak javaslatai, valamint a nemzetközi terápiás irányelvek alapján készült.

A pánikkeltéssel szemben a valóság az, hogy az utóbbi években számos, nagy értékű, egyedi célzott kezelést biztosító ún. biológiai készítmény jelent meg a hazai finanszírozott onkológiai kezelés palettáján, ami a betegek egyre szélesebb körének biztosít nemzetközi szintű kezelési lehetőséget. Az idei évtől egy további készítmény, 2013-tól pedig éppen az érintett szabálytervezet szerint még egy további nagy értékű biológiai készítmény is befogadottá válik az ún. tételes finanszírozásban. Így elérhető lesz az a cél, hogy mind a három nagy értékű biológiai készítmény a nem operálható áttétes vastagbélrák kezelésében első választandóként alkalmazható legyen, illetve a hagyományos kemoterápiás kezelés hatástalansága esetén másodvonalban is elérhetővé váljon az egységes szakmai és finanszírozási szempontok alapján.

Ezek alapján elmondható, hogy a jelenlegi és a tervezett szabályozási környezet széleskörű lehetőséget ad a biológiai kezelésre hazánkban a potenciálisan kezelhető betegek számára. Ugyanakkor ezek a készítmények csak nagyon pontos diagnosztikai vizsgálatok után, célzott módon alkalmazva jelentenek valódi segítséget az adott daganatos kórképekben. Az ehhez szükséges molekuláris biológiai labor, speciális kórszövettani háttér és többféle szakorvos alkotta ún. "onkoteam" csak a nagyobb centrumokban áll rendelkezésre. Az ezek nélkül végzett kezelés hatásossága nem garantálható. Mindezért indokolt a jövőben a terápiás döntési folyamatok és szakmai protokollok betartásának koncentrálása. Ezt a célt szolgálják az onkológiai centrumok fejlesztését támogató Veszprémben, Miskolcon és Egerben már folyamatban lévő beruházások, és az egy hónapon belül útjára induló 10 Mrd Ft-os onkológiai centrum fejlesztési program is.

Kiemeljük, hogy a rendelet tervezeti formában közigazgatási egyeztetés alatt van, melynek értelme, hogy a javaslatokat széles körű véleményezésre bocsássa. A szakmai szervezetektől érkezett vélemények alapján további pontosítások kerülnek/kerültek megfogalmazásra. Az egyeztetési folyamat januárban zárul le.

Lényeges, hogy a rendelettervezet szerint az ellátás minőségi fejlesztését, és a további terápiás bővítést szolgálja új terápiás lehetőségek megjelenítése a fej-nyak daganatok, valamint a gyomorrák kezelésében, új készítmény finanszírozása válik elérhetővé a tüdődaganatok kezelésére a tételes finanszírozásban.

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

A közlemény itt elérhető- kormany.hu!

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél