Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. november 22.
Gyógyszertárak a népegészségügyért - kormany.hu

A 2012. július 16. és 26. közötti miniszterelnöki konzultációs sorozat során a kormány megtárgyalta és elfogadta a pénzügyi (patika-) alapról és a gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepciót. Közlemény.

Az úgynevezett patikaalap 2013 harmadik negyedévétől olyan, türelmi idővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségét biztosítja a gyógyszerészek részére, mely lehetőséget nyújt a gyógyszertárakban történő, 25 illetve 50 százalékot meghaladó tulajdonrészhez való jutáshoz. A patikaalap elősegíti, hogy a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszertárak többségi tulajdonosaivá váljanak.

A gyógyszertári szolgáltatási díj mostani bevezetésével az állam a gyógyszertárakon és a gyógyszerészeken keresztül olyan szolgáltatás biztosítását várja el, mellyel a beteg- és gyógyszerbiztonság javul a támogatott gyógyszerek kiadása során. Ez első lépésben a vényköteles gyógyszerek és gyógyszertárban készített magisztrális gyógyszerek esetében jelent előrelépést. A gyógyszerészek által nyújtott gyógyszerbiztonsági szolgáltatás keretében a betegek részletesebb tájékoztatást kapnak gyógyszerükkel kapcsolatban: tájékozódhatnak a beszedett gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, az esetleges azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének következményeiről. Ezáltal a gyógyszertárak és a gyógyszerészek a mellékhatásokkal kapcsolatos figyelőrendszer aktív részeseivé válnak. Az új szabályozás a gyógyszertárak számára is előírja a népegészségügyi programokban való aktív szerepvállalást.

A szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. A szolgáltatási díj elosztása pedig segíti a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak stabilitását.

(Egészségügyért Felelős Államtitkárság)


Forrás: kormany.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél