Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. május 8.
Inkább a netről, mint a patikából - Hajdú-Bihari Napló

Hajdú-Bihari Napló - 2019.05.08. (1,6. oldal)

Felvilágosítással próbálnak küzdeni a gyógyszerészek a tévhitek ellen.

DEBRECEN: Az idősekre kevésbé vagy egyáltalán nem jellemző, a fiatalokra azonban nagyon, hogy az internetről tájékozódnak betegségek ügyében is. A felmérések szerint a fiatalok nagyon bizalmatlanok a gyógyszertárak iránt, nem mennek be, mert ott sok idős ember van, furcsa hely, szigorú gyógyszerésszel, rossz szaggal találkoznak. Erről is beszélt dr. Bácskay Ildikó, a DE Gyógyszerésztudományi Karának oktatási dékánhelyettese.

A felnőttek körében igyekszik a betegségekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos tévhiteket eloszlatni a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság több mintaelőadása; az idei az antibiotikumokra koncentrál, és szeptemberben mutatták be (a gyógyszerészek világnapjához kapcsolódóan), a szakemberek elérhetik az interneten – közölte érdeklődésünkre dr. Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatási dékánhelyettese, a társaság továbbképzési titkára és a program koordinátora.

– Amikor tévhitekről beszélünk, legelőször a betegek öngyógyszerezését kell megemlíteni. Valaki tapasztal magán valamilyen tünetet, és kigondolja, hogyan kell azt kezelni. Jobb esetben a patikába megy, ahol szakembertől kap segítséget, rosszabb esetben pedig az interneten kezd böngészni, ahol rengeteg, nem mindig megbízható információt talál. Még rosszabb esetben pedig a netről rendel is magának valamilyen gyógyszert, étrend-kiegészítőt – vázolta Bácskay Ildikó. Hozzátette: az Európai Unióban évente mintegy 80 milliárd euróra becsülik a mellékhatások miatti egészségügyi többletköltséget, amelynek egy része az öngyógyítók által elkövetett hibákból (mérgezés, túladagolás, mellékhatások) fakad, mivel a következményeket sokszor a kórházakban szükséges gyógyítani...

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA