Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 09.
Kollégáink kérdezték – a gyógyszerrendelés és –kiadás új szabályairól - mgyk.hu

A napokban a 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet több ponton módosította a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet gyógyszerrendelésre és –kiadásra vonatkozó szabályait. A változásokat a Kamara honlapján ismertettük.

Ezzel párhuzamosan kollégáink több konkrét gyógyszer-expediálási kérdéssel kerestek meg. Annak érdekében, hogy az új szabályozás a napi gyakorlatban minél kevesebb félreértéssel legyen alkalmazható, a hozzánk beérkezett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat az alábbiakban tesszük közzé.

 

1. A felírt gyógyszer: Aspirin protect 100 mg tabl. gyomornedv ellenálló bevonattal, 50x
Felírt mennyiség: 1 doboz – Scat. orig. No unam (I.), adagolás: 1x1.
Mely időpontig (időtartamig) elegendő: nincs feltüntetve a vényen.

 Kérdés:

-Kiadható-e az 50x-es kiszerelés, vagy a gyógyszerész köteles 1 doboz 20x-ossal helyettesíteni?

 Válasz:

- A 20x-os kiszerelés közelebb van a 30 napi adaghoz, mint az 50x-es, ezért 1 db 20x-os adható ki. Persze az orvos a gyógyszerfelíráskor jelölheti a recepten, hogy az adagolást figyelembe véve meddig látja el a betegét gyógyszerrel. Az ezzel kapcsolatos problémák halmozódása esetén az orvossal érdemes konzultációt kezdeményezni.

A fenti kérdésekkel kapcsolatban érdemes emlékezetbe idézni „A társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendelet” szövegét, amely most nem módosult, és amelynek szabályait változatlanul kell betartani a támogatott gyógyszerek esetében.

 

„3. § (1) Egy vény alapján a biztosított részére rendelt, legfeljebb harminc napra elegendő gyógyszermennyiség árához, ha pedig az eredeti gyári csomagolás ezt a mennyiséget meghaladja, akkor ennek az árához nyújtott társadalombiztosítási támogatás számolható el.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően harminc napot meghaladó időre elegendő gyógyszermennyiség árához nyújtott társadalombiztosítási támogatás nem számolható el.

(3) A (2) bekezdésben meghatározottaktól rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből lehet eltérni. Ennek fennállása esetén a gyógyszert rendelő orvos betegnaplójában köteles rögzíteni a méltánylás okát. Az orvos a vényen köteles feltüntetni a betegnapló számát és dátumát, valamint azt az időpontot, ameddig a beteget gyógyszerrel ellátta. A gyógyszertár csak az e rendeletben meghatározott adattartalomnak megfelelően kiállított vénnyel számolhat el.”

2. A felírt gyógyszer Aspirin protect 100 mg tabl. gyomornedv ellenálló bevonattal, 20x 
Felírt mennyiség: 2 doboz – Scat. orig. No duas (II), adagolás: 1x1.
Mely időpontig (időtartamig) elegendő: nincs feltüntetve a vényen.

Kérdés:

- Kiadható-e 2 doboz, vagy csak 1 dobozzal adhatok ki?

Válasz:

- A fentiek alapján 1 db adható ki.

3. A felírt gyógyszer: Novomix 30 Penfill 100 E/ml szuszp. inj.pat. 10 x 3 ml
Felírt mennyiség: 3 ampulla – Amp. orig. No tres (III), adagolás: reggel 14 E, este 14 E.
Mely időpontig (időtartamig) elegendő: nincs feltüntetve a vényen

Kérdés:

- Kiadható-e a 3 ampulla (32,14 napra elegendő mennyiség), vagy csak 2 ampulla (21,43 napra elegendő mennyiség)?

Válasz:

- Ebben az esetben kiadható a 3 db ampulla. Meg kell jegyezni, hogy a mostani változások csak az orális alkalmazású gyógyszerekre vonatkoznak.

4. Felírt gyógyszer: Xanax 0,25 mg tabl. 100x
Felírt mennyiség: 1 doboz – Scat. orig. No unam (I), adagolás: 3x1.
Mely időpontig (időtartamig) elegendő: nincs feltüntetve a vényen.

Kérdés:

- Kiadható-e a 100x-os kiszerelés, vagy 3 doboz 30x-ossal kell helyettesíteni?

Válasz:

- Ebben az esetben kiadható a 100x-os, mert közelebb esik a 30 napi adaghoz, mint a 30x-os. („14.§ (1) Ha az orvos orális alkalmazásra kerülő gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő, az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet kell kiadni.)

5. Fel van írva a betegnek Livial 3x28 egy vényre. Ez támogatott. Elvileg csak 1 havit lehet kiadni.

Kérdés:

- Csak az 1x28-at lehet kiadni? Vagy ha az orvos ráírja, hogy 3 havival ellátva, azt ki lehet adni?

Válasz:

- Igen. Egy vényre 30 napi adag adható ki (és számolható el). Ha nagyobb adagot (3x28) ír fel az orvos, akkor ráírja, hogy az meddig lesz elég. Persze az jogos felvetés, hogy ez a következő kiváltáskor nem látszik, de az orvosi dokumentációban ezt jelezni kell és a MEP célellenőrzéssel vizsgálhatja az orvosi dokumentációt, illetve a BÉVER-rel ellenőrzi, hogy a beteg egy időszak alatt mennyi gyógyszert váltott ki.

6. Fel van írva a betegnek Xanax 0,5 mg 100x emelt támogatással. A betegnek 3x1 tablettát kell szedni (= 90 szem.) Mivel van 30x kiszerelés, elvileg a 3x30 tablettát kellene kiadni. De az emelt támogatással nem rendelhető.

Kérdés:

- Ki lehet adni a 100x-os dobozt?

Válasz:

- Igen, mert ebben az esetben az emelt támogatás miatt a 100x-os a legkisebb csomagolási egység.

7. Nem támogatott altatóknál is kell figyelni a 30 napot?

Válasz:

- A 44/2004 (IV. 28.) ESZCSM rendelet minden gyógyszerre vonatkozik.

8. Mi a helyzet a szemcseppel? Ott hogy lehet havi adagot kiadni?

Válasz:

- A 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet csak az orális gyógyszerek kiadását kiadását módosította.

9. Insulin Novorapid 5x3 ml-es megszűnt, helyette 10x3 ml-es van forgalomban.

Kérdés:

- Ha 10 NE/nap a felírt adagolás, csak egy ampulla adható? Ha a betegkartonján szerepel, hogy ellátva x napig?

Válasz:

- Annyi ampullát kell kiadni, amennyit az előírt adag alapján meg kell nyitni, de ez nem orális alkalmazás… (A MEP-ek eddig is szigorúan kiszámoltatták az egységeket.)

10. A gyógyszerből a vényen a forgalomban lévő 50x kiszerelést írta az orvos. A betegnek napi 1 tablettát kell szedni, de az orvos nem jelezte, hogy meddig látta el a beteget. A gyógyszerész jogszabály szerint jár el, amikor a gyógyszerből a 20-as kiszerelést adja ki, hiszen az is forgalomban van. Az orvos azonban egyszerre 3 vényt írt fel, így a másodikra ráírta az ötven nappal későbbi dátumot. A 2. vénnyel a beteg akkor megy el a gyógyszertárba, amikor a gyógyszere elfogyott, de még nem válthatja ki a következő adagot a későbbi kiválthatósági dátum miatt. Mi lesz a beteggel?

Válasz:

- Az orvosnak már az első vényen is jelezni kellett volna, hogy azzal meddig látta el a beteget, és ezt a záró dátumot kellett volna feltüntetni a második vényen (kiválthatósági dátumként). A példa szerinti esetben a patikában csak 1 db 20x-ost lehet kiadni, és elszámolni, a betegnek pedig vissza kell menni az orvoshoz, hogy újabb vényt írasson fel.

 

Budapest, 2012. január 9.

mgyk.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél