Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. január 22.
Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban – ez volt a témája a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös sajtótájékoztatójának, amit január 22-én tartottak a Kamara székházában.

Mint ismeretes, az étrend-kiegészítők forgalmazásában érintett szervezetek 2016. május 6-án együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja egy olyan rendszer működtetése, amely a piaci szereplők számára egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését. Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatbanA hosszas előkészítő folyamatot lezárva végre elindulhat a biztonságos étrend-kiegészítő programazez alkalomból tartott sajtótájékoztatón részt vett drBérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) elnöke, dr. Horányi Tamás, a MÉKISZ alelnöke, dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) elnöke, dr. Feller Antal, a GYNSZ alelnöke, dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és dr. Horváth-Sziklai Attila, az MGYK Országos Hivatalának igazgatója.

Dr. Hankó Zoltán kiemelte, az együttműködési megállapodás célja az volt, hogy garantált minőségű étrend-kiegészítőket lehessen forgalmazni, azonban ezek forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől, lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé. Ugyanakkor a jogi keretet egy uniós szabályozás adja, ezért nem volt más lehetőség mint az, hogy egy piaci önszabályozó rendszert dolgozzanak ki, hogy garantálni tudják a biztonságot. Az MGYK szerepével kapcsolatban kitért arra, hogy 2011. január 1-től minden termék gyógyszertári értékesítése a jogszabály szerint egészségügy feladat, ami azt jelenti, hogy garantált minőségű termékeket lehet csak értékesíteni és valid információ-átadásra van szükség. A biztonságot a gyógyszertárnak tehát az étrend-kiegészítőknél is garantálni kell. Ehhez a jelenlegi szabályozás mellett elengedhetetlen feltétel az étrend-kiegészítő forgalmazókkal és a nagykereskedőkkel történő együttműködés

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatbanDr. Bérci István hangsúlyozta, hogy a MÉKISZ-nek is az a célja, hogy olyan étrend-kiegészítők kerülhessenek csak a gyógyszertárakba amit „bizalmi helynek” nevezett amelyek minőségi szempontból és a jelenlegi törvényi szabályozásnak is megfelelnek. „Az étrend-kiegészítők piaca évről évre növekszik” – mondta, mindemellett több olyan cég is megjelenik a piacon, akik elsősorban nem a jogszabályok betartását tartják fontosnak, hanem inkább a saját anyagi hasznukat. Az internetes értékesítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy gyakran ellenőrizhetetlen, azonosíthatatlan forrásból származó termékeket árulnak, amelyek akár veszélyeztethetik is a fogyasztók egészségét, „de egy gyógyszertár nem engedheti meg magának, hogy ilyen termékeket forgalmazzon”. Mint mondta, „nagyon komoly munka áll mögöttünk”, ami eredményeképpen mára több mint 1200 gyógyszertár csatlakozott a megállapodáshoz. Ha ez a rendszer megfelelően működik, akkor tisztulás lesz a piacon, és eltűnnek azok a termékek, amelyek nem oda valók.

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatbanDr.Küttel Sándor felszólalásában kiemelte, hogy a GYNSZ kezdettől fogva részt vett az együttműködésben, ugyanis a gyógyszer-nagykereskedők tagjai a gyógyszerforgalmazás zárt láncának, és hazánkban hamis gyógyszert ebben a láncban még nem találtak. „Úgy gondoltuk, hogy ez a tapasztalat, ez a tudás kellő alap és segítség lehet” – emelte ki. A gyógyszertár nem engedheti meg magának, hogy rossz minőségű terméket árusítson, csak biztos forrásból szerezheti be azokat. Mint elmondta, minden tagvállalatuk lelkesen csatlakozott az együttműködési megállapodáshoz.

Újságírói kérdésre dr. Horányi Tamás kifejtette, az étrend-kiegészítők speciális élelmiszernek minősülnek, és bizonyos termékeknél a hatóság is végez majd kockázatértékelést. Az egymásra épülő minőségtanúsítási szabályzat alapján garantált, hogy a programban részt vevő gyógyszertárba csak hamisítás-mentes étrend-kiegészítőt szállítanak. Végezetül elhangzott, hogy ez az önszabályozó rendszer az Unióban egyedülálló kezdeményezés. Mint dr. Bérci István MÉKISZ elnök fogalmazott: „ez is egy hungaricum!” 

mgyk.gyh

 

 

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

Dr. Hankó Zoltán

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

Dr. Bérci István

Sajtótájékoztató a biztonságos étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

Dr. Küttel Sándor

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél