Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. július 27.
Mindent figyelembe véve döntsenek – az árrés korrekcióról a gyakorlatban – mgyk.hu

A múlt héten a Magyar Közlöny 2012. július 19. csütörtöki, 96. számában megjelent a patikai árrés korrekcióval foglalkozó rendelet, melynek kapcsán az ország különböző régiójában élő és dolgozó gyógyszerészt kérdeztük, tapasztalataikról, véleményükről, arról, hogy a milyen módon reagálnak a mindennapok során az őket érő kihívásokra, valamint milyen eszközök jelenthetnek megoldást egy-egy régió sikeres működésében.
Második válaszadónk dr. Kőhalmi Józsefné az MGYK Bács-Kiskun megyei szervezete elnöke.

- Mi a véleménye a mostani árrés-korrekcióról?

- A jelenlegi alacsony gyógyszertári árrés mellett ez egy szükséges lépés volt.Jobban szerettük volna, ha ez az összeg külső forrásból, és nem a nagykereskedők árréséből kerül a gyógyszertárakhoz. A gyógyszerészi kamarának a döntésében, hogy elfogadja-e vagy visszautasitja a kormány által nyújtott segitséget, a gyógyszerész társadalom többségének érdekét kellett nézni.

- Miként értékeli a nagykereskedők reakcióját az árrés-rendeletre?

- Még szinte meg sem száradt a tinta a rendeleten a nagy nagykerek kiküldték a gyógyszertári engedményeket felmondó leveleket. Emiatt nem egyforma lelkesedéssel fogadták a gyógyszerészek a rendeletet. Igazán számottevő engedményt eddig a láncok és a nagyobb forgalmú gyógyszertárak kaptak. Ezeknek a száma a gyógyszertárak kb. 20 %-a, de ha ebből kivesszük a nagykertulajdonúakat ez még kevesebb. A gyógyszertárak többségének ez a plusz forrás segitséget nyújt a gazdálkodásban, és ez alanyi jogon jár mindenkinek, nem mondható fel.

- Mi lehet az alapja a tovább folytatódó együttműködésnek?

- Azt régen tudjuk hogy az a szlogen, hogy egy hajóban evezünk a gyógyszerellátás minden szereplőjével idejét múlt. Sajnos kiszolgáltatottak vagyunk, ennek ellenére remélem a nagykerek belátással cselekszenek, maximum az ő veszteségeik erejéig veszik vissza a kedvezményeket, mert az ő érdekük is az, hogy fizetőképes gyógyszertárakkal álljanak szerződésben.

- Megyei elnökként mit javasol a kollégáknak?

- A mi megyénkben minden alkalmat megragadok arra, hogy kérem a gyógyszertárvezetőket próbáljanak a szakmai szemlélet mellett üzleti szemlélettel is gondolkodni. Jelen helyzetben is mindenki vegye figyelembe az ajánlatokat, úgy a nagy mint a kisebb nagykereskedőékét is. Mindent figyelembe véve döntsenek.

 

 

- Köszönöm válaszait!

(mgyk.hu – szente)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél