Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 17.
Hatszázan lemaradtak a gyógyszerészkamara taglistájáról - magyarhirlap.hu

A tavaszi törvénymódosítás szerint csak az az egészségügyi dolgozó vehet részt a betegellátásban, aki tagja valamely köztestületnek

Több száz gyógyszerész kamarai helyzete vár tisztázásra, és azt is ki kell deríteni, hogy kötelességük elmulasztásával vajon a jogaik is megszűnhetnek-e.

Hatszázan lemaradtak a gyógyszerészkamara taglistájáról - magyarhirlap.hu

dr. Horváth Tamás az MGYK elnöke fotó:MH

Értesüléseink szerint az egyik megyében nemrég úgy tartotta meg az alakuló gyűlést a gyógyszerészkamara, hogy a taglistára csaknem hatszáz gyógyszerész nem került fel az 1800-ból. Ismeretes, hogy a kamarai törvény tavaszi módosítása szerint csak az az egészségügyi dolgozó vehet részt a betegellátásban, aki a szakmája szerint tagja az orvosi, a gyógyszerészi vagy a szakdolgozói köztestület valamelyikének. A taglistát a kamara megyénként állította össze, és aki nem találta a nevét, néhány napon belül jelezhette a hiányt. A helyzetet bonyolítja, hogy tudomásunk szerint a kimaradt hatszáz gyógyszerésznek nem volt hiányérzete, viszont éppen a hallgatásuk miatt nem is vettek részt az alakuló gyűlésen.

Érdeklődésünkre Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöke azt válaszolta, még nem látja világosan a történteket. Úgy tudja, az érintett gyógyszerészek többsége a kötelező tagság 2007-es eltörlését követően tagságának megtartásáról nyilatkozott. Tagdíjat azonban egyáltalán nem fizettek, ezért ki kellett volna őket zárni, ám ezt a területi szervezet vezetése nem tette meg.

Most az országos elnökségen a sor, hogy kiderítse, mi lesz az adott megyei létszám egyharmadát jelentő hatszáz gyógyszerésszel. Az idő sürget, mert a kamarának újabb közgyűléseket kell tartania, amelyeken a többi között a működést szabályozó dokumentumokat fogadnak el, és tisztségviselőket is választanak. Nem mindegy, hogy ezeknek a szakembereknek van-e szavazati joguk, választhatnak és választhatók-e.

Lényeges kérdés tehát, hogy a kamarai tagsággal járó kötelezettség – ez esetben a tagdíjfizetés – elmulasztásával megszűnnek-e a tag jogai, illetve megszűnik-e a tagsága. Az országos elnök kérdésünkre elmondta azt is, hogy tájékoztató adatokat küldött a felügyeletet gyakorló Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. A tárca döntése kulcsfontosságú lesz a továbbiakban azért is, mert úgy tudjuk, a területi szervezet a foghíjasság ellenére érvényesnek tekinti a lezajlott gyűlést.

Niczky Emőke

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél