Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. március 22.
Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a Vándorgyűlés

Az idei Vándorgyűlést az MGYK országos elnöksége és az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete közösen szervezte. Az összejövetel első napján – immáron hagyományosan – a részvevők a vendéglátó megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel találkoztak.

A rendezvény az országos elnökség és a Területi Elnökök Értekezlete közös értekezletével vette kezdetét március 21-én délelőtt a Miskolc-Lillafüreden, a Hunguest Hotel Palota szállóban. (Az erről szóló beszámolónkat hamarosan olvashatják honlapunkon.) Ezt követően a részvevők Borsod-Abaúj-Zemplén megye politikai, egészségpolitikai és hatósági vezetőivel találkoztak.

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a VándorgyűlésA találkozó dr. Nyíri László, a vendéglátó MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnöke – aki a moderátor szerepét is betöltötte – köszöntő szavaival vette kezdetét. A meghívott vendégek – Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, dr. Nyeste Mária NEAK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Finanszírozási és Ártámogatási Osztály vezetője, dr. Cziáky Tamás, a MOK Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnöke, dr. Kázár Ágnes, a Praktizáló Háziorvosok Szövetsége területi vezetője, dr. Örkényi Dorottya, Praktizáló Háziorvosok Szövetsége, dr. Tantó Miklós, az MGYT Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet elnöke és dr. Kun Lajos regionális tiszti főgyógyszerész –köszöntése után hangsúlyozta, hogy a találkozó fő célja ezúttal is a kapcsolatfelvétel, illetve a közös feladatok áttekintése.

A továbbiakban a gyógyszerellátás helyzetéről tartott rövid ismertető előadást, különös tekintettel arra, ami a számok mögött található. Mint mondta, az ismertetett adatokat többféleképpen lehet értelmezni, bizonyos médiumok az utóbbi időben inkább a negatívumokra helyezték a hangsúlyt. Végezetül „Magyar gyógyszerész 2019” címmel egy diát vetített ki, amely azt hivatott bemutatni, hogy egy mai gyógyszerész idejének nagy részét az adminisztratív feladatok elvégzése tölti ki. „A digitalizáció remek dolog, de nem szabad, hogy gátja legyen a szakmai tevékenységnek” – hangzott el.

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a VándorgyűlésEzt követően dr. Hankó Zoltán vette át a szót, aki elsősorban a meghívott vendégekhez szólt: bemutatta az MGYK történetét, majd rátért a jelenlegi helyzetének az ismertetésére – a nem kötelezően kamarai tagok magas száma jelzi a Kamara ágazaton belüli elismertségét. Kitért a Kormánnyal kötött stratégiai megállapodásra is, majd a Vándorgyűlés céljával kapcsolatban a kapcsolatfelvételt, a helyzetértékelést és a feladatkijelölést említette. Végezetül 2019 kiemelt feladataira hívta fel a figyelmet: a tulajdonosi, gazdasági és szakmai integritás növelésére, illetve a szakmai rendszerváltás feltételeinek megteremtésére.

Koncz Ferenc országgyűlési képviselő következett ez után, aki a vidéki gyógyszerellátással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Örömének adott hangot a Kamara és Kormány közti megállapodással kapcsolatban. Kitért a prevenció fontosságára, lényeges változásnak tartja, hogy gyógyszertárak ebbe az irányba mozduljanak el. „Ahogy más hivatásoknál, így a gyógyszerészeknél is elengedhetetlen, hogy szakemberek legyenek döntési pozícióban” – emlékeztetett a liberalizáció okozta károkra.

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a VándorgyűlésDr. Nyeste Mária volt a következő előadó, akitől megtudtuk, nagyobb problémáik nem voltak a gyógyszertárakkal való elszámolás során. Az EESZT-vel kapcsolatban elmondta, ők is tanulják a rendszert, valamint az eljárásrendjük megújítás előtt áll. Kitért az aprófalvas települések gyógyszerellátásával kapcsolatos gondjaira.

Dr. Kun Lajos bemutatta az Észak-Alföldi régiót, 5 megye és kb. 800 gyógyszertár tartozik ellenőrzésük alá. Szólt a nehézségeikről, kevesen vannak a feladatokhoz képest. Ismertette az ellenőrzések során tapasztaltakat, a személyi és a tárgyi feltételekkel kapcsolatos leggyakoribb hiányosságokat, ugyanakkor kiemelte, jó szándékkal állnak az ellenőrzésekhez.

Dr. Cziáky Tamás a MOK és az MGYK országos és megyei szervezeteinek kapcsolatairól beszélt. Jók a tapasztalatok, a közös cél a jó egészségügy – hangsúlyozta, majd példaként említette a „Válasszon okosan!” kampányt, amelynek ötletadója a MOK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének vezetése volt. Az e-recept használatával kapcsolatos gondjaikat saját példáján keresztül mutatta be, sokszor nagyon nehéz az EESZT-t használni az orvosoknak. Kitért a háziorvosi szolgálatra, a betöltetlen praxisokra, a szakma elöregedésére, az orvoshiányra is. Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a VándorgyűlésA vidékfejlesztéssel összefügg a probléma megoldása. Úgy látja, nincs konfliktus az orvosok és a gyógyszerészek között, viszont az ő problémájuk a gyógyszerészeknél csapódik le.

Az előadásokat fórum követte. A hozzászólások témái között szerepelt az EESZT, illetve az ezzel kapcsolatos orvosi és gyógyszerészi gondok. Volt, aki háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszertárakban megjelent a prevenció és egyre nagyobb szerepet kap a gyógyszerészi gondozás. Szó esett az együttműködés további lehetőségeiről is.

mgyk.gyh

Fotó: dr. Nagy Vilmos

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a VándorgyűlésKapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a Vándorgyűlés

 Koncz Ferenc

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a Vándorgyűlés

Dr. Nyíri László és dr. Nyeste Mária

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a Vándorgyűlés

Dr. Kun Lajos

Kapcsolatfelvétel és feladatkijelölés – elkezdődött a Vándorgyűlés

Dr. Cziáky Tamás 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél