Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. augusztus 29.
Kamaraitagság-vita a gyógyszerészeknél - Magyar Nemzet - Zivkovics Natália

Több száz gyógyszerész kamarai tagsága tisztázatlan. Így nemcsak az a kérdés, hogy jogszerűen dolgozhatnak-e, hanem az is, hogy a kamara tisztújítási folyamata jogszerű-e. Egy gyógyszerész a szakminisztériumhoz fordult.

Nem került fel a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyik megyei szervezetének taglistájára a mintegy kétezer gyógyszerészből több száz, így nélkülük tartották meg július 16-án a területi küldöttválasztó közgyűlést. A problémát valószínűleg az okozhatta, hogy az érintettek a kötelező tagság 2007-es eltörlését követően úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is tagok kívánnak maradni. Tagdíjat azonban nem fizettek. Tagságukat nagy valószínűséggel megszüntették, erről azonban állításuk szerint őket nem értesítették.

A problémával az MGYK elnöke is tisztában van. Horváth Tamás a kamara honlapján közölte: az elnökség áttekintette a húsz területi szervezetének küldöttállítással kapcsolatos tevékenységét. Megállapították, a budapesti szervezetnél a tagsági viszony kapcsán felmerült aggályok felvetik annak kockázatát, hogy a júliusi területi küldöttválasztó közgyűlés, valamint az augusztusi országos küldöttállító küldöttgyűlés nem a törvény által előírt módon történt meg. Emiatt a kamara elnöksége kéri felügyelőbizottságát az ügy azonnali kivizsgálására. Úgy tudjuk, hogy a gyógyszerészek közül többen is megkérdőjelezik a küldöttválasztó közgyűlés jogszerűségét. Egyikük már a felügyeletet gyakorló Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult.

Nemcsak a kamarai tisztújítás folyamatának jogszerűsége a kérdés, hanem az is, hogy egyáltalán dolgozhatnak-e az érintett patikusok, a törvény szerint ugyanis csak az az egészségügyi dolgozó vehet részt a betegellátásban, aki a szakmája szerint tagja az orvosi, a gyógyszerészi vagy a szakdolgozói köztestület valamelyikének.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél