Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2012. június 26.
Módosulhat a patikai árrés - sajtószemle - mgyk.hu

Sajtószemle: A mai napon (2012. június 26.) két napilap is foglalkozik a patikai árrés tervezett változásával – „Javaslat a patikai árrés emelésére” címmel a Magyar Nemzetben jelent meg cikk, „Mértéktartó optimizmussal dolgoznak - Sok gyógyszertár küzd nehézséggel, bezárásuk viszont gondot okozna” címmel a Magyar Hírlap közli Niczky Emőke írását.

 

Magyar Nemzet 2012. június 26.

Javaslat a patikai árrés emelésére
– a cikk a napilap 2. oldalán olvasható

Az egészségügyi államtitkárság egy előterjesztés szerint emelné a közforgalmú gyógyszertárak árrését. A patikák – különösen a vidéki, kis forgalmú egységek – jövedelmezősége ugyanis jelentősen csökkent az utóbbi időben, s a Széll Kálmán-terv következtében tovább romlott a helyzetük.

Árrésük emelését azonban nem pluszforrásból, hanem belső átcsoportosítással oldanák meg: a nagykereskedők jogszabályban rögzített árrését csökkentenék. Így a betegek terhei nem emelkednek, s ez az egészségbiztosítónak sem okozna többletkiadást. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a piac minden szereplője tisztában van azzal, hogy szükség van a patikák jövedelmezőségének javítására, de ezt külső forrásból kellene biztosítani. Ha a nagykereskedők árréséből elvonnak tíz százalékot, az ugyanúgy az ellátás színvonalának romlását eredményezi. Előreláthatólag csökkennek a gyógyszertáraknak adott kedvezmények, és romlik a készletezés. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy fogalmazott: ezzel a lépéssel egy időre fellélegezhetnek a patikák, csökkennek a nehézségeik, igaz, további intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak.

 

Magyar Hírlap 2012. június 26.

Mértéktartó optimizmussal dolgoznak

Sok gyógyszertár küzd nehézséggel, bezárásuk viszont gondot okozna – a napilap 3. oldalán olvasható Niczky Emőke írása

 

Nagy segítséget jelenthet a patikáknak az a rendelkezés, amellyel a kormány a gyógyszer-nagykereskedők árrésének egy részéből a gyógyszertárak kieső bevételeit ellensúlyozná. A tervezet – amelynek ma zárul a közigazgatási egyeztetése – rámutat, hogy a 2006 és 2010 közötti években jelentősen romlott a patikák jövedelmezősége.

A liberalizáció elsősorban a kistelepüléseken működő, csekély forgalmú, a nagykereskedők által biztosított kedvezményekből nemigen részesülő gyógyszertárakat sújtotta. Emellett a gyógyszertámogatással kapcsolatos szabályváltozások is hátrányosan érintik őket. Mindez odáig vezetett, hogy az árrést tekintve több mint négymilliárd forinttal nyílt az olló a nagykereskedők és a patikák között a 2008-tól 2011-ig terjedő időszakban.

A kispatikák már régóta súlyos működési nehézségekkel küzdenek, bezárásuk viszont bizonyosan betegellátási gondot okozna. A rendelkezés életbe lépésével – amely sem a társadalombiztosításnak, sem az egyes betegeknek nem jár többletkiadással – nagyjából meg lehetne szilárdítani a helyzetet, így a rendszer működőképessége is fennmaradna.

Augusztustól éves szinten hárommilliárd forintra számíthatnak a gyógyszertárak. Az összeg a már korábban bevezetett intézkedéssel együtt a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó veszteségeik jelentős részét kompenzálhatja. A kispatikáknál pedig így több szempontból hasonló feltételek alakulhatnak ki, mint amelyek a gyógyszergyártói árversenyt megelőző időszakra voltak jellemzők.

Szócska Miklós az Országgyűlés szakbizottságának ülésén közölte, „mértéktartó optimizmussal” még dolgoznak a forrásteremtésen az egészségügyben. Ezt megelőzően a nemzetgazdasági tárca képviselője elmondta, az egészségügyi ágazat számára mintegy kilencvenmilliárd forinttal több pénz van a jövő évi büdzsében, alapvetően a korábban önkormányzati egészségügyi intézmények átvétele következtében.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél