Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2017. szeptember 12.
Módosult a Patika Hitelprogram szabályozása

Hónapok óta várt kormányrendelet-módosítás jelent meg szeptember 5-én a Magyar Közlöny 141. számában az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 250/2017. (IX. 5.) Kormányrendelet részeként: változott a közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonarány növelésének elősegítéséről szóló 212/2013. (VI. 19.) Kormányrendelet.

A módosítás indoka, hogy 2017. január 1-től csak többségi gyógyszerészi tulajdonú gazdasági társaság által működtetett közforgalmú gyógyszertáraknak lehet működési engedélye, ugyanakkor az államilag támogatott kedvezményes hitel igénybe vételének 212/2013. (VI. 19.) számú Kormányrendelettel korábban életbe léptetett részletes szabályai csak a többségi gyógyszerészi tulajdoni hányad elérését segítő hitel igénylését tették lehetővé.

A módosítás értelmében kedvezményes hitel vagy kölcsön és a kamattámogatás igénybevételére az a gyógyszerész jogosult, aki a Gyftv. 83/A. § (7) bekezdésében foglaltak szerinti elővásárlási jog gyakorlásával tulajdonhányadot kíván szerezni a hitelcéllal érintett gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban,

- oly módon, hogy 2017. január 1-jét követően sem közvetlenül, sem közvetetten nem rendelkezett tulajdoni hányaddal gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban,

- amely egy település gyógyszerellátását egyedül biztosítja,

- oly módon, hogy a tulajdonhányad szerzésével növekedik a meglévő gyógyszerészi tulajdoni hányad a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban, vagy

- amely 100%-os gyógyszerészi tulajdoni hányaddal rendelkezik.

A módosítás harmonizál azzal a szakmapolitikai elvárással és kormányzati vállalással, mely szerint (1) az állam kedvezményes hitellehetőséggel is támogatja gyógyszerészek első gyógyszertárban történő tulajdon szerzését (a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozását), (2) a vidéki kisgyógyszertárak megmaradását és (3-4) a minél nagyobb arányú (akár teljes körű) gyógyszerészi tulajdonhányadok kialakítását az egyes gyógyszertárakban.

A hitel igénylésének többi feltétele változatlan. Emlékeztetőül szeretnénk jelezni, hogy a Patikaalapban a 2017-es és a 2018-as költségvetési évre is rendelkezésre állnak a kamattámogatáshoz a megfelelő források, továbbá a Garantiqua Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is változatlanul elérhető.

A Patika Hitelprogram gazdája az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság által az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program vagy az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 keretében működtetett program.

A módosítás szeptember 6-án lépett életbe.

Az MFB illetékeseivel folytatott egyeztetések értelmében az új szabályozáshoz igazodó „hiteltermék” kialakítása heteken belül megtörténik és az elérhetőségéről is részletes tájékoztatás készül.

 

Budapest, 2017. szeptember 11.

 

Dr. Hankó Zoltán
elnök

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél