Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 05. 28.
Sok szempontból különleges épülettel gazdagodott a Debreceni Egyetem - dehir.hu
»
2024. 05. 27.
Olyan aranybánya nyílik, amiből a magyar betegek is profitálnak - economx.hu
»
2024. 05. 27.
A gyógyszerésztudomány ünnepe - demedia.hu
»
2024. 05. 27.
100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság - weborvos.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

A gyógyszertári adatokról a médiában… – Sajtószemle – 2014. 11. 17 – 19. – mgyk.hu
2014. november 19.

MTV - Ma reggel - 2014.11.19 - 7:25

A műsor interjúalanyai voltak: dr. Bölcs Judit gyógyszerész, dr. Hankó Zoltán MGYK elnök, dr. Péterfalvi Attila NAIH elnök

Mv: Egyre rafináltabbak az ügynökök, hogy hozzájussanak az adatainkhoz. Képzeljék el, még az is előfordul, hogy elmennek egy patikába, hogy megvegyék a recepteket. Utánajártunk, hogy mi a sorsa a lejárt vényeknek, amelyeket ott beváltunk a patikákban.

R: Havonta több ezer receptet váltanak be ebben a budai patikában is. A vényeket itt is szigorúan kezelik, a szabályok szerint öt évig ki sem lehet dobni azokat.

Bölcs Judit, gyógyszertárvezető, Budai Korona Patika: Így összegyűjtjük, egyforma dobozokban lezárva tartjuk és bekerülnek egy tárolóhelyiségbe, egy külön pincét bérelünk arra, hogy ezt a rengeteg receptet el tudjuk tenni.

R: A vények az öt éves megőrzés után hulladékégetőbe kerülnek. Erről is jegyzőkönyv készül, két példányban. A gyógyszertárban megerősítették, hogy a betegek és orvosok adatait senkinek sem adják ki. Az információkért pénzt kínáló ügynökökkel eddig még nem találkoztak.

Bölcs Judit: Olyan létezik, hogy bizonyos gyógyszergyártók megkeresnek, de kizárólag darabra, dobozszámra kíváncsiak. Tehát vényszintű vagy betegszintű adatok nem kerülhetnek ki.

R: Egyes vélemények szerint azonban a rendszerben nincs kontroll. Sokan még azt is gondolják, hogy illetéktelenek akár külön programokat is telepíthetnek a pénztárgépekbe, amelyek továbbítják az információkat a megrendelőknek.

Hankó Zoltán: Minden gyógyszertárnak van egy rendszergazdával egy szerződése.

R: A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az informatikai rendszert is nagyon szigorúan ellenőrzik. Ha valami nincs rendben, azért a rendszergazda felel. A gyógyszergyártók pedig, mint Hankó Zoltán mondja, kizárólag a forgalmi adatokról kérhetnek felvilágosítást.

Hankó Zoltán: Arra kell figyelni a gyógyszerészeknek, hogy olyan módon, olyan embereknek vagy olyan cégeknek adatokat ne szolgáltasson, ami adott esetben üzleti titkát képezheti bármelyik gyógyszergyártó vagy gyógyszerforgalmazó cégnek.

Péterfalvi Attila: Lehet, hogy a patikus nem is tud róla, hogy a rendszere szivárog és...

R: Mindez azonban csak feltételezés a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság elnökétől. Péterfalvi Attila azt mondja, eddig egyetlen panasz sem érkezett hozzájuk. Az egészségügyiek különleges adatoknak minősülnek, a törvény pedig szigorúan meghatározza, hogy ki, hogyan, milyen információkat kezelhet.

Péterfalvi Attila: Minden olyan adatkezelés, amely ettől eltér, például direkt marketing célra próbál adatot gyűjteni úgy, hogy az nem anonim módon történik, tehát, ha bármilyen formában vissza lehet fejteni, vissza lehet következtetni a beteg adatára, akkor az már jogellenes adatkezelésnek minősül.

R: Az ilyen bűncselekményért akár két év börtön is kiszabható. Péterfalvi Attila nemrég az adatok védelme miatt törvénymódosítást kezdeményezett. Szerinte szabályozni kellene, hogy úgynevezett kapcsolati kódokat ne lehessen a személyes adatok alapján választani, mert azokkal bárki beazonosítható.

 

 

TV2 – Mokka - 2014.11.18., kedd - reggel - 7:33 - Műsorvezető: Vujity Tvrtko

Interjú dr. Hankó Zoltánnal a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével

Videolink az Interjúhoz!

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kizártnak tartja, hogy betegre vonatkozó adatok az OEP-en kívül bárhova is kikerülnének a patikákból.

Drágábban adják a gyógyszereket, ha nem adják ki a betegek adatait. Állítólag ezzel próbál rávenni több gyártó is patikusokat, hogy megmondják, milyen betegségre, milyen gyógyszert szednek a betegek, és hogy ellenőrizni tudják, az orvosok milyen gyógyszereket írnak fel, ezt írta egy napilap.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, a gyógyszertárnak kötelessége, hogy sem a betegre, sem az orvosra vonatkozóan semmilyen adatot ne adjon ki. Van hét-nyolc gyógyszertári rendszergazda, akik az informatikai rendszert működtetik, akiktől soha, semmilyen információk nem került ki. A betegek személyes és egészségügyi adatait szét kell választani, azonban a gyógyszerforgalmi adatokra vonatkozóan a gyógyszerforgalmazó cég kérhet információkat, de csak a saját gyógyszereivel kapcsolatban.Szószerinti leirat:

Műsorvezető: És a témában vendégem Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Elnök úr, jó reggelt kívánok!

Hankó Zoltán: Jó reggelt kívánok!

Műsorvezető: Hogyha már megemlítettem, mondom még egyszer: a Népszabadság írt erről, nagyjából – meg is mutatom – ekkora cikket. És hogyha megengedi, akkor az első bekezdését – ami számomra egyébként a legizgalmasabb – szó szerint idézem. Danó Anna cikkéből: „Jó ideje öltönyös, aktatáskás ügynökök járják a patikákat. Arra próbálják rávenni a gyógyszerészeket, hogy adják át nekik az egészségbiztosítónak gyűjtött vényforgalmi adatok másolatát. Általában sikerrel járnak. Arra is van példa, hogy a patikai rendszergazda külön programot telepít a pénztárgépbe, amely továbbítja a megrendelőhöz az információkat.” – szól a cikk bekezdése. És ez elég ijesztőnek hangzik.

Hankó Zoltán: Hát én is nagyon meg lennék ijedve, hogyha ez így lenne a gyógyszertárakban. Tudniillik a gyógyszertárnak jogszabály előírta kötelessége – meg a gyógyszerésznek a személyes felelőssége is – az, hogy sem a betegre vonatkozóan, sem a gyógyszert felíró orvosra vonatkozóan az OEP-en kívül senkinek semmilyen adatot ne adjon át. Értelemszerűen, itt ebben a bekezdésben, előkerülnek a gyógyszertári rendszergazdák is. Van összesen hét vagy nyolc gyógyszertári rendszergazda, amelyik a 2330 gyógyszertár informatikai rendszerét működteti, sok évtized óta dolgozunk velük együtt: soha olyan jellegű probléma, hogy rajtuk keresztül bárhova máshova, nem legális helyre, adat eljutott volna: hát elnézését kérem, de ezt egyszerűen elképesztőnek tartom.

Műsorvezető: Tőlem ne kérjen elnézést! Viszont nagyon fontos az, hogy tudjuk, hogy van-e ilyen eset. Mert azért Magyarország egyik legnagyobb újságja, több információs bázisra hivatkozva, folyamatosan azt közli, hogy márpedig ilyen van, és meg nem nevezett informátorok pedig el is látják információval az újságírókat.

Hankó Zoltán: Szét kell választani a betegeknek a személyes és az egészségügyi adatait illetve az orvosoknak az adatait, és szét kell választani a gyógyszerfogalmi adatokat. Ahogy itt a felvezetőben is ugye az egyik kollégám mondta: azoknak a gyógyszerforgalmi adatoknak a milyenségére, a mennyiségére értelemszerűen a gyógyszergyárak illetve a gyógyszernagykereskedők kíváncsiak lehetnek, amelyek az övék. Tehát amelyik gyógyszergyár a saját maga gyógyszereinek a forgalmára vonatkozó adatokat kér a gyógyszertártól, én azt gondolom, hogy az legálisan és korrekt és tisztességes módon átadható neki.

Műsorvezető: Nagyjából egyébként a könyvpiacon úgy működik, hogy én a saját könyvem forgalmát, hogy mennyi fogyott el belőle, megkérdezhetem, viszont másnak a könyvéhez semmi közöm, nem is adják ki nekem ezt.

Hankó Zoltán: Ez így igaz. És mi is azért tartottuk fontosnak azt, hogy itt az említett témában egy mini-szimpóziumot, egy konferenciát csináljunk, hogy ezekkel a fajta gyógyszergyűjtési vagy forgalmi adatokkal kapcsolatos kérdéseket tisztázzuk a magunk számára. Ez az elmúlt években általánosabbá vált, és amennyire a betegeknek, illetve az orvosoknak az adatainak a kezelése egyértelmű a jogszabályban és a napi gyakorlatban is, indokoltnak tartottuk fölhívni a kollégáinknak a figyelmét arra, hogy ezen a területen viszont figyeljenek arra, hogyha más forgalmazónak adnak ki adatokat, azzal üzleti titkokat sérthetnek.

Műsorvezető: Egyébként ezek az üzleti adatok, hogyha a konkurenciának az üzleti adataihoz jutna a saját konkurenciája, mennyire lennének értékesek?

Hankó Zoltán: Nyilván azokon a területeken, ahol egymással versengő gyógyszerekről vagy termékekről van szó, ott befolyásolhatja egy adott cégnek a marketingtevékenységét, a gyártásütemezését, a készletgazdálkodását, egyebeket. Azt tartjuk jónak, hogyha mindenki a saját maga adataira figyel, azzal foglalkozik és ezeknek az adatoknak az ismeretében tudja megtervezni az elkövetkező hónapoknak a tevékenységét.

Műsorvezető: Mit szól ahhoz a kijelentéshez, hogy „van olyan gyártó, aki megvonja a megrendeléshez kapcsolódó kedvezményt, ha a patika nem szolgáltat adatokat”?

Hankó Zoltán: Én erre azt mondom – és ugye ez a betegekkel kapcsolatos adatszolgáltatás kontextusában jött elő ez a mondat –, hogy akkor viszont szeretném kérni annak a gyárnak a nevét és annak a gyógyszertárnak a nevét, amelyik egy ilyen helyzetbe kerül. Más kérdés, hogy a gyógyszerforgalmazási adatokkal kapcsolatban – tehát amikor a saját maga termékeire kérdez rá egy gyár –, hogy valamilyen módon azt az adatszolgáltatást ellentételezi a gyógyszertárnak.

Műsorvezető: Létezik az, hogyha létezik ez az eseménysor, ez a jelenség, akkor valaki név nélkül nyilván a Népszabadság újságíróját is ellátta információval, de önökhöz ez az információ nem jut el? Tehát létezik az?

Hankó Zoltán: Hát elvileg elképzelhetőnek tartom, hogy a 2200 gyógyszertár közül van olyan, amelyiknek a szakmai-üzleti tevékenységével kapcsolatos információ közvetlenül nem jut el a Kamarának az elnökéhez, ez elvileg lehetséges. De ez egy annyira zárt és olyan piac, ahol mindenki mindenkit ismer, hogy egy ilyen gyakorlat – főleg, hogyha általánossá válna –, hogy nem jut el a Kamarához, azt viszont kizártnak tartom.

Műsorvezető: Elnök úr, ha ezt el tudja képzelni, hogy esetleg ön bizonyos dolgokról nem tud – merthogy a 2200 patika minden adata nem jut el önhöz –, akkor elvileg elképzelhetőnek tartja, hogy a cikkben foglaltak és a képes beszámolóban feldolgozott információk igazak lehetnek? Tehát hogy valóban lehet olyan patika, amelyik kiad ilyen információkat akár a konkurens gyógyszeréről, akár a beteg gyógyszerfelhasználási szokásairól?

Hankó Zoltán: Hogyha a betegnek a gyógyszerfelhasználási szokásairól adna ki adatot, azzal ő a diplomáját és a gyógyszertárának a működési engedélyét is kockáztatja – azon túl, hogy bűncselekményt követ el.

Műsorvezető: Ha én betörök valahova, én a szabadságomat kockáztatom, mégis vannak betörések. A kérdésem még…

Hankó Zoltán: De miért tételezem föl a gyógyszerészekről azt, hogy bűnöző módon csinálják a munkájukat?

Műsorvezető: Nem, félreértés ne essék: nagyon sok ezer vagy tízezer – nem tudom, hány gyógyszerész van – egészen biztosan kiválóan teljesíti a munkáját, nem is róluk szól. Azt kérdezem, hogy itt van egy nagyon komoly állítás: ön szerint előfordulhat-e, hogy a cikkben foglaltak – akár vádak, akár vélelmek – mégiscsak lehetnek igazak egyes esetekben?

Hankó Zoltán: Kizártnak tartom, hogy betegre vonatkozó adatok az OEP-en kívül a gyógyszertárból bárhova máshova kerülnének.

Műsorvezető: Na, ezt határozottan elmondta, és akkor ez a mi végszónk. Köszönöm szépen, hogy itt járt nálunk ma reggel!

Hankó Zoltán: Én köszönöm.

 

Kémkednek utánunk minden patikában – Danó Anna – nol.hu

Az írás a Népszabadság 2014. 11. 17. számában jelent meg - a szerkesztő visszajelzése alapján az online verzióra mutató link került be szemlénkbe. 

A cikket ide kattintva olvashatja el!

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak a nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban. A gyógyszerészkamara is figyelmeztette tagjait: büntetőpereket kockáztatnak az eljárással.

 

Ügynökök nyúlják le gyógyszerfogyasztási adatainkat - 2014. november 17. 07:4 – hir24.hu

A cikket ide kattintva olvashatja el!

Piackutatáshoz használják az információkat, a gyógyszerészkamara viszont figyelmeztette tagjait, hogy büntetőpereket kockáztatnak az eljárással.


ILLEGÁLISAN GYŰJTIK A BETEGEK ADATAIT A PATIKÁKBAN – pestisracok.hu

A cikket ide kattintva olvashatja el!

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak a nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban. A gyógyszerészkamara is figyelmeztette tagjait: büntetőpereket kockáztatnak az eljárással – írja a Népszabadság.

 

Népszabadság: Simán lenyúlhatják a betegek adatait a patikákban - 2014. november 17., hétfő, 08:25 - Szerző: hvg.hu

A cikket ide kattintva olvashatja el!

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban – ezt írja a hétfői Népszabadság. Ezek az információk a lap szerint főként az orvosok megvesztegetésében, a piaci stratégia megtervezésében és a társadalombiztosítással való alkuban használhatóak fel. A gyógyszerészkamara figyelmeztette tagjait, hogy büntetőpereket kockáztatnak az eljárással. A cikk szerint…

 

Betegek adataival bizniszelnek a patikákban - 2014.11.17 – klubradio.hu

A cikk ide kattintva olvasható!

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak a nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban. A gyógyszerészkamara is figyelmeztette tagjait: büntetőpereket kockáztatnak az eljárással. A Népszabadság cikke szerint …

Szószerinti leirat:

Hankó Zoltán elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Elképzelhetetlennek tartom, hogy konkrét betegek gyógyszerforgalmazási adatai a gyógyszertárból az OEP adatbázisán kívül bármilyen más adatbázisba kerülhetnének. Erre egyfelől garanciát kell adni a gyógyszertári rendszergazdának, másfelől azok a gyógyszerforgalmazással kapcsolatos adatok, amelyeket különféle gyógyszeripari cégek saját marketing és egyéb tevékenységüknek a megtervezhetősége érdekében gyűjtenek, ezek értelemszerűen betegre vonatkozó adatokat nem tartalmazhatnak. Itt arról van szó, hogy adott esetben egy gyógyszerpiaci cég a saját termékének a gyógyszerforgalmi adatait szeretné visszanézni, és erre vonatkozóan vannak szerződések. Adott esetben egy gyógyszertár, illetve hát a gyógyszerpiaci céget képviselő adatgyűjtő szervezet.

R: Tehát azt mondja, hogy amit a Népszabadság ír, az valójában megalapozatlan, mert hogy másféle adatokról van szó?

Hankó Zoltán: Betegre, sőt, azt kell mondanom, hogy orvosra, tehát orvosbélyegzőre vonatkozó adatot sem adhat ki gyógyszertár. Ezzel olyan jogszabályokat sértene meg, amellyel akár a működési engedélyének a fennmaradását is kockáztatja, és én azt gondolom, hogy a gyógyszerészekre is ebben a témában is inkább a fokozott óvatosság a jellemző.

 

TÉNYEK - Tények, 2014.11.17., hétfő  -  Riporter: Marton Sándor

A videót ide kattintva nézheti meg!

A riport 53:51 (perc:mp) - től nézhető és hallgatható, megszólaltatottak: - dr. Tóth György, dr.Sándor Csaba, Alexin Zoltán

Kapcsold oldalak:
Ezt rontja most el rengeteg magyar a patikákban: így akár féláron is kiválthatnák a gyógyszereiket - penzcentrum.hu
Miről vallanak a vények? - pharmaonline.hu
Részletek a közforgalmú gyógyszertárakról alkotott kormányjelentésből - 2. rész - MGYK
Részletek a közforgalmú gyógyszertárakról alkotott kormányjelentésből - 1. rész - MGYK
Ki lesz az Év Gyógyszerésze és kié a Kedvenc Patikám díj? - patikamagazin.hu
« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 mjus»
hkszcspszv
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 05. 28 kedd