Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 28.
Megkörnyékezett patikusok - A Magyar gyógyszerészi kamra szerint egyes cégek saját embereiket ültetnék a szakmai testületeikbe - Magyar Hírlap

Felháborodtak a gyógyszerészek azon, hogy egyes patikaláncok tulajdonosai különböző módszerekkel befolyásolják a kamarai tagokat a köztestület megyei közgyűlésein.

Több olyan levél jutott a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) birtokába, amelyben köztudottan nem gyógyszerész végzettségű – ezért a testület szempontjából kívülállónak minősülő – lánctulajdonos arra biztatja gyógyszertárvezetőjét, hogy a közgyűlésen a tulajdonos által is elfogadható küldöttet támogassa szavazatával. Cserébe fölajánlja például azt, hogy megtéríti a gyógyszerész beosztott éves kamarai tagdíját. Erre számíthat – de már a teljes választási ciklusban – az a beosztott is, aki vállalja, hogy elfogadja a jelölést valamilyen köztestületi funkcióra, mert a remények szerint sikeresen képviselheti a gyógyszertárlánc „szakmai értékrendjét”.

A kamara egyik megyei szervezetének szombaton lesz a közgyűlése, a gyógyszerészek az itt működő lánc tulajdonosától már kaptak hasonló levelet. Hankó Zoltán kamarai alelnöknek arról is tudomása van, hogy a lánctulajdonos vagy képviselője megjelenik az eseményen, ahol jelenléti ívet vezet az ott részt vevő gyógyszerész beosztottjairól. Sőt – mint lapunknak elmondta – előfordult olyan is, hogy egyesek a gyógyszerésznek adott instrukciókkal akarták befolyásolni a szavazás kimenetelét. Az alelnök mindezt elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hiszen az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényben nem a gyógyszertárlánc-tulajdonosok, hanem a gyógyszerészek szakmai önkormányzatisághoz fűződő jogát ismerte el a parlament.

„Amellett, hogy az ilyen gyakorlattal egyesek figyelmen kívül hagyják a jogszabályi előírásokat, meg is alázzák a gyógyszerészeket, megsértik a kamara szellemiségét” – jelentette ki Hankó. Hozzátette, még azok a laikus vállalatigazgatók sem vették maguknak a bátorságot, hogy a kamara elődjeként akkor működő szervezet életébe ilyen durván beavatkozzanak, akiket az ötvenes években neveztek ki a gyógyszertári központok élére. Az alelnök egyelőre nem kíván törvényességi felügyeleti eljárást kérni az ügyben, de ha eddigi figyelmeztetéseiknek nem lesz foganatja, rákényszerül. Reméli, „minden érintettnek van annyi bölcsessége, hogy ezek után tudja, mit kell tennie”.

Niczky Emőke

Magyarhírlap

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél