Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2019. október 12.
Kilenc szervezet fogott össze az adherencia fejlesztésért

Az MGYK szeptember 9-én a HUNGAROMED rendezvény keretében Budapesten a Hungexpo vásárvárosban tartotta a „Középpontban az adherencia” című konferenciáját. A rendezvényre 140 főt meghaladó létszámban regisztráltak a gyógyszerészek. A konferencián kilenc szervezet kötött együttműködési megállapodást a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program”-ban való együttműködésről.

Kilenc szervezet fogott össze az adherencia fejlesztésértAz MGYK 2018-as, a HUNGAROMED kiállítás és konferencia keretében tartott rendezvényéhez hasonlóan – amely „Középpontban az adherencia-fejlesztés” címet viselte –idén is sor került a Kamara szakmai rendezvényére. A tavalyi összejövetel együttműködési megállapodás aláírásával zárult, amelynek célja a „Komplex gyógyszertári adherencia program” előkészítése volt. Az idei, „Középpontban az adherencia” címet viselő konferencia három kérdéskört volt hivatott körbejárni: (1) a program szakmai, szakmapolitikai és népegészségügyi vonatkozásait, (2) az informatikai lehetőségeket és (3) a gyógyszertár adherencia-központú építészeti és tárgyi feltételeit.

Minden előadó egyetértett abban, hogy a beteg-együttműködés az egészségpolitika egyik komoly feladata, fontos népegészségügyi kérdés. Hiányának nemcsak súlyos egészségügyi, hanem gazdasági következményei is vannak. Szinte mindegyikük hangsúlyozta a gyógyszerészek alapvető szerepét a gyógyszeres terápia sikerében. Többen is kiemelték, hogy a kérdéssel már az egyetemi képzés során is célszerű lenne foglalkozni.

Kilenc szervezet fogott össze az adherencia fejlesztésértA konferencián dr. Kovács Gábor, a Korányi Intézet főigazgató főorvosa jelentette be a COPD-s betegek adherencia-fejlesztő programjának elindítását. A program szakmai bázisát a Korányi Intézet és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság biztosította, akikkel korábban már a Kamara komoly együttműködést alakított ki.

A rendezvény valamennyi résztvevője megkapta azt a füzetet is, amelyik az általános gyógyszerészi módszertant tartalmazza, és amit a Gyógyszerészi Hírlap októberi számával együtt minden olyan kamarai tag is megkap, aki a Kamara nyilvántartása szerint közforgalmú vagy intézeti gyógyszertárban dolgozik. A konferencián összesen 14 előadás hangzott el, amelyekről a Gyógyszerészi Hírlap soron következő számában részletes beszámolót jelentetünk meg.

Az együttműködésben az alábbi szervezetek vesznek részt (abc sorrendben):

   – az ÁEEK – GOKI Három Generációval az Egészségért Program,
   – az ÁEEK – Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér,
   – a HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zártkörűen Működő Rt.,
   – a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság,
   – a Magyar Gyógyszerészi Kamara,
   – a Magyar Tüdőgyógyász Társaság,
   – a Nemzeti Betegfórum,
   – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet,
   – a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.

Kilenc szervezet fogott össze az adherencia fejlesztésért

 

 

 

 

 

 

 

 

A megállapodás aláírói: dr. Feller Antal, prof. dr. Zelkó Romana, prof. dr. Szökő Éva, dr. Pogány Gábor, dr. Vájer Péter, Szabó Bálint, dr. Hankó Zoltán

mgyk.gyh
Fotó: dr. Nagy Vilmos

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA