Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. július 15.
Színkép adatbázis segítheti a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet - HENT hírlevél

Egy svájci gyógyszergyár szakértői egyetemi kutatók közreműködésével olyan színkép adatbázist dolgoztak ki, amely reményeik szerint segítheti a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet. Az adatbázis hamisítványok laborvizsgálati eredményeit tartalmazza.

A SecuringPharma beszámolója szerint a svájci Roche és a Lausanne Egyetem kutatói hamis gyógyszerek gázkromatográfiás, tömeg spektrométeres és színképelemzéssel végzett vizsgálatának adataiból alakítanak ki egy adatbázist, amely a gyógyszerhamisítás ellen küzdő szakértők és hatósági szervek rendelkezésére bocsátva segíthetné azok munkáját.
A szakértők a laborvizsgálatok eredményeként az egyes gyógyszerhamisítványok meghatározó jellemzői segítségével típusokba sorolták a veszélyes készítményeket. Véleményük szerint egy újonnan bevizsgált készítmény adatai összevethetőek lennének az adatbázis tartalmával, és megállapítható lenne, hogy az adott hamisítvány mely típusba sorolható.
A kategorizálásnak köszönhetően a szakértők pontosabb képet kaphatnak a hamisítványok fajtáiról, a hamis készítmények jellemző összetevőiről, valamint hasznos információkhoz jutnának ezek előállításáról és a hamisítási trendekről.

forrás: HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél