Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. február 02.
Hatékony volt a visszahívás, de kevés beteget értek el - HENT hírlevél

BBC riportja szerint Nagy-Britannia történetének legsúlyosabb gyógyszerhamisítási esete során sikerrel hívták vissza a gyógyszereket, ellenben az érintett betegeknek csak egy töredékét sikerült elérni.

2007-ben a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) azonnali termékvisszahívást rendelt el, miután kiderült, több tízezer hamis készítmény került be az ország egészségügyi ellátó rendszerébe (NHS). A visszahívás a prosztatarák elleni Casodex, a szívpanaszok kezelésére javallott Plavix, és a skizofrénia tüneteinek enyhítésére használt Zyprexa készítményeket érintette. Az MHRA 40 ezer doboz gyógyszert még a patikákba kerülés előtt megállított, 25 ezer csomag azonban eljutott a betegekhez, amelyből utóbb csak 7000 doboznyit sikerült megtalálni.
A BBC 5 live Investigates című műsorában ennek az esetnek jártak utána a riporterek. A gyógyszerhatóság szakértőjével készített interjú során kiderült, azon több ezer beteg közül, akiknek a hamisítás által érintett gyógyszerből jutott, összesen csak nyolc személyt azonosítottak. Közülük egy vitte vissza hamis gyógyszerét a patikába, további kettőt pedig közvetlenül értesítettek az esetről. A többiek a sajtóban is közzétett felhívásból értesülhettek a hamisítás veszélyéről, és remélhetőleg nem szedték be a veszélyes pirulákat. Az MHRA képviselője a BBC News által idézett riportban emlékeztetett arra, a felelőst 2011-ben nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
A hatályos brit jogszabályok szerint a nagykereskedők nem kötelesek regisztrálni a patikáknak kiadott gyógyszerek tételszámát, ahogyan a patikusok sem rögzítik, mely azonosítószámú készítményt adják ki a betegeknek. Termékvisszahívás esetén így szinte lehetetlen célzottan keresni az érintett betegeket. Az MHRA tervezi, hogy javaslatot tesz az ellátási rendszer szigorítására, és ezt várja az Európai Unió 2013 januárjában hatályossá váló gyógyszerhamisítás elleni direktívájától is.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél