Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. november 21.
Legyünk pro-aktívak! – a GYKTN elé

Dr. Somogyi Orsolyával, a Kamara adherencia-fejlesztéssel foglalkozó projektjének vezetőjével, országos titkárral, egyebek mellett a Gyógyszerész Köztestületi Napok egyik újításáról beszélgettünk.

 A GYKTN-n elhangzó vitaindító előadásának címe „Milyen reális lehetőségeink vannak a gyógyszertári adherencia-fejlesztés területén napjainkban? Az adherencia kérdéskörével a Kamara már korábban is foglalkozott. Legyünk pro-aktívak! – a GYKTN elé

– Az adherencia-fejlesztés direkt megfogalmazása 2018 környékére tehető a Kamara életében, akkor indult egy komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program. Az elején a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Semmelweis Egyetem, ezen belül az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet, a Hungaropharma és az MGYK együttműködésével. Később ez fokozatosan bővült, majd 2019-ben aláírtunk egy együttműködési megállapodást kilenc szakmai intézménnyel, szakmai szervezettel, ahol már azt lehet mondani, hogy tényleg a szakma minden területén elkötelezetté váltunk annak az irányába, hogy az adherencia fejlesztése központi téma legyen a gyógyszertárakban. A 2018-19-es évek egyik legnagyobb eredménye a „Gyógyszereim 5xM” elnevezésű pilot program volt, aminek a módszertanát az oktatási tevékenységek során mind graduális, mind posztgraduális szinten a mai napig használjuk. De jött a COVID időszaka, ami miatt újabb országos, nagy kiterjesztésű fejlesztéseket nem igazán tudtunk végezni, hiszen más dolgokra kellett koncentrálni.

– … és így jutunk el az idei GYKTN-hez. Jól látszik, hogy ebben a kérdésben nem annyira újrakezdésről van szó, inkább megújításról, ahogy azt az előadásának címe is jelzi.

– Igen, arról van szó, hogy valóban működő irányba kell folytatnunk és emellett, hogyan tudunk új lehetőségeket találni az adherencia-fejlesztés területén. Most sem vagyunk könnyű helyzetben, a gyógyszertárak gazdasági helyzete főként a rezsiköltségek növekedése miatt nem kedvező, de alapvető szakmai kötelességünk, hogy az adherencia fejlesztésére továbbra is odafigyeljünk. A köztestületi napokon az lesz az elsődleges feladatunk, hogy a résztvevőkkel együtt megtaláljuk, hogy milyen reális lehetőségeink vannak a közforgalmú gyógyszertárakban. Nem akarom úgymond „lelőni a poént”, hogy milyen szempontokat fogok hozni, de az biztos, hogy aktívan szeretném bevonni a résztvevőket, és nemcsak az én témámba, hanem a többi előadó vitaindítójába is.

Időpont: 2022. december 2-3.
Szervező: Magyar Gyógyszerészi Kamara a Békéshelp Nonprofit Kft-vel.
Részvétel: A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
A Jelentkezési lap, a programtervezet és a további részletek az alábbi linken érhetők el:
https://www.mgyk.hu/xi-gyogyszeresz-koztestuleti-napok-8211;-2022-december-2-3.html

– Az előadások után általában, a rövid időkeret miatt, csak néhány kérdésre, hozzászólásra van lehetőség. Hogyan tervezik, hogy több résztvevő is ki tudja majd nyilvánítani a véleményét a rendezvény keretein belül?

– Egy technikai fejlesztésnek köszönhetően, okostelefonokon keresztül, gyakorlatilag mindenki hozzá tud majd szólni, ki tudja fejteni véleményét az aktuális témákkal kapcsolatban. Sőt, egy-egy online szavazást követően külön hangsúlyt fogunk fektetni a személyes konzultációkra. Lehet, hogy egyelőre nem minden vitatémában tudjuk majd ezt az interaktív együttműködést véghez vinni a hallgatósággal, de minél több esetben szeretnénk ezt megtenni. A kollégáknak nem könnyű a hétköznapi élet szakmai tapasztalatait eljuttatni a kamara vezetőségéhez a különböző kommunikációs fórumokon. A legegyszerűbb erre a közvetlen kommunikáció, és ez a köztestületi napokon egyértelműen megtehető. Buzdítani is szeretnék mindenkit a részvételre és a hozzászólásokra. Persze vannak problémák, ezekről kell beszélni, de legyünk kreatívok, legyünk egy kicsit pro-aktívak, és ha valakinek van egy jó ötlete, akkor merje ezt elmondani a köztestületi napok alkalmával, mert sok jó ötletből születhetnek a legjobb megoldások a végén!

– Az adherencia témakörében milyen kérdésekre keresik a választ?

– Amikor a konzultatív expediálás és a szakmai tanácsadás területéről beszélgetünk, akkor talán ezen a területen az egyik legfontosabb, hogy olyan gyógyszerészek is tudjanak véleményt nyilvánítani, akik a leggyakrabban állnak a tára mögött és megtapasztalják a hétköznapok nehézségeit. Első kézből tudják azt, hogy a környezeti nehézségek mellett milyen további problémákat okozhat az, hogyha egy beteg non-adherens, ha nem együttműködő. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kollégáknak át tudjam adni azt az üzenetet, hogy a valóban konzultatív expediálás mindkét oldalról hasznos tevékenység és bár szakmailag nem könnyű feladat, de a megfelelő energiát rá kell szánni! Most különösen fontos, hogy felhívjuk a betegek figyelmét is arra, hogy együttműködővé váljanak, hiszen ezzel nemcsak a terápiájuk válik eredményesebbé és biztonságosabbá, hanem komoly  anyagi megtakarítást is jelenthet ez számukra!

– Milyen más témákban terveznek együtt gondolkodni?

Többek között például azon, hogy mennyire reális a szakmai kompetenciák számának a kibővítése? Lehet-e a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést fejleszteni a finanszírozás valamilyen szintű megemelése nélkül? Lehet-e új gyógyszertári szolgáltatásokat bevezetni, vagy tényleg az alapszintű gyógyszerészi gondozás vagy a konzultatív expediálás keretén belül maradva kell a legbiztonságosabb szakmai tanácsadást nyújtanunk? Több szempontból is kíváncsi leszek én magam is a kollégák véleményére, illetve egy reális, közös célkitűzést szeretnék majd a program végén megfogalmazni.

– Az említett interaktív megoldással kapcsolatban vannak további terveik?

– Ez most az első alkalom lesz, hogy okostelefonjaik segítségével minél több témában próbáljuk megmozgatni a köztestületi napok résztvevőit. Le fogjuk vonni a következtetéseket, hogy ez mennyire sikeres, miben kell még fejlődnünk, de biztosnak látszik, hogy akár további kamarai rendezvényeken, például a következő évek köztestületi napjain is alkalmazni szeretnénk az online technika adta lehetőségeket. Mindezt úgy igyekszünk megvalósítani, hogy a személyes konzultációk előtt is nagyobb teret nyisson meg!

Örülnék, ha minél nagyobb létszámban vennénk részt ezen a szakmai programon, mert úgy gondolom, hogy minden témában fontos a hétköznapi élet problémáit megélő gyógyszerészek véleményét meghallgatni és a reális lehetőségeken közösen gondolkodni!

 

B. Zs.

Címlap: KKGY 2019 

 

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél