Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. október 06.
Veszélyben a patikák negyede - Kompenzációt kérnek az árcsökkentés és a tb-kassza megnyirbálása miatt - Nógrádi Tóth Erzsébet - Világgazdaság, 2011. október 6.

A jövő évi gyógyszerkassza 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árréstömeg kritikus helyzetbe hozhatja a patikákat.
Negyedük már most veszteséges, ezért a kamara a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó teljes árréskiesés kompenzálását javasolja.

KÉRÉS A jövő évi gyógyszerkassza 83 milliárd forintos szűkítése miatt kieső árréstömeg kritikus helyzetbe hozhatja a patikákat, pedig mára 19 milliárd forint az adósságállományuk. Negyedük már most veszteséges, ezért a gyógyszerészi kamara a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó teljes árréskiesés kompenzálását javasolja a kormánynak.

Tönk szélén a patikák negyede

Megközelíti a 19 milliárd forintot a gyógyszertárak lejárt beszállítói tartozása, a teljes kifizetetlen számla összege nőtt, 70 milliárd, ez 20 milliárddal több a havi gyógyszerforgalmuknál – tudtuk meg Hankó Zoltántól. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke azt is elmondta, hogy a 2400 patika negyede, 560 vállalkozás veszteséges. Ez azért figyelmeztető, mert többségük a kistelepüléseken szolgálja ki a betegeket, s ha le kellene húzniuk a rolót, veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás.

A baj oka a 2006-ban szabadjára engedett gyógyszertári liberalizáció – véli Bodrogi József egészségügyi közgazdász, ugyanis a bajba került patikák száma csaknem azonos az azóta létesítettekével. Ezért is kell végiggondolni a több mint egy évtizede változatlan árrésrendszert. Miközben ugyanis a gyógyszertárak működési költségei, a víz-, az energia és egyéb kiadások miatt nőttek, a tb által támogatott gyógyszerek után kapott árréstömeg három éve változatlan, 52 milliárd forint körül van.

A kamara hatpontos, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) eljuttatott javaslatában az árrésrendszer rendbe rakása is szerepel. A patikákban ugyanis bővült az 5000 forintnál drágább gyógyszerek forgalma, az ezek után járó maximált árrés fix összege régóta 850 forint.

Ezeket a készítményeket megrendelés után tudják csak kiszolgálni, de az árrés összegét sok esetben meghaladja a banki tranzakció költsége.

A kamara javasolja a generikus készítmények forgalmának ösztönzését is, jelenleg ugyanis a degresszív árrés miatt nem érdekeltek a patikák az olcsóbb gyógyszerek forgalmazásában.

Az például, hogy októbertől átlagosan 15-20 százalékos árcsökkentést ért el 900 készítménynél az egészségpénztár, közelítő mértékben mérsékelte a nagykereskedelmi árat és a gyógyszertárak bevételét jelentő árréstömeget is.

A következő árlicit jövő áprilisban lesz. Hankó Zoltán szerint az orvosok és gyógyszerészek ösztönzésével érhetné el a biztosító, hogy nőjön az olcsó, tb által preferált gyógyszerek forgalma.

Egybeeshet az egészségpolitika szándékával a gyógyszerészi gondozási díj bevezetése. Ennek egyik célja lehet, hogy a közpénzzel támogatott orvosságok ne a szemétkosárban landoljanak. Javíthat a gyógyszertárak jövedelmi pozícióján az is, ha a biztosító havonta nem négyszer, hanem nyolcszor számolna el velük a támogatott orvosságok forgalma után megelőlegezett pénzzel.

Megfontolandónak tartja Bodrogi József a kamara javaslatait, mivel a Széll Kálmán-terv előírása szerint jövőre az idei 300 milliárd forintos közpénz helyett 217 milliárd jut a gyógyszerárak tb-támogatására. A 83 milliárdot a döntéshozók a gyártók extraprofitjából takarítanának meg, de az valamennyi gyógyszerpiaci szereplő lehetőségét csökkenti. Egyelőre a gyártók és nagykereskedők ugyan nem veszteségesek, de a profitjuk megnyirbálása biztosan megkurtítja a patikáknak jelenleg nyújtott kedvezményeket.

Csökkenő kedvezmény

MILLIÁRDOKKAL csökkenhet a mintegy 9 milliárd forintot kitevő szállítói kedvezmény.

Szűkülnek a nagykereskedőknek és a gyógyszertáraknak nyújtott árkedvezmények, kevesebb lesz a gyógyszeradomány, s a restrikció vélhetően elsősorban a kis forgalmú patikákat sújtja. Így nem csupán a gyógyszertárak talpon maradása, hanem a zavartalan betegellátás miatt is szükséges az árréscsökkenés teljes körű kompenzálása a patikai szektorban – véli Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara alelnöke.

Nógrádi Tóth Erzsébet
Világgazdaság

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél