Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 25.
Tizennyolc percenként gyilkol a cigaretta! - Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság (közlemény)

A dohányzás következményeként Magyarországon 18 percenként meghal egy honfitársunk, közel harmincezer embert, egy Szentendre nagyságú kisváros teljes lakosságát veszítjük el minden egyes esztendőben. Hazánkban a becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik. A 15 évesnél idősebb népességben csaknem minden harmadik ember rabja ennek a szenvedélynek.

Minden ötödik hazai halálesetet a dohányzással összefüggő betegségek okoznak. Ez a veszteség körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, öngyilkosság balesetek, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás és AIDS miatt összesen meghalnak az országban! A tüdőrák-halálozás 90-%-a, az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80%-a, az összes rosszindulatú daganatos halálozás egyharmada, a szív és érrendszeri halálozás negyede hozható összefüggésbe a dohányzással. A passzív dohányosokat is gyilkolja a cigarettafüst, egy esztendőben több mint 2500-an halnak ebbe bele. Még riasztóbb, hogy csak Budapesten minden harmadik 3-6 éves gyermek (13 500-an) volt passzív dohányos az elmúlt esztendőben.

Az adatokból egyértelműen látható, hogy a dohányzás a magyarországi népegészségügyi katasztrófahelyzet egyik legfontosabb okozója! Mivel Magyarország népessége a születések számát tartósan meghaladó halálozások miatt a legújabb statisztikai adatok szerint tartósan 10 millió alá csökkenhet, ezért cselekednünk kell, most!

A dohányzás az elvesztett életévek mellett mérhetetlen gazdasági veszteségeket is okoz. Egyetlen év alatt több mint 5000 munkaképes férfit és 500 nőt rokkantosítottak, a dohányzás miatt megbetegedett emberek kezelése pedig felbecsülhetetlen ápolási és gyógyszerkiadásokat von maga után.  Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,5-2%-a vész el évente a dohányzás miatt.  Közgazdasági elemzések azt bizonyítják, hogy a dohányzás okozta közvetlen és közvetett költségek jelentősen meghaladják a dohányzásból származó jövedelmeket.

Nemzetközi példák egyértelműen mutatják, hogy a dohányzás okozta halálozás és betegségek ellen nem vagyunk tehetetlenek. A válasz egyszerű és olcsó. Csökkentenünk kell annak lehetőségét, hogy dohányfüstben dolgozzunk, dohányfüstben éljünk. Ezért a  Nemzeti Erőforrás Minisztérium  Egészségügyért Felelős Államtitkársága  egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményező önálló képviselői indítvánnyal, amelynek értelmében a jövőben zárt légtérben minden nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. A korlátozás az egész magyar lakosság egészségének védelmét szolgálja, beleértve a dohányzó és a nemdohányzó honfitársainkat is.

El kell oszlatnunk azt a hiedelmet, miszerint a dohányzás tiltása kedvezőtlen hatással van a vendéglátóiparra. A dohányzás tilalma Írországtól Szlovéniáig sehol a világon nem csökkentette vendéglátóipar bevételét, ez Magyarországon sem várható.

Mindezek figyelembe vételével arra kérjük a Magyar Országgyűlésben ülő kormánypárti és ellenzéki képviselőket, hogy mindannyian szavazzanak IGEN-nel a benyújtott javaslatra.

2011. február 25.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél