Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. január 31.
Májusban dönthetnek a WHO gyógyszerhamisítás elleni szerepvállalásáról - HENT hírlevél

Az Egészségügyi Világgyűlés (WHA) májusi ülésén dönthet a gyógyszerhamisítás elleni nemzetközi együttműködés mechanizmusáról, amely az előterjesztés szerint a kereskedelmi érdekek helyett az egészségügyi szempontokra fókuszálna.

Az Intellectual Property Watch beszámolója szerint az Egészségügyi Világszervezet Végrehajtó Tanácsa (WHO Executive Board) a napokban hivatalosan döntött arról, hogy az Egészségügyi Világgyűlés (WHA) májusi találkozóján a gyógyszerhamisítás elleni nemzetközi együttműködés új rendszeréről tárgyaljanak a résztvevők. A Végrehajtó Tanács egy olyan határozatot terjeszt majd a WHA elé, amely szerint a tagállamok közötti együttműködést oly módon kell összehangolni és koordinálni, hogy ezek gyógyszerhamisítás elleni intézkedései a közegészségügyi szempontokat tartsák szem előtt, a kereskedelmi és szellemitulajdon-jogi érdekek ezekre semmilyen befolyással ne bírjanak.
A WHO szerepvállalásának újbóli meghatározására azért van szükség, mert az elmúlt években a nemzetközi szervezetet több irányból is érte kritika, amely szerint a hamisítás kérdésében a szükségesnél nagyobb hangsúlyt fektet a szellemitulajdon-jogi és gyógyszergyártói érdekekre, amellyel viszont a megbízható minőségű, de generikus gyógyszerekhez való hozzáférést nehezíti.
A májusi gyűlés elé kerülő javaslat szerint a WHO feladata lenne, hogy a minőségi követelményeknek megfelelő, megbízható és hatékony gyógyszerek terjesztését segítse, ösztönözze, és támogassa a nemzeti egészségügyi szervezetek biztonságos gyógyszerellátási láncának kiépítését, valamint fenntartását, különös tekintettel a fejlődő országokra vonatkozóan. Ezen felül a WHO-nak továbbra is kiemelt célja maradna, hogy segítse a megfizethető gyógyszerekhez, beleértve a generikus készítményekhez való hozzáférést, erősítse a nemzeti hatósági szervek és egészségügyi ellátó szervek munkáját oly módon, hogy információkat és tapasztalatokat oszt meg, figyelemfelhívó kampányokat folytat, szakértői és technikai segítséget nyújt.
A javaslat szerint, ha a WHA elfogadja az új mechanizmust, annak eredményességéről egy év múlva szakértői jelentés készülne, három év múlva pedig ismét felülvizsgálnák a folyamatot.

HENT hírlevél


2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél