Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 02. 22.
A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog - patikamagazin.hu
»
2024. 02. 21.
Roham, hiánycikkek és a beköszöntő változások a vasi patikákban - Gyógyszerésznél érdeklődtünk - vaol.hu
»
2024. 02. 19.
Megvette és kinyitja a bezárt patikát a falu - Somogyi Hírlap
»
2024. 02. 16.
Megkezdődik a gyógyszertári ügyeleti rendszer harmonizálása a 2023-ban megújult orvosi ügyeleti rendszerrel - koronafm100.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2020. 06. 14.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
2019. 08. 27.
ATASI – Adatvédelmi módszertan gyógyszertáraknak
»
2019. 01. 07.
All You Can Move (AYCM) SportPass kamarai tagoknak
»
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség júliusi üléséről
2023. jlius 9.

Az MGYK elnöksége 2023. július 7-én tartotta soron következő, a Területi Elnökök Értekezletével összevont ülését Budapesten, a Kamara székházában. Az ülést dr. Hankó Zoltán elnök vezette. Állandó meghívottként jelen volt Rózsa Melinda, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Gyógyszertári Asszisztensi tagozatának elnöke.

Az összejövetel a Kamara székházának frissen kialakított továbbképző központjában került megrendezésre. A kb. hatvan fő befogadására alkalmas terem a kamarai testületek rendezvényei (pl. miniszimpóziumok) mellett kiválóan alkalmas különféle továbbképzések megtartására. Beszámoló az elnökség júliusi ülésérőlDr. Hankó Zoltán köszöntő beszédében elmondta, remélhetőleg sokszor lesz lehetőség arra, hogy a kamarai szervezetek ebben a teremben tartsák programjaikat. Mint elhangzott, ugyan még teljesen nem végeztek az átalakítással és a műszaki átadás-átvétel még nem történt meg, de fontosnak tartotta, hogy az elnökség és a TEÉ ülését már itt tartsák meg, hiszen az alapvető funkciók már rendben vannak. Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a továbbképző központ tervezésében és kialakításában. 

Ezt követte a jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása és a napirend elfogadása, majd dr. Hankó beszámolt a június 8-i elnökségi ülés óta történt kamarai eseményekről. Említést tett arról, hogy a múlt havi ülésről távozva dr. Csontos Ildikó, a MOSZ országos alelnöke jelezte, hogy a jövőben várhatóan nem tud részt venni az MGYK elnökségi ülésein. Ennek okaként egy aznap délutánjára várható bejelentést jelölt meg (aznap délután jelentette be dr. Mikola Bálint volt MOSZ elnök, hogy indul az MGYK elnöki posztjáért – a szerk.).

 

Az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések

– Június 14-én, majd 30-án és július 6-án a Miniszterelnökség stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára dr. Hankó Zoltánnal a gyógyszerellátással kapcsolatos stratégiai kérdéseket vitatta meg egy folyamatos egyeztetés-sorozat részeként. „Meggyőződésük, hogy hiányzik egy koherens jövőkép, amibe a gyógyszerellátással kapcsolatos különböző beadványok beilleszthetők lennének” – mondta az elnök. Egyetértés van abban, hogy egy átfogó felülvizsgálatra és stratégiára van szükség, hiszen 2010-ben dolgozták ki az utolsót. „Fontos, hogy egy ilyen felülvizsgálatra sor kerüljön, amelynek döntéseihez mindenkinek igazodni lehet” – emelte ki az elnök.

– Dr. Szentiványi Mátyás és dr. El Koulali Zakariás június 15-én más személyek társaságában dr. Hankó Zoltánnal az online gyógyszerkereskedelem szabályozásának operatív előkészítéséről tárgyalt.

– Dr. Szentiványi Mátyás június 26-án személyesen tájékoztatta az elnököt, hogy OGYÉI főigazgatói kinevezése azon a napon megszűnik. A helyettesítési rend szerint dr. El Koulali Zakariás főigazgató-helyettes veszi át a feladatait, amíg viszont szabadságon van, dr. Parapatics Tamás főigazgató-helyettes irányítja a munkát. A tervek szerint az NNK és az OGYÉI összevonására augusztus 1-i dátummal kerülhet sor. Beszámoló az elnökség júliusi ülésérőlA leköszönő főigazgató és az elnök az elmúlt években kiegyensúlyozott személyes kapcsolatot alakított ki, függetlenül attól, hogy több esetben szakmai kérdésekben nézetkülönbség volt az OGYÉI és az MGYK között. A konstruktív hozzáállást mindketten megköszönték egymásnak. Az OGYÉI-vel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy információi szerint távozik az OGYÉI állományából dr. Szerdi Kornél a gyógyászati segédeszközökért és orvostechnikai eszközökért (és regisztrációért) felelős főosztályvezető is.

– Dr. Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője június 16-án dr. Horváth-Sziklai Attilával és dr. Hankó Zoltánnal az asszisztensképzés jövőjével kapcsolatban folytatott megbeszélést. Szóba kerültek a képzés részletei, illetve, hogy a Kamara hogyan tud a stratégia-alkotásba bekapcsolódni. Az elnök vállalta, hogy a képzés jövőjével kapcsolatos átfogó koncepciót rövid időn belül elkészítik. Ennek érdekében dr. Hankó kérte az asszisztens-képzésben érintett kollégái ezzel kapcsolatos javaslatait; értékes és hasznos válaszokat kapott a feltett kérdéseire.

– Dr. Páva Hanna megkeresésére az OKFŐ asszisztensképzés megújításával foglalkozó szakértői bizottságába az elnök dr. Horváth-Sziklai Attilát delegálta, akinek a megbízatása két évre szól.

– Az OKFŐ egészségügyi szakképzéssel foglalkozó június 29-i értekezletén az MGYK képviseletében dr. Horváth-Sziklai-Attila vett részt.

– Miután az Egészségügyért Felelős Államtitkárság Budára a Fő utcába költözött, dr. Bidló Judit június 29-én egyeztetést tartott dr. Hankó Zoltánnal. A megbeszélésen szóba került, hogy

 • megszületett a döntés, mely szerint az előzetes tervekkel ellentétben a magisztrális díjak rendezésére nem három lépésben (július 1., október 1., december 31.), hanem egy lépésben, október 1-jén kerül sor. Az elnök szerint a döntés racionális, hiszen az új szabályozás szerint október 1-jén kerülnek a módosított alapanyag-árak is befogadásra, továbbá az egy lépésben történő rendezés éves szinten nem jelent anyagi hátrányt a három lépcsőben tervezett megoldással szemben;
 • az OKFŐ által működtetett fekvőbeteg-intézetek intézeti gyógyszertárainak státuszát érintő jogalkotási folyamat részeként a javaslat a törvényalkotási bizottságon keresztül kerül be a parlamentbe; a helyettes államtitkár is fontosnak tartja, hogy az intézeti gyógyszerészek szakmai kompetenciái továbbra is érvényesülhessenek;
 • az elnök dr. Szentiványi Mátyással korábban megállapodott, hogy mindaddig az orvostechnikai eszközök regisztrációjával kapcsolatos anomáliák szankcionálására ne kerüljön sor, amíg a szükséges és már előkészített jogszabály-módosítás hatályba nem lép, továbbá az interaktív webes felület hibamentes működőképessége nem biztosított. A főigazgató OGYÉI éléről történt távozása ellenére a Kamara a megállapodás továbbvitelét fontosnak tartja;
 • a gyógyászati segédeszközök szabályozásában várhatóan csak szeptemberben lesz előrelépés. Az elnök már korábban írásban is jelezte, hogy a kialakult helyzet vállalhatatlan, amit tovább nehezít, hogy a hatóság szankcionálja azt a gyógyszertárat, amely a veszteséggel történő pelenka beszerzést nem vállalja. Az elnök jelezte, hogy a GYSE-szervezetekkel való egyeztetés után lépni kíván a mielőbbi intézkedésért;
 • a fiókgyógyszertárakkal kapcsolatos szabályozás-módosítás tervezetével kapcsolatos döntés nem a helyettes államtitkárnál van,
 • az egyéni vállalkozóként történő helyettesítő tevékenység végezhetőségét illetően a véleménykülönbség az államtitkárság és a kamara között fennmaradt.

Kamarai egyeztetések

– Az elnök tájékoztatott, hogy az előző elnökségi ülésen ismertetett MOSZ felszólításra írásban válaszolt, melyben helyesbítést kértek az elnök egyik interjújában elhangzott azon kijelentés kapcsán, amelyben az elnök úgy fogalmazott, hogy a MOSZ nyíltan támogatja gyógyszertárak gyógyszerész fizikai jelenléte nélküli működését. Beszámoló az elnökség júliusi ülésérőlA válaszban elhárította a helyesbítést és ezt meg is indokolta: a MOSZ támogató nyilatkozatot tett egy ezt célzó kezdeményezéshez. Az elnök arra kérte a MOSZ vezetését, hogy amennyiben időközben megváltozott az álláspontja, azt jelezze. Választ a levélre az elnök nem kapott, a támogató nyilatkozat visszavonására nem került sor.

– A négy képzőhely dékánjai és a kamarai elnök a gyógyszerész képzési és kimeneti követelmények KIM által kezdeményezett módosításával kapcsolatban többször egyeztettek, melynek eredményeként a KKK struktúráját illetően az új elvárásokhoz ugyan igazodik a szakma, azonban a tavaly év elején meghirdetett új KKK tartalmát a négy kar, az MGYT és az MGYK továbbra is megfelelőnek tartja. Dr. Hankó elmondta, hogy a meglévő dokumentum szakmai szempontból kiválónak mondható, korrekciójára a más felsőfokú képzések hasonló dokumentumaival való harmonizáció miatt kerül sor. Az államigazgatással való közvetlen egyeztetésen a gyógyszerészeket prof. dr. Vecsernyés Miklós képviseli.

– A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen befejeződött a 2022-23. tanévre meghirdetett gyógyszerfelügyeleti szakjogász képzés, amelynek tárgyfelelőse dr. Hankó Zoltán volt és a képzésben részt vett dr. Horváth-Sziklai Attila és dr. Zalai Péter is. Idén 22-en kaptak oklevelet. Az előző elnökségi ülés óta az elnök vizsgafelügyeletet biztosított. „Bízom abban, hogy meg fog erősödni ennek a területnek a hatósági képviselete” – mondta az elnök.

– Dr. Sándor Csaba és dr. Hankó az IQVIA Kft. vezetőjével tárgyalt a gyógyszertári adatgyűjtés kérdéseiről. Közös cél egy olyan jogszabálymódosítás, amely a gyógyszerészek adatkezelésben való részvételi lehetőségeit megnöveli.

 – A Hungaricum Biztosítási Alkusz Zrt. képviselőivel történő egyeztetéseken dr. Torma Ádám és dr. Hankó vett részt. A megbeszélés célja egy új biztosítási szerződés létrehozása volt. Ezt követően dr. Hankó dr. Balogh-Auer Gáborral, a MOK Komplex Kft. ügyvezetőjével az érvényben lévő szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetéséről egyeztetett. A téma önálló napirendi pontként is szerepelt.

– Felgyorsultak az online gyógyszerkereskedelem szeptemberben induló pilotjával kapcsolatos egyeztetések.

 • Dr. Nyíri László és a kamarai elnök az e-Patika Zrt. képviselőjével folytatott megbeszélést az online gyógyszerforgalmazás pilotjának indításáról, amelynek BAZ vármegye ad majd helyet.
 • o   Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke és dr. Hankó az önkormányzatok részvételével és a falugondnokokkal kapcsolatban folytatott megbeszélést.
 • A pilot ügyében megtörtént az első egyeztetés Ottó Barbara, a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. projektigazgatója és a kamarai elnök között. A GFM döntése értelmében a Neumann felel a projekt koordinálásáért és felügyeletéért. Ezen a megbeszélésen megállapodtak egy olyan technika kialakításában, amelynek a segítségével a Kamara kontrollálni tudja a projekt folyamatát. Ezt követően, egy következő alkalommal a megbeszélésen már részt vett a pilot informatikai elemeinek koordinálására dr. Pintér Sándor miniszter által felkért dr. Fauszt Zoltán is.

– Az elnök tájékoztatott, hogy az elnökségi ülést követően a GYSE szervezetek vezetőivel lesz egyeztetés, ahol a megakadt GYSE szabályozás holtpontról történő kilendítéséért szükséges teendőkről egyeztetnek.Beszámoló az elnökség júliusi üléséről

Kamarai aktivitások

– A kamarai elnök vizsgaelnöki felérés alapján részt vett az SE GYTK hallgatóinak záróvizsgáján. „Sok hasznos tapasztalatot szereztem” – említette.

– Dr. Somogyi Orsolya és dr. Hankó előadást tartott az MGYT Gyógyszerügyi Szervezési és Közigazgatási Szakosztálya által szervezett rendezvényen, ahol az irányelv-fejlesztés volt a központi téma. A rendezvényen dr. Fang Simon is a résztvevők között volt.

– A kamarai elnök részt vett a Belügyminisztériumban tartott július 3-i Semmelweis napi ünnepségen.

Egyéb

– Június 23-án aláírták a MESZK és a Kormány közti stratégiai megállapodást. A Belügyminisztérium képviseletében dr. Takács Péter államtitkár, az MGYK képviseletében dr. Balogh Zoltán elnök szignálta a dokumentumot. A gyógyszerészi kamarával előkészített megállapodás aláírására későbbi időpontban kerül sor.

– Július 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben a közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról szóló kormányhatározat, amely az egészségügyet és azon belül a közfinanszírozott gyógyszereket és a gyógyászati segédeszközöket is érinti. A cél 3%-os megtakarítás elérése. Az elnök ismertette a határozat gyógyszerellátásra vonatkozó részeit.

– Az MGYK Ifjúsági Állandó Bizottság által készített tájékoztató kiadvány elkészült és valamennyi végzős gyógyszerészhallgatónak a gyógyszerészkarok közreműködésével megküldésre került.

– Az elnöki tájékoztató után dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette az OGYÉI-től kapott, a gyógyszertárak alapításával és működtetésével kapcsolatos határozatokat. Ezek között több olyan is van, amelynek azonos tulajdonosai vannak és a gyógyszertáraik között meg nem engedett gyógyszerkereskedelem folyt.

Határozat az EESZT működésével és a gyógyszerek árképzésével kapcsolatban

Az elnöki beszámoló részeként az elnök szólt arról, hogy az elmúlt hetekben sok gyógyszerész reklamált azért, mert az EESZT elérhetőségével visszatérően súlyos problémák voltak és ez nemcsak a gyógyszertári betegellátást hátráltatja, hanem az orvosok vényíró tevékenységét is, továbbá a gyógyszertárak NEAK elszámolásával is vannak visszatérő problémák. Az elnök a kollégák panaszait saját gyógyszertárukban is vissza tudja igazolni. A felvetést követő diszkusszió végén az elnökség és a TEÉ tagjai úgy döntöttek, hogy határozatot hoznak az ügyben, melynek az államigazgatásnak történő benyújtására felhatalmazzák az elnököt. A helyben megfogalmazott határozat az alábbi:

 A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének 52/2023. (VII. 06.) eln. sz. határozata
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete 2023. július 6-i összevont ülésén az EESZT és a NEAK működésével kapcsolatban az alábbi határozatot konszenzussal fogadta el:
   „A Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete üdvözli az EESZT-hez kapcsolódóan az egészségablak új funkciókkal való bővítését. Ám immár harmadik hete az e-receptek kezelése súlyos kihívásokkal terhelődik. A vények felírásához és az expediáláshoz kapcsolódóan számtalan zavart tapasztalunk, sőt az EESZT működése sok esetben ellehetetlenül, ami a hibás gyógyszerelés és a NEAK felé a dupla elszámolás kockázatát egyaránt hordozza. Ezt a gyógyszertárak saját maguk sem megelőzni, sem elhárítani nem tudják. Túl azon, hogy a fenti problémák a betegek ellátásbiztonságát veszélyeztetik, a gyógyszertáraknak is károkat okoznak. A három hete fennálló áldatlan állapotot elfogadhatatlannak tartjuk egy, a lakosság egészségügyi ellátásában kulcsfontosságú rendszer esetében.
   A fentiek mellett ugyancsak egyre nagyobb számban tapasztalják a gyógyszertárak a NEAK elszámolás befogadásának zavarát, továbbá megfelelő kommunikáció hiányában nem tudható, hogy az elszámolásból kizárt tételek az EESZT vagy a NEAK rendszer hibájából erednek.
   A Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete a nyilvánvalóan szükséges azonnali hibaelhárításon túl az EESZT 2017-es indulásakor ígért fejlesztéseket is kéri a rendszer optimális működése érdekében.  Jogos elvárás, hogy az EESZT és a NEAK rendszerei zökkenőmentesen legyenek képesek a terhelés kezelésére és az esetleges rendszerhibák sem a lakosságnak egészségügyi, sem a gyógyszertáraknak anyagi kárt ne okozzanak.”

Úgyszintén a beszámoló részeként szólt az elnök arról, hogy az elmúlt hetekben több olyan egyeztetésen is részt vett, ahol a gyógyszerek árképzésével kapcsolatos problémák voltak terítéken. Tud arról, hogy van egy olyan kezdeményezés is, amely a 10 ezer forint alatti árú közfinanszírozott gyógyszerek soron kívüli áremelését kezdeményezi. Felvetette, hogy célszerűnek tartaná, ha a kérdésben a Kamara is kialakítaná az álláspontját. A felvetést követő diszkusszió végén az elnökség és a TEÉ tagjai úgy döntöttek, hogy határozatot hoznak az ügyben, melynek az államigazgatásnak történő benyújtására felhatalmazzák az elnököt. A helyben megfogalmazott határozat az alábbi:

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének 53/2023. (VII. 06.) eln. sz. határozata
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete 2023. július 6-i összevont ülésén a gyógyszerek árképzésével kapcsolatban az alábbi határozatot konszenzussal fogadta el:
   „A Magyar Gyógyszerészi Kamara országos elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete, látva az egyre gyakoribb gyógyszerhiányt, ebből fakadóan a betegek gyógyszeres terápiájának elmaradását és a krónikus betegségek folyamatos terápiájának megszakadását, kezdeményezi a gyógyszerek árképzésének mielőbbi felülvizsgálatát. A jellemzően 10 ezer forint alatti árú készítmények árainak és támogatásának rendezésével, a Magyarországon gyártott készítmények esetében, az Unióban is jelentős hazai gyártókapacitásunkra jobban támaszkodva, annak ellátásbiztonsági előnyeit ki lehet használni. Így a nemzetközi ellátási láncok sérülése és a közeljövőben várható, még jelentősebb európai szintű gyógyszerhiányok okozta problémák a hazai gyártású és kedvező árú készítményekkel a gyógyszertárakban biztonságosan és folyamatosan kezelhetővé válhatnak.”

  (A két határozatot az elnök időközben a politikai vezetőkhöz eljuttatta – a szerk.)

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

 A területi és az országos választások előkészítése

Az esedékes kamarai tisztújítás alapfeltétele, hogy aterületi szervezeteknél a tisztújításra a küldöttközgyűlés összehívását megelőzően úgykerüljön sor, hogy az országos küldötteketminden területi szervezet delegálni tudja.Ennek érdekében dr. Bartus György ismertette azt a négy folyamatábrát, amelyek irányadóak lehetnek a különböző taglétszámú területi szervezetek tisztújításához. Az ismertetést – elsődlegesen a jelenlévő területi elnökök részéről – élénk diszkusszió követte. A napirend részét képezte, hogy az elnökség korábbi döntése értelmében a választás lebonyolításának előkészítésére az országos vezetés konzultációs partnert biztosít a területi elnököknek. Az elnökség döntése értelmében az országos tisztújításra 2023. december 2-án kerül sor.

 Függőben lévő feladatok és államigazgatási egyeztetések

Dr. Hankó emlékeztetett azokra a június 8-i elnökségi ülésén ismertetett kérdéskörökre, amelyekkel kapcsolatban az államigazgatással egyeztetések folynak. Ezek:

 • a fiók- és közforgalmú gyógyszertárak működtetése,
 • étrend-kiegészítők gyógyszertári forgalmazása,
 • gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek forgalmazhatósága,
 • kórházi gyógyszerellátás szabályozása,
 • GYSE-termékek forgalmazása,
 • online-gyógyszerkereskedelem szabályozása,
 • orvostechnikai eszközök regisztrációja,
 • stratégiai együttműködés a Kormány és az MGYK között.

A kamarai elnök a fentiek közül részletesen ismertette a Parlament elé június 30-án beterjesztett és július 4-i ülésén elfogadott törvénymódosítást az étrend-kiegészítők gyógyszertári forgalmazásának elősegítéséről, valamint a kórházi gyógyszerellátás koncessziós keretek közötti lehetővé tételét engedélyező módosítást.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 2011. január 1-től az étrend-kiegészítők gyógyszertári értékesítése is egészségügyi feladat, amelynek alapfeltétele a termék biztonsága és minősége, valamint az információ validitása. Ezt célozta már a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program is. A Kamara évek óta szorgalmazta azoknak az étrend-kiegészítőknek a kizárólagos gyógyszertári forgalmazását, amelyek tünetek kezelésére alkalmasak, illetve gyógyszer-hatóanyagot tartalmaznak. Ezt az ÁSZ ezen a területen folytatott vizsgálatát követően az ÁSZ vezetőivel is egyeztette, valamint az egészségügyért felelős politikai vezetőknek többször is hivatalosan megküldte. A módosítás a Kamara törekvéseivel harmonizál.Beszámoló az elnökség júliusi üléséről

A kórházi gyógyszerellátás koncessziós szabályozását illetően emlékeztetett, hogy ez téma volt a május elején dr. Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére létrejött egyeztetésen, amelyen dr. Rogán Antal, dr. Bíró Marcell és dr. Felkai László is részt vett. A beszerzések eddiginél nagyobb központosítása, a gyógyszertári fejlesztések egységesítése és az informatikai rendszerek összehangolása az OKFŐ által működtetett intézetekben racionális irány lehet, ugyanakkor azt határozottan ellenezte, hogy a gyógyszertárak szakmai működtetése kikerüljön a kórház főigazgatójának kompetenciaköréből. Ilyen gyakorlat már volt korábban, amit 2013-14-ben sikerült megszüntetni. Az ügyben írásban is kérte többek között Pintér miniszter úr segítségét, és több egyeztetésük volt dr. Süle Andrással a Kórházi-Klinikai szervezet elnökével is. A most elfogadott törvénymódosítás számos kérdést nyitva hagy, és mivel a kórház főigazgatójának munkáltatói jogköre megmarad, valamint a gyógyszertárakban foglalkoztatottak egészségügyi szolgálati jogviszonya sem változik, lát esélyt arra, hogy a megjelenő kormányrendelet ezt tisztázhatja. Úgyszintén aggályos a kórházakban működő vényforgalmas részlegek jövője, ha azok kikerülnek a kórházi szervezetből. A témakör tárgyalása során dr. Süle András is aggasztónak tartotta a változtatást. Jelezte, hogy a következő héten a kórházi szervezet elnökségét rendkívüli ülésre hívta össze.

Az elnök részletesen ismertette azt a rendelet-tervezetet is, amely tartalmaz egy olyan rendelkezést, amely szerint sem a fiók-, sem a közforgalmú gyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerészek „fizikai” jelenléte, hanem elegendő csak távfelügyeletet biztosítani. Elmondta, hogy a rendelet-tervezetet hivatalosan még véleményezésre nem kapták meg, azonban a tartalmát már ismeri. Mint mondta, súlyos felelősséget vesz magára az a gyógyszerész vagy gyógyszerészi szervezet, aki illetve amelyik egyéni vagy csoportérdek mentén ilyen módosításért lobbizik. Ennek a gyógyszerbiztonságra, a betegellátás minőségére, a gyógyszertárak kognitív szolgáltatásaira a kihatása beláthatatlan. A változtatás az alkalmazott és a hálózatokban foglalkoztatott gyógyszerészek munkaerőpiaci helyzetét is megingatná, és bizonyára megszűnne a helyettesítő gyógyszerészek iránti igény is. A jogszabály-tervezetet és az indoklást is ismerve az a véleménye, hogy az előterjesztés készítője sem a gyógyszerészek feladatát, sem a fiókgyógyszertárak szerepét és feladatkörét nem ismeri, vagy félrevezetés áldozata.  Továbbá a jelenlegi szabályozás mellett – gyógyszerész távollétében – kérdőjelessé válna pl. a szolgáltatási díj lehívhatósága is, amelynek elvi alapját a gyógyszerész által végzett gyógyszerbiztonsági validálás jelenti. Az elnök szólt arról, hogy minden lehetséges helyen fellépett a változtatás ellen, kérve, hogy a közforgalmú gyógyszertár nyitva tartási idejében a gyógyszerész jelenléte továbbra is kötelező maradjon, a fiókgyógyszertárak ügyét pedig az online gyógyszerkereskedelem újra szabályozásával és a Kamara által a vidéki kistelepülések gyógyszerellátását javítani szándékozó korábbi beadványának tárgyalásával együtt tekintsék át.

Mindkét testület egyetértett azzal, hogy a gyógyszertárak nyitva tartása során a gyógyszerészi jelenlétet biztosítani kell. Támogatják a kórházi gyógyszerellátás szabályozásával kapcsolatban a kamarai álláspont érvényesülését, továbbá egyetértenek az étrend-kiegészítők forgalmazás szabályozásának szigorításával. Felkérték az elnököt az említettekkel kapcsolatos tárgyalások folytatására.

– Az online gyógyszerforgalmazás pilotjának indítása

Dr. Nyíri László beszámolt az online gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szabályozással kapcsolatos munka jelenlegi állásáról, egy olyan pilot indulásáról, amelynek keretei között egy vármegyén belül a program legkritikusabb elemeit a gyakorlatban lehet kontrollálni. A beszámolót mindkét grémium jóváhagyólag tudomásul vette.Beszámoló az elnökség júliusi üléséről

 Beszámoló a Galenus Kft. helyzetéről

Dr. Hankó ismertette a Galenus Kft-vel, valamint a gyógyszertárakban a betegek számára ingyenes kapható lapokkal kapcsolatos piaci helyzetet. Az elnök elmondta, hogy a Galenus és a Patika Magazin helyzetét és jövőjét egyszerre kell gazdasági és szakmapolitikai szempontból is értékelni: a Patika Magazin fontos lehetőséget jelent a gyógyszerészek és a társadalom közötti kapcsolatban. Ugyanakkor az elmúlt években gyorsuló ütemben változik a minket körülvevő környezet, amire reagálni kell. Az elnökség és TEÉ jóváhagyólag tudomásul vette a beszámolót, és egyetértettek abban, hogy szükség van a kérdéskör minden szempontból történő részletes elemzésére és egy jövőkép kialakítására.

– Új biztosítási megállapodás jóváhagyása

A kamarai elnök ismertetteaHungaricum Biztosítási Alkusz Zrt-vel folyó egyeztetéseket. Amennyiben sikerül velük a megfelelő együttműködést kialakítani, reális lehetőség nyílik arra, hogy a gyógyszertárak számára kedvező biztosítási szolgáltatásokat, majd később ágazati szintű banki-pénzügyi szolgáltatásokat lehessen elérni. A MOK Komplex Kft-vel elvi megállapodás született a velük érvényben lévő szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette a beszámolót és felhatalmazta az elnököt a tárgyalások folytatására és lezárására.

 OVSZ-MGYK együttműködés operatív feladatai

Az Országos Vérellátó Szolgálat és az MGYK együttműködéséről, vállalásaikról, illetve a Kamara operatív feladatairól dr. Hankó számolt be. A tájékoztatót az elnökség és a TEÉ is elfogadta, és megállapodtak abban, hogy az OVSZ-szel történő folyamatos kapcsolattartás céljából szükséges – az áprilisi elnökségi ülésen történt kommunikációért felelős kijelölése után – egy olyan munkatárs kijelölése is, aki a gyógyszertárak, az OVSZ és az MGYK közötti napi feladatok koordinálásáért felel. Ennek személyére elhangzott javaslat a jelölt visszajelzése után realizálható.

– Országos manuális előkészítése

Mivel a magisztrális díjak emeléséről a kormányzati döntés megszületett és a Kamara korábban azt vállalta, hogy ezzel párhuzamosan indítja el egy országos manuális szervezését, dr. Brezanóczy Ferenc bemutatta azt a felhívás-tervezetet, amit kiküldenek a kollégáknak annak érdekében, hogy osszák meg a jól bevált, a gyógyszertárban rendszeresen használt manuálisaikban szereplő készítményekkel kapcsolatos információikat. A tervek szerint ezek alapján egy országos manuális kerül majd kiadásra. Az elnökség támogatta a munka elindítását, amellyel dr. Brezanóczy Ferencet bízták meg.

***

Az idő előre haladta miatt az Alkalmazotti Állandó Bizottság alkalmazottak helyzetével foglalkozó felmérésének ismertetésére és a feladatkijelölésre már nem kerülhetett sor. A 10 órakor kezdődött ülést így is ¼ 5 után zárta le az elnök.

mgyk.gyh

 

 

 

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 februr»
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
2022. 12. 06.
A XI. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 02. 22 cstrtk