Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. október 23.
Megújul az egészségügyi dolgozók nyilvántartási rendszere - EEKH

A folyamatos és biztonságos betegellátás érdekében elengedhetetlen, hogy a magyar egészségügyben rendelkezésre álljanak az ágazati humánerőforrás jellemzők, pontos statisztikák. Mindezek ismeretében nyújtott be pályázatot és nyert el 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az Új Széchenyi Tervből.

Az „Egészségügyi Humánerőforrás Monitoring” című projekt legfőbb célja, hogy javaslatot tegyen az egészségügyi dolgozók életútjának, pályamódosításának, személyes karrierjének támogatására, hogy előre jelezze a közép- és hosszútávú képzési szükségleteket, továbbá hogy hazánkat is bekapcsolja a nemzetközi kölcsönös információ- és adatszolgáltatásba. A program során az EEKH olyan adattárat hoz létre, amelynek segítségével valós képet kaphat a kormány és az ágazat vezetése az egészségügyi humánerőforrás helyzetről, az esetleges hiány megoldási lehetőségeiről a döntéshozatal során.

A projekt keretében az EEKH egy webes felületet hoz létre, amely alkalmas lesz arra, hogy az egyes szereplők informálódhassanak és információkat cserélhessenek az ágazati képzésekről, álláslehetőségekről, tendenciákról, azaz egy helyen jelenjen meg a kereslet és a kínálat. Az EEKH a célzott webes felület kialakításával és üzemeltetésével, valamint a kapcsolódó egészségügyi humánszolgáltatási rendszer előkészítésével megteremti az alapját az élő-működő egészségügyi munkaerő közvetítő, az úgynevezett HMR Clearing House rendszernek. A HMR Clearing House célja egy olyan szolgáltatási modell kidolgozása, amely valid és megbízható információkkal látja el az egészségügyi intézményeket a munkaerőpiaci folyamatokról és várható trendekről, továbbá a munkavállalók és munkaadók számára naprakész információt nyújt a képzésekről és álláslehetőségekről.

A projekt során kialakuló webes felületre minden egészségügyi dolgozó egyéni belépési jogosultságot kap, így egyszerűen és online is jelezni tudja adatainak változását. Ugyanakkor lehetőség nyílik az egészségügyi szakdolgozók szabadon választható továbbképzési pontjainak, valamint gyakorlati pontjainak nyilvántartására, illetve az elektronikus adatbázis és jelentőprogram kialakítására is.

Az EEKH munkatársai a következő másfél évben e-mailben, telefonon vagy postai úton adategyeztetést kezdeményeznek azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akiknek az adataiban eltérést találnak a papíralapú és az elektronikusan nyilvántartott adatok között. Mindehhez a hivatal az ágazatban dolgozók segítségét és együttműködését kéri megköszönve, hogy válaszaikkal hozzájárulnak a program sikeres megvalósításához.

 

Dr. Paphalmi Rita
elnök
Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal

HÍRDETÉS

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél