Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. szeptember 28.
Hamisítás elleni uniós direktíva végrehajtását segítené az EFPIA - HENT hírlevél

Az Európai Unió által elfogadott gyógyszerhamisítás elleni direktíva végrehajtását segítené az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) egyetértési nyilatkozat aláírásával.

Egyetértési nyilatkozatot dolgoz ki az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) az európai gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők érdekképviseleteinek közreműködésével a SecuringPharma értesülései szerint. A nyilatkozat célja, hogy segítse az Európai Unió parlamentje által ez év februárjában elfogadott gyógyszerhamisítás elleni direktíva végrehajtását, amely számos biztonsági kötelezettséget fogalmaz meg, valamint szigorúbb jogi szankciókat helyez kilátásba a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében. Az EFPIA reméli, hogy a nyilatkozat elkészítéséhez megnyeri az európai generikumgyártók, kórházi gyógyszerészek és a parallel gyógyszerimporttal foglalkozó cégek érdekképviseleteinek közreműködését is.
A nyilatkozat fókuszpontjában a hamisítás elleni direktíva azon pontja szerepelne, amely eredetiségigazoló biztonsági címkék elhelyezésére kötelezi a gyógyszergyártókat. A nyilatkozat nyers változata az egyedi szériaszámok, az újracsomagolás esetén elhelyezendő szériaszámok, az egységes európai biztonsági címkézés, a gyógyszertári ellenőrzések és a betegbiztonság kérdéseivel foglalkozik.
Az EFPIA javasolja, hogy a gyógyszeripar és a gyógyszerellátási rendszer képviselőinek részvételével alakuljon meg a European Medicines Verification Organisation (EMVO), amely egy olyan non-profit szervezet lenne, amelynek feladata, hogy költséghatékony eredetiségellenőrző rendszerek alkalmazására tegyen javaslatot, valamint segítse ezek működtetését és kezelését.
A jelenlegi állásfoglalás szerint az EU hamisítás elleni direktíváját a tagállamok 2012 év végéig, 2013 év elejéig kötelesek átültetni a nemzeti jogrendszerbe, míg a rendelkezések gyakorlati bevezetésére 2016/2017-ben kerülhet sor.

forrás: HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél